UAE Tour: megint Merlier nyerte a sprintet, Valter maradt a tizedik összetettben

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 14:32
Merlier második alkalommal nyert idén az UAE Touron (Fotó: AFP)
Az Arab Emírségekben zajló országúti kerékpáros körverseny (UAE Tour) Dubaiban és környékén zajló és az áradások (!) miatt 7 kilométerrel megrövidített, 168 kilométer hosszú negyedik szakasza mezőnybefutót hozott, amelyet az első szakaszon is diadalmaskodó Tim Merlier nyert meg. Valter Attila egy bukás miatt a főmezőnytől lemaradva egy perccel később ért be, de a szabályok értelmében a győztessel azonos időt kap, így összetettben maradt a tizedik helyen.

Nem történt meglepetés a csütörtöki szakaszon: az előzetesen várható forgatókönyvnek megfelelően hamar kialakult egy szökés, amely begyűjtötte a két mezőnyhajrát, majd visszacsorgott a mezőnybe, s végül az etap sorsa klasszikus sprinthajrával dőlt el.

Bővebben kibontva: a versenyen eddig a legtöbb időt szökésben töltő, a pontversenyt vezető, s így zöld trikóban tekerő corrateces Mark Stewart ezúttal is meglépett a mezőnytől már a start után nem sokkal. A társa ezúttal a lottós Harm Vanhoucke volt, akit a brit mindkét mezőnyhajrában leelőzött, így Jay Vine előtt 16 ponttal növelte előnyét a zöld mezért folyó versenyben.

Stewart a második hajrá után visszagurult a mezőnyhöz, amely 50 kilométerrel a vége előtt a belgát is beérte. Újabb szökevény már nem támadta meg a mezőnyt, így Dubai városába visszatérve a felhőkarcolók között haladva szép fokozatosan készültek a bringások a befutóra, összeálltak a sprintereket felvezetővonatok. Így az Astanáé is, amely a Tour de Hongrie-n is induló Marc Cavendisht próbálta felhozni. A korábbi világbajnok csapatát egyébként szerdán levélben megkereste a zámolyi polgármester, s meghívta a magyar körverseny idején a településre, hogy látogassa meg a róla, a két évvel ezelőtti Giro idején elnevezett buszmegállót...

A ZÁMOLYI LEVÉL CAVENDISHNEK

Ami a verseny egyetlen magyar résztvevőjét, az összetettben a tizedik helyen álló Valter Attilát illeti: a tervei szerint beszállt csapata, a Visma Lease a Bike felvezetővonatába, amely Olav Kooijt hivatott volna minél előrébb juttatni a hajrában, majd öt kilométerrel a vége előtt hátrébb helyezkedett, hogy ezúttal elkerülje, amit az első szakaszon nem tudott: hogy belekeveredjen egy bukásba. S jól is jött neki az óvatosság, mert két és fél kilométerrel a vége előtt többen is földre kerültek, ám a magyar bajnoki trikós kikerülte őket. 

Hiába álltak össze azonban a vonatok már kilométerekkel korábban, a cél előtti utolsó kanyar szétzilálta az összeset, végül a hatalmas káoszból az első szakaszt is megnyerő Tim Merlier nyerte a hajrát megelőzve Arvid de Kleijnt és Kooijt. Valter a bukás miatt ugyan a főmezőnytől leszakadt, ám a szabályok értelmében a győztessel azonos idővel számították a 99. helyen befutó magyar bajnok eredményét.

Az összetett az élcsoportjában nem történt változás, továbbra is Jay Vine vezet, míg Valter Attila 39 másodperc hátránnyal a tizedik helyen áll.

UAE TOUR
4. szakasz Dubai–Dubai, 168 km
1. Tim Merlier (belga, Soudal Quick-Step) 4:01:17 óra
2. Arvid de Kleijn (holland, Tudor PCT) azonos idő
3. Olaav Kooij (holland, Visma Lease a Bike) a. i.
...99. Valter Attila (Visma Lease a Bike) a. i.

Összetett
1. Jay Vine (ausztrál, UAE) 11:41:31
2. Ben O'Connor (ausztrál, Decathlon AG2R) 11 mp h.
3. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 13 mp h.
... 10. Valter Attila (Visma Lease a Bike) 39 mp h.

Pénteken az al-Akah és Umm el-Kaivein közötti 182 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik