Egyik magyar kajak-kenus sem túlórázott az Eb-döntőért

Vágólapra másolva!
2013.06.14. 17:05
null
Az új összeállítású női kajaknégyes elsőre győztes pályát ment (Fotó: MTI/EPA/Paulo Novais)
Remekül kezdték a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságot a magyar versenyzők, ugyanis minden számban egyenes ágon a döntőbe jutottak, azaz a középfutamokban már egyetlen hajónak sem kellett vízre szállnia.

 

Dombi és Kökény duója továbbra is magabiztos
Dombi és Kökény duója továbbra is magabiztos

A pénteki nyitó nap délelőttjén a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros és az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes 1000 méteren, míg a Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású női kajakos kvartett 500 méteren nyerte meg előfutamát, szintén egy kilométeren Dombvári Bence (K-1) másodikként, Vajda Attila (C-1) pedig harmadikként biztosította a helyét a legjobbak szombat délelőtti versenyében.

Ezer méteren női K-1-ben és K-2-ben, illetve férfi C-4-ben csak finálét rendeznek, így Medveczky Erika, a Szilvásy Nóra, Szabó Petra páros és a Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál alkotta kvartett nem volt érdekelt a nyitónap első felében.

Vasbányai és Mike kenupárosa folytatja jó szereplését:
mindkét távon döntősök
Vasbányai és Mike kenupárosa folytatja jó szereplését: mindkét távon döntősök

Délután a többi 500 méteres és a férfi K-4 1000 méteres előfutamokat bonyolították le a Portótól 120 kilométerre délre fekvő kisváros pályáján.

Az olimpiai bajnok Kozák Danuta (K-1) hatalmas fölénnyel utasította maga mögé riválisait, és a férfiak hasonló számában is magyar győzelem született Dudás Miklós révén. Futamelsőséggel lépett tovább a vasárnapi fináléba a K-2-ben címvédő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős, valamint a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta ezres kajaknégyes is, Nagy Péter (C-1) és a Vasbányai, Mike kenupáros pedig második lett. Hufnágel Tibor és Szalai Tamás kajakos duója nagy csatában szerezte meg a még éppen továbbjutást érő harmadik helyet.

Női C-2 500 méteren mindössze három egység indul, így a Lakatos Zsanett, Takács Kincső duó már biztosan érmet szerez, igaz, ez a szám a résztvevők alacsony száma miatt hivatalosan nem számít bele az Európa-bajnokság küzdelmeibe.

A fiatal Dombvári Bence K-1 1000 m-en felnőtt a feladathoz
A fiatal Dombvári Bence K-1 1000 m-en felnőtt a feladathoz

„Nem is emlékszem ilyen esetre világversenyen, hogy a középfutamokban már egyik hajónknak sem kell vízre szállnia – kezdte értékelését a távirati iroda érdeklődésére Storcz Botond szövetségi kapitány. – Mindenki remek teljesítményt nyújtott, de kiemelném Kozák Danutát, a női kajaknégyest, a Vasbányai, Mike kenupárost, amely két távon is bejutott a döntőbe, és a férfi kajakosokat, Kökény Rolandékat és Dombvári Bencét. Látva az előfutamokat, azt hiszem, jó néhány számban esélyesnek számít majd a hajónk a hétvégi döntők során, de jósolni azért nem szeretnék.”

A péntek krónikájához tartozik, hogy Kajdi Katalin bronzérmet szerzett a paraversenyzők küzdelmeiben, 200 méteren.

AZ EB TOVÁBBI PROGRAMJA
SZOMBAT

1000 m-es és női K-4 500 m-es döntők 10.05
200 m-es előfutamok 14.05
200 m-es középfutamok 15.45
VASÁRNAP
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 9.40
200 m-es döntők 12.40
5000 m-es döntők 16.10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik