EJ, kajak-kenu: Hajdu Jonatán és Lucz Anna is döntős 200 méteren

MTI/N-P. T.MTI/N-P. T.
Vágólapra másolva!
2023.06.22. 11:08
null
Lucz Anna döntős (Fotó: https://kajakkenusport.hu)
A négy magyar induló közül kettő egyenes ágon bejutott a döntőbe 200 méter egyesben a krakkói központú Európai Játékok kajak-kenu versenyén, a másik két egység a délutáni középfutamban javíthat.

Minden számban az előfutamok első három-három helyezettje léphetett tovább a pénteki fináléba, és szinte kivétel nélkül hatalmas volt a csata ezekért a pozíciókért.

A kenusoknál a dunaújvárosiak 26 éves versenyzője, Hajdu Jonatán célfotóval került be a három közé, mindössze három századmásodperccel bizonyult gyorsabbnak a negyedik helyen beérkező olasz riválisánál. Így nem tette még zsúfoltabbá a napját, a délutáni középfutamot megspórolta magának, 14 óra után pedig Fekete Ádámmal az 500 méter páros döntőjében lesz érdekelve. A nők hasonló számában Balla Virág – aki négy éve, Minszkben 500 párosban nyert már Európai Játékokat – lemaradt a továbbjutásról, negyedik helyével délután a középfutamból teheti biztossá helyét a fináléban.

„A középfutam a párosdöntő után lesz, úgyhogy ezen nem aggódtam. Ha nem jött volna össze, akkor sem lett volna semmi baj, szívesen odaálltam volna a középfutamra is – nyilatkozott az M4 Sportnak Hajdu Jonatán. – Nehéz előfutam volt, de jól sikerült, bár kicsit még reggeli kómás volt. A rajtom nem úgy sikerült, mint tegnap a párossal a középfutamban, ám örülök, hogy jól végigjöttem.

A kajakosoknál az UTE 24 éves, két éve világbajnoki ezüstérmes versenyzője, Lucz Anna nagyszerűen lapátolt, sokáig az élen haladt, s bár végül a dán Emma Jörgensen mögé szorult, a továbbjutása nem forgott veszélyben. Az elsősorban ezresspecialista – ebben a számban két éve olimpiai ezüstérmes – Varga Ádám, a magyar EJ-küldöttség egyik zászlóvivője nem igazán mozgott otthonosan a sprinterek között, hetedik lett előfutamában, így Ballához hasonlóan középfutamra kényszerül.

„Próbáltam jó pályát jönni. A rajtom nem sikerült igazán jól, az első két húzásom félrement, ez azért is volt, mert sokat kellett várni az indulásra, de a folytatás egész jól sikerült – értékelt Lucz Anna, hozzátéve: segített neki, hogy a Jörgensen melletti pályán mehetett. – Tudtam, hogy erős versenyző, valószínűleg elöl lesz, és próbáltam közel lenni hozzá. Szerettem volna kihagyni a középfutamot, mert délután lesz még egy mix páros előfutamunk.″

A kryspinówi pálya adottságai miatt a versenyen – amely Európa-bajnokságnak számít – csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek. A döntőkre csütörtökön (ma), pénteken és szombaton kerül sor. Az első finálés napon – az A-döntőkben – három magyar egységért lehet majd szurkolni.

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Bobory Balázs és Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik