Kerékpár: Valter Attila a top ötben végzett az UAE Touron

Vágólapra másolva!
2024.02.25. 13:55
Valter Attila a záró szakaszon és az összetettben is ötödik lett (Fotó: Getty Images)
Valter Attila az 5. helyen zárta vasárnap az Egyesült Arab Emírségek országúti kerékpáros körversenyét, amelynek utolsó etapján ötödikként tekert célba a hegyi befutóban.

 

Az egyhetes viadal második hegyi szakaszán El-Ajnból vágott neki a mezőny a 161 kilométeres távnak, amelynek jelentős része sík volt, oldalszéllel „megspékelve”. Az esélyesek együtt értek a közel 11 kilométer hosszú, 6.7 százalékos átlagmeredekségű Dzsebel Hafit lábához. Valter szerdán az ugyancsak hegyi befutós Dzsebel Dzsaiszon hatodik lett, s a vasárnapi napot a 11. helyről várta összetettben, lemaradása 39 másodperc volt az éllovas, így piros trikós ausztrál Jay Vine (UAE) mögött.

Már a Dzsebel Hafit első kilométerein faragta a mezőnyt a Decathlon AG2R La Mondiale diktálta nagy tempó, Vine és csapattársa, a harmadik helyen álló Brandon McNulty is korán leszakadt. Rajtuk kívül is többen megrogytak az első tízből a sorozatos ritmusváltásoktól, miközben Valter okosan helyezkedett, két és fél kilométerrel a cél előtt pedig ő maga támadott. Felváltva indultak meg az élcsoport tagjai, s a jó ütemben támadó Lennert Van Eetvelt szólóban nyerte meg a szakaszt. Sőt, a Lotto Dstny belga bringása – aki két napja a szakasz közben begyűjtött időjóváírásokkal csúszott be a legjobb tízbe – sikerével az összetettben is diadalmaskodott.

Valter az utolsó fél kilométeren utánaeredt, ám riválisai beérték, így az üldözőcsoporttal ért be 22 másodperc hátránnyal, és ötödik lett. Összetettben pedig – a procyclingstats szakportál adatai alapján – ugyancsak az 5. helyre lépett előre 34 másodperc lemaradással, World Tour-versenyen ez pályafutása eddigi legjobb összetett eredménye.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

A Visma-Lease a Bike magyar bajnok kerékpárosa szombaton a fehér murvás szektorairól híres Strade Bianchén indul majd, ahogy a tervek szerint Fetter Erik (Polti Kometa) is.

UAE TOUR
7. SZAKASZ (El-Ajn–Dzsebel Hafit)
1. Lennert Van Eetvelt (belga, Lotto DSTNY) 3:38:28
2. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain) 22 másodperc hátrány
3. Ben O'Connor (ausztrál, Dechatlon AG2R) 22 mp h.
...5. Valter Attila (Visma Lease a Bike) 22 mp h.

ÖSSZETETT
1. Lennert Van Eetvelt (belga, Lotto DSTNY) 22:31:18
2. Ben O'Connor (ausztrál, Dechatlon AG2R) 2 mp h.
3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain) 11 mp h.
...5. Valter Attila (Visma Lease a Bike) 34 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik