Kajak-kenu Eb: harmincnyolc ország versenyzői a kontinensviadalon

Vágólapra másolva!
2024.06.11. 13:02
Szakács Bálint (Fotó: Török Attila)
Harmincnyolc ország versenyzői vesznek részt a szerdán kezdődő gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon a szegedi Maty-éri pályán, amely az utolsó nemzetközi verseny a párizsi olimpia és paralimpia előtt – közölte Szakács Bálint, a szervezőbizottság elnöke az eseményt megelőző keddi sajtótájékoztatón.

A szakember emlékeztetett rá, legutóbb 22 évvel ezelőtt rendeztek Európa-bajnokságot Szegeden. A szerdától vasárnapig tartó az első esemény, melyen először indulnak három szakág – a gyorsasági és para kajak-kenu mellett SUP - versenyzői.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) már évekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy több szakágat egybevonva rendezzenek nemzetközi versenyeket. Az európai szövetség pedig nyitott volt arra, hogy az akár az olimpiai sportágak közé kerülésre is esélyes SUP versenyszámokkal bővüljön a szegedi verseny – hangsúlyozta Szakács Bálint. Hozzátette: az MKKSZ-nek már van gyakorlata a SUP-versenyek rendezésben, hiszen 2021-ben Balatonfüreden világbajnokságot, 2022-ben a Lupa-tavon világkupát tartottak.
Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány – aki a legutóbbi szegedi Eb-n még versenyzőként vett részt – úgy fogalmazott, minden versenyző és edző számára komoly kihívást jelentett az elmúlt néhány hét, feszes válogatókon vettek részt a sportolók.

A válogatókon olyan teljesítményt nyújtottak a versenyzők, melyek előremutatók nemcsak az Európa-bajnokságra, hanem az olimpiára is – mondta a szakember.

Férfi és női kenuban már lezárult a válogatás, ennél erősebb olimpiai keretet nem lehetett összeállítani. A nőknél Nagy Bianka, a szegedi színekben induló Kiss Ágnes, valamint Takács Kincső került a csapatba – jelezte Hüttner Csaba. Mint mondta, a Kiss, Nagy páros szintet lépett. Reményei szerint az Eb-n is megmutatja, hogy éremesélyes lehet az olimpián.

A férfiaknál Adolf Balázs, Hajdu Jonatán és Fejes Dániel harcolta ki a kerettagságot. A szakember reális esélyt lát arra, hogy az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán páros érmet szerez Párizsban, és Adolf Balázs egyesben is a mezőny első felében végezhet.

A férfi és női kajak szakágban az olimpiára utazó csapat végső összetételét befolyásolja az Európa-bajnokság. Az, hogy párosban vagy négyesben lesz komolyabb esély sikert elérni Párizsban, a szegedi versenyen derülhet ki – fogalmazott a szakvezető.

Hajdu Botond, a para kajak-kenu szakág szövetségi kapitánya elmondta, két szegedi versenyző, Suba Róbert KL1 200 méteren és Varga Katalin KL2 200 méteren címvédőként áll rajthoz. Formájukat látva a szakember bízik benne, hazai közönség előtt meg tudják ismételni tavalyi portugáliai sikerüket.

A paralimpiai kvótát szerzett sportolóknak az Eb felkészülésük fontos állomása lesz a szegedi verseny, azoknak pedig, akik nem indulnak Párizsban, az év utolsó nemzetközi megmérettetése a kontinensviadal.

Tóth Dávid, a magyar SUP-válogatott vezetőedzője elmondta, mivel a nemzetközi SUP-versenyek általában pénzdíjasak, tartottak attól, hogyan alakulnak a nevezések, de már meghaladta a kétszázat az induló sportolók száma.

Az Eb-n ifjúsági és master korosztályban csak hosszú távot rendeznek, a felnőttek között azonban tartanak technikai és sprint futamokat is. A szakember a válogató alapján jelölte ki az MKKSZ által delegált hétfős magyar csapat tagjait. Az indulók között vannak olyan fiatalok, akik versenybe szállhatnak az élvonalhoz tartozó spanyol, francia, olasz és görög sportolókkal – közölte a vezetőedző.

A magyar indulók
Gyorsasági
Férfiak
K–1 200 m: Kurucz Levente
K–1 500 m: Varga Ádám
K–1 1000 m: Kopasz Bálint
K–1 5000 m: Varga Ádám
K–2 200 m: Kurucz Levente, Opavszky Márk
K–2 500 m: Nádas Bence, Tótka Sándor
K–2 1000 m: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 m: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor
K–4 1000 m: Hidvégi Hunor, Opavszky Márk, Kollek Bálint, Szántói-Szabó
C–1 200 m: Korisánszky Dávid
C–1 500 m: Fejes Dániel
C–1 1000 m: Adolf Balázs
C–1 5000 m: Adolf Balázs
C–2 200 m: Koczkás Dávid, Besenyei Ádám
C–2 500 m: Adolf Balázs, Hajdu Jonatán
C–2 1000 m: Kollár Kristóf, Fejes Dániel
Nők
K–1 200 m: Lucz Anna
K–1 500 m: Csipes Tamara
K–1 1000 m: Rendessy Eszter
K–1 5000 m: Kőhalmi Emese
K–2 200 m: Kiss Blanka, Lucz Anna
K–2 500 m: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara
K–2 1000 m: Pupp Noémi, Fojt Sára
K–4 500 m: Pupp Noémi, Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra
C–1 200 m: Takács Kincső
C–1 500 m: Bragato Giada
C–1 5000 m: Kisbán Zsófia
C–2 200 m: Kiss Ágnes, Nagy Bianka
C–2 500 m: Kiss Ágnes, Nagy Bianka

Para
KL1 200 m: Suba Róbert, Juhász Tamás
KL2 200 m: Kiss Tibor
KL3 200 m: Dancs Gergő, Kiss Erik
VL2 200 m: Suba Róbert, Juhász Tamás
KL2 200 m: Varga Katalin, Boldizsár Dalma
KL3 200 m: Molnár Nikoletta
VL2 200 m: Boldizsár Dalma
VL3 200 m: Molnárné Tóth Julianna

SUP
Hosszútáv: Szabó Zénó, Ódor Barnabás, Szabó Regina, Kocsis Csillag (ifjúsági), Márton Károly, Slekta Réka, Varga Zsuzsanna (felnőtt)
Technikai: Szabó Zénó, Márton Károly, Kocsis Csillag, Slekta Réka, Varga Zsuzsanna
Sprint: Márton Károly, Kocsis Csillag, Slekta Réka

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik