Kajak-kenu: szerdától péntekig olimpiai tesztverseny 19 magyarral

Vágólapra másolva!
2023.08.29. 15:55
null
Kopasz Bálint is ott lesz az előolimpián (Fotó: facebook.com/MKKSZ)
Szerdán kezdődik és péntekig tart a kajak-kenusok párizsi ötkarikás tesztversenye, azaz előolimpiája Vaires-sur-Marne-ban, ahol a gyorsasági szakágban 16, a para szakágban pedig három magyar sportoló áll rajthoz.

A hazai szövetség (MKKSZ) holnapjának keddi beszámolója szerint a vasárnap zárult duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság után a versenyzők és a szakmai stáb hétfőn kisbuszokkal utazott Franciaországba, ahol a következő három napban a jövő évi ötkarikás játékok kajak-kenu viadalainak helyszínén rendezik meg a tesztversenyt.

Az olimpiai pálya Párizs központjától mintegy 20 kilométerre fekszik, hossza 2230 méter. Az mkksz.hu emlékeztetett rá, hogy 1991-ben itt rendezték meg a vb-t, amelyen Magyarország négy arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyert.

A tesztverseny programjában csak az olimpiai számok szerepelnek, illetve kajak párosban és egyesben, valamint kenu egyesben nemzetenként két egység is indítható. A gyorsasági szakágban az előfutamokból az első két helyezett rögtön a döntőbe kerülésért sorra kerülő középfutamokba jut, a többieknek erre a reményfutamban lesz még lehetőségük. A para szakágban a megszokott módon elő- és középfutamokat, valamint finálékat rendeznek.

„Sok változás nincs a pályán a tavalyi és a tavalyelőtti állapotokhoz képest, de nyilván még nem is minden olyan, mint jövőre lesz – mondta Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója. – Felállítottuk a csapatsátrat, itt tudnak most átöltözni a versenyzők, illetve igyekszünk kihasználni a létesítményen belül azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak. Az a fő feladat, hogy a csapat szállásán is – amit már az olimpiára is lefoglaltunk – teszteljük az étkezési szokásokat, a ki-be járkálást, valamint hogy a versenyzők a vízen minél több időt töltsenek”.

A MAGYAR CSAPAT NÉVSORA
GYORSASÁGI SZAKÁG
FÉRFIAK
K–1 1000 méter:
Varga Ádám; Kopasz Bálint
K–2 500 méter: Csizmadia Kolos, Kuli István
K–4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
NŐK
K–1 500 méter: Csipes Tamara; Gazsó Alida Dóra
K–2 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara; Fojt Sára, Pupp Noémi
K–4 500 méter: Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Pupp Noémi
C–1 200 méter: Balla Virág; Bragato Giada
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka

PARA SZAKÁG
FÉRFIAK
KL–1 200 méter:
Kiss Péter Pál, Suba Róbert
VL–2 200 méter: Suba Róbert
NŐK
KL–2 200 méter: Varga Katalin

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik