Kajak-kenu vb: a szombati tíz döntőből nyolcban lesz magyar

KRASZ EMIL, PIRCS ANIKÓ (Milánó)KRASZ EMIL, PIRCS ANIKÓ (Milánó)
Vágólapra másolva!
2015.08.20. 18:53
null
Kárász Anna magabiztosan utasította maga mögé a riválisokat (Fotó: MTI)
A szombat délelőtti tíz döntőben csupán kettőben, igaz két olimpiai számban (1000 m-en K–1-ben és K–2-ben) nem lesz magyar versenyző a Milánóban zajló kajak-kenu világbajnokságon, utóbbi a kvótaszerzés miatt fájó. Favoritjaink nem hibáztak a csütörtöki selejtezős napon, sőt néhányuk – Kárász Anna, Vajda Attila, valamint több csapathajó – magabiztosan uralta a mezőnyt.

 

NK–1 500 m

Lisa Carrington nem bízott semmit a véletlenre. A tavalyi vb-ezüstérmes – két évvel ezelőtti vb-bronzérmes –, 200 m-en olimpiai címvédő új-zélandi sprintkirálynő megnyerte a futamát, és a harmadik futamig övé volt a legjobb idő. Aztán jött Kárász Anna, aki egy igazán jó tempót hozott végig. Ezzel előbb visszaverte a magát erősen túlvállaló kanadai Louise Michelle Russellt, illetve a jót hajrázó kínai Zso Jut (Zhou Yu) is maga mögött tudva 1:48.113 perces idővel ért célba. Ennél jobbat senki nem tudott a középdöntőben. Zárásként még a brit Rachel Cawthorn is bejött az így negyedik idővel bíró Carrington elé, illetve az immár azeriként elnyűhetetlen, 32 éves Inna Oszipenko-Radomszka sem maradt el az új-zélanditól sokkal.

C–2 500 m

Sarudi Pál és Forgó Christopher jó hajrával megnyerte a középdöntős futamát, és a délután második leggyorsabb egységeként kvalifikálta magát a döntőbe.

K–1 1000 m

Kugler Attila nem jutott be a fináléba, ezzel lényegében igazolta a papírformát. A magyar kajakos 600-700 méterig jól tartotta magát a mezőnyben, még a hátránya sem volt túl nagy, ám amíg a riválisoknak volt hajrájuk is, benne már nem maradt tartalék. A nyolcadik helyen zárt, így biztossá vált az, amire az erőviszonyok alapján a vb előtt is számíthattunk: ebben a versenyszámban a vb-n biztosan nem szerzünk olimpiai kvótát. A magyar versenyző számára véget is ért a vb, hiszen a szombati B-, illetve C-döntőbe sem sikerült bejutnia.

C–1 1000 m

A németek olimpiai és vb-címvédője, Sebastian Brendel alaposan ellazsálta a délelőtti előfutamot – 4:04.046 perces idejével a 12. időt érte el –, fél nap alatt viszont hirtelen sokat „javult” (3:51.410). Vajda Attila nagyszerűen, saját iramát menve, taktikáját betartva 3:49.931 perces eredménnyel nyerte meg a futamát. Még Martín Fuksának sem sikerült bejönnie 3:50 alá (a csehek reménysége 3:50.339 perccel nyerte meg a futamát), nem úgy a moldovai Szergej Tarnovszkinak, aki a mezőny leggyorsabbja volt délután (3:49.689).

K–2 200 m

Tótka Sándor és Molnár Péter futamgyőztesként kerül be a döntőbe, méghozzá a második idővel! Ami külön erőt adhat számukra szombatra, hogy az olimpiai bronzérmes, kétszeres vb-ezüstérmes brit egységet (Jonathon Schofield, Liam Heath) tudták egy gondolattal megelőzni. Illetve egy másik fajsúlyos páros, a tavalyi vb-n második helyen végző Ronald Rauhe, Tom Liebscher német duó a kilencedik idővel csak besurranni tudott oda.

C–1 200 m

A 19 éves Hajdu Jonatán kiegyenlített középdöntős mezőnyben csípte meg a második, biztosan finálét érő helyet.

NK–2 500 m

Szabó Gabriella és Kozák Danuta az előfutam után a középdöntőben is simán nyert, a magyar duó egy hajót adott a mezőnynek. A döntő abszolút favoritjai.

K–2 1000 m

Nádas Bence és Boros Gergely nem tudott beleszólni az élen haladó páros csatájába, viszont a harmadik helyen végezve a mezőnyt biztosan utasította maga mögé. Az időeredményük alapján juthattak volna tovább, de nem jutottak, így ebben a számban sem tudunk beleszólni az éremcsatába, de az olimpiai kvótaszerzésbe sem.

Az 500 m-en vb-címvédő női kenu páros, Lakatos Zsanett és Takács Kincső előfutamát megnyerve biztosította helyét a szombati döntőben, míg az 1000 m-es női kajak párosnak, Sarudi Alíznak és Bodonyi Dórának még ennyit sem kellett ehhez tennie. A kevés nevező miatt versenyszámukban csak döntőt rendeznek.

Kora délután négy paraversenyszám döntőjét rendezték meg. A magyar érintettek közül parakajakban Bencze János (K–1 200 m KL2) a nyolcadik lett, ugyanebben a számban Rozbora András a B-döntőben végzett ötödikként. Suba Róbert (férfi K–1200 m KL1) a B-döntőben lett harmadik. Parakenuban Suha Miklós ötödik lett (V1200 m VL2). Amúgy két ausztrál (női K–1200 m KL3, férfi V1200 m VL2), brazil (férfi K–1200 m KL1) és osztrák férfi K–1200 m KL2) aranyérem született.

NYILATKOZATOK

„Szerettem volna már túljutni az első versenynapon, mert előtte mindig kicsit bizonytalan érzéseim vannak: nem érzem a mozgást, sem a formámat – nyilatkozta Kárász Anna. – Összességében elégedett vagyok, örülök az időeredményemnek is. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy még csak az elő- és középfutamon vagyunk túl. Az előfutam mindig egy fájdalmas pálya, sosem esik jól, de – bevallom – jobb teljesítményre számítottam magamtól a délelőtti futamban. A középfutamban, a nehezítő körülmények ellenére, jó pályát mentem. A fináléban várhatóan az új-zélandi Lisa Carrington lesz a legnagyobb ellenfelem, örülök, hogy a középfutamban az én időeredményem jobb volt, de a döntő egy másik verseny lesz, amelyben bizonyára én is jobban izgulok majd.”

„Idén nem az időeredmények az elsődlegesek, ez az év a kvótaszerzés jegyében telik – nyilatkozta Vajda Attila. – Most arra kell koncentrálni, hogy olyan helyezést érjek el, amely indulási jogot jelent a jövő évi olimpiára. Persze az ember örül, ha mindez egy kiemelkedő szerepléssel párosul, hiszen egy dobogós helyezés mindig megdobogtatja az ember szívét, és visszajelzést ad arról, hogy jó munkát végez. Az ellenfelek teljesítményével felesleges a sajátomat összehasonlítani, hiszen a különböző erősségű középfutamokból, változó körülmények között alakult ki a döntő mezőnye. Én azt szeretném hangsúlyozni – és ettől vagyok a legboldogabb –, hogy tizenkét év után is világbajnoki döntőben szerepelhetek, és olimpiai kvótáért harcolhatok.”
„Reggel még sokat foglalkoztatott a páros szereplés érzelmi háttere, az járt a fejemben, milyen jó, hogy újra együtt szerepelhetek Danával egy világbajnokságon – mondta Szabó Gabriella. – Az előfutamban azonban már csak a pályára koncentráltam. Tovább erősítette a pozitív érzéseimet, hogy nagyon jó időeredménnyel jutottunk a középfutamba, ahol olyan könnyű sorsolásunk volt, mint még soha. Ezzel együtt újra jó időt mentünk. Engem nem zavarnak a körülmények, a mi párosunk rendkívül stabil, semmi nem tud bennünket kizökkenteni. Nekem még a lötyögős víz is a barátom, nem baj, ha extrémek a körülmények, hadd fáradjanak az ellenfelek! Remélem, a döntőben is hasonlóan meggyőző teljesítményre leszünk képesek, ugyanakkor azzal számolok, hogy a németekkel és a szerbekkel nagyot kell majd küzdenünk.”
„Reggel még küzdöttünk kicsit az elemekkel, de a délutáni futamra próbáltunk fejben kizárni minden zavaró tényezőt, és alkalmazkodni a helyi viszonyokhoz – nyilatkozta Molnár Péter. – Öröm az ürömben, hogy ez a pálya minden versenyzőnek, egységnek ugyanolyan, legalább egyenlő körülmények között küzdhetünk meg az ellenfelekkel.”
„Örülünk a jó időeredménynek is, és reméljük, hogy a középfutamok eredménye hűen tükrözi az erőviszonyokat – mondta Tótka Sándor. – Itt ugyanis már nem lehetett taktikázni, be kellett kerülni az első két egység közé. Kétszáz méteren egyébként sincs sok lehetőség gondolkodni, nyomni kell, ami a csövön kifér. Mi is ezt tettük.”

„Leginkább dühös vagyok. Egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezéséhez méltatlanok a körülmények – elégedetlenkedett Kugler Attila. – Nincs felevezősáv, a pálya mellett közvetlenül eveznek azok a versenyzők, akiknek épp nincs futamuk, és nincsenek tekintettel semmire. Mozog alattunk a hajó rendesen, olyan, mintha egy kádban evezne az ember. A legnagyobb probléma mégsem ez, hanem a rengeteg, vékony szálú hínár, ami beleakad a hajóba. Egy ilyen erős mezőnyben számolni kellett azzal a lehetőséggel, hogy nem jutok tovább a középfutamból. Reálisan nézve: ha nincsenek a zavaró körülmények, akkor sem nagyon tudtam volna a fináléba kerülni. A B-döntőért azonban meg tudtam volna harcolni. Elégedett lennék a szereplésemmel, ha egy normális pályát megyek, amelyen maximálisan kihajtom magam. Így viszont csak erőlködni tudtam. Futam közben olyan érzésem volt, mintha valaki belekapaszkodott volna a hajóba, a hátam pedig majd' kettétört.”

„Nem akarom a körülményekre fogni, hiszen mindenkinek rossz ez a pálya, de tényleg nehéz a hullámokban megcsinálni az indításokat – mondta Boros Gergely. – Ha arra kell figyelned, hogy stabil maradj a vízen, az indítás sem tud olyan dinamikus lenni. Csalódottak vagyunk és nagyon sajnáljuk, hogy ez így alakult.”
A VB-PROGRAM
Augusztus 21. (péntek)
előfutamok (200 m-es K–1, C–2, NK–1, NK–2, NC–1; 500 m-es K–1, K–2, C–1, NK–4; 1000 m-es K–4, C–2, NK–1): 8.30
paraversenyek, döntők (3): 15.00
középdöntők (500 m-es K–1, K–2, C–1; 1000 m-es NK–1): 16.05 – Tv: M4, Eurosport
Augusztus 22. (szombat)
B- és C-döntők (200 m-es K–2, C–1; 500 m-es C–2, NK–1, NK–2, NC–2; 1000 m-es K–1, K–2: Nádas, Boros G., C–1, NK–2): 8.38
DÖNTŐK (200 m-es K–2: Tótka, Molnár P., C–1: Hajdu J.; 500 m-es C–2: Sarudi P., Forgó, NK–1: Kárász, NK–2: Szabó G., Kozák, NC–2: Lakatos Zs., Takács K.; 1000 m-es K–1, C–1: Vajda, K–2, NK–2: Sarudi A., Bodonyi): 10.20 – Tv: M4, Eurosport
középdöntők (200 m-es K–1, C–2, NK–1, NK–2 NC–1; 500 m-es NK–4; 1000 m-es K–4, C–2): 14.00 – Tv: M4 (15.15-től), Eurosport (15.45-től)
Augusztus 23. (vasárnap)
B- és C-döntők (200 m-es K–1, C–2, NK–1, NC–1; 500 m-es K–1, K–2, C–1, NK–4; 1000 m-es K–4, C–2, NK–1): 8.25
DÖNTŐK (200 m-es K–1, C–2, NK–1, NK–2, NC–1; 500 m-es K–1, K–2, C–1, NK–4; 1000 m-es K–4, C–2, C–4, NK–1): 10.05 – Tv: M4, Eurosport
DÖNTŐK (5000 m-es K–1, C–1, NK–1): 14.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik