Csipes Tamara és Varga Ádám is egyből döntőbe jutott

Vágólapra másolva!
2024.06.13. 13:42
Varga is döntős (Fotó: Koncz Márton)
Csipes Tamara és Varga Ádám is magabiztos előfutam-győzelemmel biztosította a helyét a döntőben K-1 500 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Csipes, a Honvéd kétszeres olimpiai bajnok kajakosa, aki ebben a számban Tokióban ezüstérmes volt, favoritnak számít K-1 500-on, s ennek megfelelő volt a bemutatkozása is. A 34 éves versenyző ugyan nem kapta el túl jól a rajtot, de aztán néhány erőteljesebb húzással gyorsan az élre állt, és ezt a pozíciót különösebb erőlködés nélkül végig megtartotta. Ebben a számban csak az első hely ért finálét, úgyhogy Csipes – aki a délutáni programban párosban is elkezdi szereplését klubtársával, Gazsó Alida Dórával – már készülhet a szombati döntőre.

A férfiak hasonló számában Varga Ádámnak – aki Csipeshez hasonlóan ezüstérmes volt Tokióban, de most nem 1000 méteren, hanem 500-on versenyez, ráadásul címvédőként – ugyancsak nyernie kellett, hogy kihagyhassa a középfutamot. Ő is hamar az élre állt, és bár a győzelme nem volt olyan fölényes, mint Csipesé, magabiztosan nyert.

„Fontos volt, hogy egyből továbbjussak, mert így a döntő előtt nem kell még a középfutamra is készülni – mondta az MTI-nek a KSI 24 éves kajakosa. – Nem sokat tudtam erre a számra készülni, de az ezer és az ötszáz egyes egész közel van egymáshoz és lefelé még könnyebb is lépni. A portugál Fernando Pimentát tartom a legnagyobb ellenfelemnek, nagy csatára számítok.”

Varga hozzátette: alapvetően jó fizikai állapotban érzi magát, de nem most van csúcsformában.

„A múlt héten válogató volt és nehéz két hétre kitolni a versenyformát, de remélem, elég lesz a címvédéshez” – mondta.  

A kenusoknál a Tiszaújvárosiak 24 éves Európa-bajnoka, Bragato Giada nagyot küzdve a második helyet szerezte meg előfutamában, így már készülhet a pénteki döntőre, az olimpikon Fejes Dánielre viszont vár még egy középfutam, miután nem sikerült az első három közé kerülnie, negyedik lett közvetlenül a világbajnoki címvédő román Catalin Chirila mögött beérkezve.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik