Új kapitány a jégen: Rich Chernomaz vb-premierje

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2013.04.12. 17:27
null
Rich Chernomaz a magyar válogatott élén mutatkozik be világeseményen (Fotó: Havran Zoltán)
Vasárnap Nagy-Britannia ellen megkezdi szereplését a budapesti divízió 1/A-s világbajnokságon a magyar jégkorong-válogatott. Rich Chernomaz szövetségi kapitány világeseményen ezen a tornán mutatkozik be a válogatott élén. A januárban kinevezett kanadai szakembernek különben sem volt sok lehetősége összeszoknia kiválasztottjaival. Mindössze öt közös meccsel a háta mögött vág bele az eseménybe, aztán majd meglátjuk, az erős mezőnyt felvonultató tornán mi sül ki mindebből a Papp László Sportarénában.



Január 17–én új időszámítás kezdődött a magyar jégkorong-válogatott életében: akkor nevezték ki szövetségi kapitánynak Rich Chernomazt. A kanadai szakembert lényegében egy tisztes sportági cilinderből varázsolta elő a szövetség. A választás napját megelőzően Lance Nethery tűnt befutónak – a Rangers és az Oilers egykori NHL-játékosa mellett svájci és német edzői tapasztalata szólt –, de a kanadai szakember mögött többen (így Bob Leslie, valamint klubedzőként a magyar viszonyokat ismerő Glen Williamson, Jan Neliba, Stephan Lundh trió) is esélyesek voltak a posztra.

A választás végül a „jegelt” Rich Chernomazra esett: az 50 éves kanadai szakember a vb végéig kapott megbízatást. Játékosként megjárta az NHL-t, játszott a New Jersey Devilsben és a Calgary Flamesben. Edzőként több alkalommal dolgozott a kanadai jégkorong-válogatottnál, valamint a Frankfurt Lionsnál már vezetőedzőként nyert német bajnokságot. Az elmúlt három évet a német első osztályú Ingolstadt Panther csapatánál töltötte, szintén vezetőedzőként. Mellette szólt, hogy éppen nem volt klubedzői elfoglaltsága, így kizárólag a magyar válogatottra tudott összpontosítani a vb-ig rendelkezésre álló rövid, mintegy három hónapos időben.

AZ NSO SZAVAZÓI BIZAKODÓAK
Honlapunkon szavazhattak Olvasóink arról, hogy milyen szereplést várnak a mieinktől hazai tornán. A szavazók 62 (!) százaléka egyenesen feljutást vár, a kisebbségben lévő bátrabbak (18 százalék) egyenesen az első helyre tették a házigazdákat, a fennmaradók (44 százalék) óvatosabbak, de változatlanul optimisták voltak. A szavazók negyede (25 százalék) inkább realistán a tavalyihoz hasonló, érmes végkifejletet vár. A fenti adatokhoz képes elenyésző azoknak a száma, akik szerint nem lesz érmes a házigazda (13 százalék). Figyelmeztető azonban – vélhetően a lényegesen könnyebb mezőnyt felvonultató budapesti olimpiai előselejtező elbukása miatt –, hogy akadnak, akik szerint kiesési gondjaink is lesznek, mások szerint meg ki is pottyanunk.
Ön szerint milyen eredménnyel zár a válogatott a budapesti, divíziós vb-n?
Aranyérmesként jut fel az A-csoportba! – 18 százalék
Ezüstérmesként jut fel az A-csoportba! – 44 százalék
Nincs feljutás, de van érem, a bronz. – 25 százalék
Lemaradunk a dobogóról, de kiesési gondjaink nem lesznek. – 8 százalék
Nemcsak a dobogóról maradunk le, hanem majdnem kiesünk. – 3 százalék
Utolsóként hazai pályán pottyanunk ki a harmadosztályba. – 2 százalék
A bemutatkozó szép szavakat gyorsan tettek követték: tíz nap sem telt el, kis hazai segítséggel máris bő keretet hirdetett a kapitány a lengyelországi tornára. Szakmailag akceptált kérése ugyanis az volt: minél több játékossal szeretne edzésen, személyesen is megismerkedni, hogy legyen merítési, választási lehetősége. Február első hetében immár a gyakorlati munka is megkezdődött, a rövid hazai felkészülést követően Chernomaz tornagyőzelemmel mutatkozott be. A végül kiválasztottak fogékonyak voltak a stílusára és a taktikai elképzelésére, a Románia elleni gólzáporos sikert (7–0) követte a Dél-Korea elleni (figyelem, leendő vb-ellenféllel szemben 6–1) diadal, majd a házigazda lengyelek elleni 2–1-es győzelem.

Ez eddig rendben is lett volna, az már kevésbé, hogy válogatott zömét, kulcsembereinek nagyját adó Sapa Fehérvár AV 19 nem jutott be az EBEL negyeddöntőjébe, sőt, hullámzó szezont tudott maga mögött, kevés bravúrral, több váratlan kisiklással. A fehérváriak így idejekorán végeztek, de legalább Chernomaz némi háttéregyeztetést követően lehetőséget kapott egy hosszú, négynapos etapokra bontott felkészülés levezénylésére. Ez eléggé rendhagyóra sikeredett, hiszen az elején még ott voltak a fehérvári légiósok, és csak fokozatosan estek be a válogatott keret tagjai, ahogyan éppen klubjaikban végeztek. Mivel Neliba biztos távozónak tűnt Székesfehérvárról, még az a furcsaság is megesett – semleges kívülállóként szakmailag bármennyire is elfogadható érvvel alátámasztva –, hogy a Magyar Kupa elődöntőjében, majd fináléjában már a szövetségi kapitány, Chernomaz meccselt a Volánnal, és hódította el a trófeát. (Amennyiben a vb-je is sikerül, és folytatja szövetségi kapitányként, jó eséllyel pályázik a Fehérvár éppen üres kispadjára, az első körös egyeztetések legalábbis ebben a témában már megtörténtek.)

Ahogyan az EuroChallenge-tornára, úgy a vb-re is kimondottan bő kerettel kezdte meg a munkát a szövetségi kapitány, amelyet az edzéseken próbált meg a saját stílusához igazítani. Ebből támadt kisebb vihar, amikor az első, nagyobb létszámszűkítésnél kitett a csapatból négy dunaújvárosi játékost – az ötből –, köztük a gólerős, technikás kapitányt, Galanisz Nikandroszt. A DAB a magyar bajnokság mellett a Mol Ligát is megnyerte, a kanadai szakember azonban játékrendszerben gondolkodott, és mások jobban meggyőzték őt, mint az Acélbikák. A vb előtti hétre két edzőmeccs maradt, a lengyeleket Dunaújvárosban (4–2), az utazás, az akklimatizálódás, és az előző napi meccs miatt picit fáradtabb, ugyancsak vb-rivális japánokat Káposztásmegyeren sikerült legyőzni (7–0), ami jó alap lehet a vasárnapi vb-nyitányra.

SZAVAZÁS

Mi lesz a Magyarország–Nagy-Britannia hokimeccs végeredménye a divízió 1/A-s vb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Chernomaznak a válogatottnál, valamint a sportágon belül nagy a respektje, amit határozott kiállásával, jó meglátásaival, a nyilvánosság előtt karakánul felvállalt véleményével, valamint azzal ért el, hogy az eredményesség érdekében egy új rendszert tudott meghonosítani a válogatottnál. Kanadaiként mérkőzés közben kellő hőfokon ég, de képes átlátni a rendszert, a történéseket, azokkal együtt élve azonnal reagál rá, és nem ragadtatja el magát. Legalábbis ha van ilyen oldala, azt még nem mutatta meg. Nyilván a telt házas Sportaréna rá is hatással lesz, a kevés meccses, de a vártnál talán több hetes felkészülési időszak után neki is ki kell lépnie a színpadra, a függöny felgördül, kezdődhet az előadás!

PINDÁK LÁSZLÓ: AMIT EDDIG LÁTTAM A SRÁCOKTÓL, AZ MEGGYŐZŐ VOLT

„A válogatott élén elindult végre az a fiatalítási folyamat, ami törvényszerű, de talán picit előbb is hozzá lehetett volna kezdeni – mondta szakértőnk, a Ferencváros örökös bajnoka, volt válogatott jégkorongozónk, jelenleg az MTK fiataljait gardírozó Pindák László. – Többször találkoztam a srácokkal edzésen, megnéztem őket, és amit láttam tőlük, az meggyőző volt. Csakúgy, mint a Japán elleni felkészülési meccsünk. Jól koriznak, jó erőben vannak, megvan a kellő kondíció egy ilyen egyhetes, ötmeccses tornához. Az egy három egyes taktikát egyre jobban magukénak érzik, és alkalmazzák is. Érdekes, korábban én is próbálkoztam ezzel aktuális csapatomnál, mert miért ne, de hülyének néztek. Még hogy centerhalf jégkorongban, az meg micsoda… Itt és ennyit számít, ha kanadai a szakvezető…”

„A vébé mezőnye nagyon erős, a magyar mellett az olasz és a kazah válogatott képvisel közel egyforma játékerőt, a két feljutó ebből a trióból kerül ki. De nemcsak ez a két meccs lesz brutálisan nehéz, hanem a másik három sem lesz mellette sétagalopp. Vélhetően az dönti el a három favorit között a feljutást, hogy az adott pillanatban melyik képes jobban elviselni a terhet, melyikben van több tűz, nagyobb rutin, már megélt forró hangulatú rangadó. Mi az olaszokkal és a kazahokkal szünnapok után játszunk, ami jól, de akár rosszul is elsülhet. Miként a hazai rendezés is. A szurkolói szimpátia képes többletenergiákat mozgósítani, viszont az elvárás is nagyobb, a magyar keretben pedig sokaknak ez lesz az első hazai vb-je, kilencezer ember előtt, nagyon komoly szurkolás mellett, ahogyan azt megszokhattuk. Nagy a drukk a mieinkben, két éve hajszállal nem jött össze a feljutás, az őszi olimpiai előselejtezőn favoritként buktunk el, de a tavalyi, szlovéniai vb is sikerülhetett volna jobban. Kapusaink szerintem rendben vannak, csatárposzton kimondottan jól állunk, és biztos vagyok benne, hogy a rutinosabb és a fiatalabb védőink is küzdenek majd becsülettel. Fiatalított csapatunk megállja majd a helyét, a feljutásban nem vagyok biztos, csupán reménykedem, mert az jót tenne az egész magyar hokinak, azt viszont tudom: a közönség szimpátiáját, legyen a végeredmény bármi, ezúttal is elnyerik.”

A BUDAPESTI VB ÓRARENDJÉT ITT TALÁLJA MEG!
TÖLTSE LE A HAZAI VB SZURKOLÓI SZOFTVERÉT!
KVÍZJÁTÉK: NYERJEN PÁROS BELÉPŐJEGYET A BUDAPESTI VB-RE!

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: HETÉNYI Zoltán (Peoria Riverman), RAJNA Miklós (SAPA Fehérvár AV 19), SZUPER Levente (VASAS SC)
Hátvédek: GŐZ Balázs (Miskolci JJSE), HORVÁTH András (SAPA Fehérvár AV 19), KISS Dániel (Dab-Docler), POZSGAI Tamás (SAPA Fehérvár AV 19), SILLE Tamás (SAPA Fehérvár AV 19), SZÉLIG Viktor (Briancon-Diables HC), SZIRÁNYI Bence (Miskolci JJSE), TOKAJI Viktor (SAPA Fehérvár AV 19), VAS Márton (SAPA Fehérvár AV 19)
Csatárok: BARTALIS István (Troja-Ljungby), BENK András (SAPA Fehérvár AV 19), HÁRI János (MODO), KOVÁCS Csaba (SAPA Fehérvár AV 19), LADÁNYI Balázs (Bolzano), MAGOSI Bálint (SAPA Fehérvár AV 19), MIHÁLY Árpád (SAPA Fehérvár AV 19), NAGY Gergő (Miskolci JJSE), NAGY Krisztián (Miskolci JJSE), SIKORCIN Ladislav (SAPA Fehérvár AV 19), SOFRON István (SAPA Fehérvár AV 19), VAS János (Dijon HC)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik