MacAdam: Biztos, hogy tovább fejlődik a jégkorong Magyarországon

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.05.08. 09:49
Don MacAdam szerint a magyar válogatott arrogánsan játszott Románia ellen (Fotó: Török Attila)
Megosztó személyiség, az biztos. Sikerek és sikertelenségek után nem hosszabbítja meg nyár elején lejáró szerződését Donald Mac­Adam a Magyar Jégkorongszövetséggel. A szövetségi kapitányt a világbajnokságról és a hazánkban eltöltött évekről is kérdeztük.


– Mi volt az A-csoportba jutás titka?
– Egyértelműen a csapatmunka. Mindenki mindent beletett, ami csak tőle tellett, minden meccsen. Amikor ilyen összetartó egy közösség, nagyon jó esélyed van nyerni. Az egyéni teljesítmények is nagyszerűek voltak, a kapusunk, Bálizs Bence a legjobb volt a posztján a vébén, még akkor is, ha nem ő kapta az ezért járó elismerést. Mindenki azt csinálta, amire szükség volt a győzelemhez, és kifejezetten jó látni, hogy zökkenőmentes a generációváltás. Ortenszky Tamás például az egész csapatból a legjobb plusz-mínusz mutatóval büszkélkedhet. Biztos vagyok benne, hogy sokáig erősíti a válogatottat, ahogy Varga Balázs is, aki a hosszabbításban eldöntötte az Olaszország elleni mérkőzést, továbbá Nemes Márton is nagyszerűen játszott. Sok pozitívumot látok, de csapatmunkával nyertük meg a világbajnokságot.

– Nem volt sétagalopp a feljutás, különösen a Románia elleni vereség és Galló Vilmos szerencsétlen nyilatkozata után. Hogyan kezelte a helyzetet?
– A vereség oka az volt, hogy kissé arrogánsan játszottunk, úgy gondoltuk, valahogy úgyis behúzzuk a meccset. Románia önmagához képest nagyon jól, hatalmas erőfeszítéssel játszott. Mi is keményen dolgoztunk, de azon a meccsen alulmúltuk önmagunkat. Olyanban korábban nem volt részem, mint ami Galló Vilmos interjújában elhangzott, úgy vélem, nem lett volna szabad megtörténnie. Egyik játékosnak sincs joga ahhoz, hogy nyilvánosság előtt így hangoztassa a véleményét a csapatról vagy a vezetőségéről. Többek között a tapasztalatommal segítettem a csapatot, és minden döntésemet annak érdekében hoztam, hogy sikeresek legyünk. A magyar válogatott ugyanakkor nem az én csapatom, mi együtt vagyunk a csapat, erre összpontosítottunk mindenkivel, és így sikerült átlendülnünk a holtponton.

– Személyesen rendezték a helyzetet Gallóval, vagy nem volt rá szükség?
– Nagy szükség lett volna rá, de nem volt rá lehetőség. Úgy gondolom, és ezt már többször elmondtam, a tetteknek következményei vannak. A negatívaknak negatívak, a pozitívoknak pozitívok. Sajnálhatod, amit tettél, de a következményeket akkor sem kerülheted el, mindegy, hogy egy interjút adtál a jégpálya mellett, vagy törvényt sértettél az utcán.

– Ha jól tudom, nem hosszabbítja meg hamarosan lejáró szerződését a Magyar Jégkorongszövetséggel. Hogyan értékeli a szakmai igazgatóként és szövetségi kapitányként végzett munkáját?
– Nem az a lényeg, hogy én mit értem el, hanem hogy mi mit értünk el. Büszke vagyok arra, hogy teljesen megváltoztattuk a mentorprogramunkat, főleg ami az edzői részt illeti. Szombaton elértük azt, hogy mindkét felnőttválogatottunk, a nők és a férfiak is az A-csoportban legyenek, ami hatalmas siker. Az utánpótláscsapataink folyamatosan fejlődnek, és ez mind annak az eredménye, hogy közösen dolgozunk a célokért. Az együtt gondolkodás, az információk megosztása és a csapatban gondolkodás sem volt egyértelmű, amikor ide kerültem, ebben segíteni tudtam. Rengeteg volt az önös érdek a magyar jégkorongban, ez nagyon sokat változott az elmúlt időszakban a hoki javára.

– Ezek után miért döntött a távozás mellett?
– Úgy érzem, itt az ideje, már öt éve élek Magyarországon. Mindennek, amit elértünk ebben az öt évben, az elődeink tették le az alapjait, az ő hagyatékukra építhettünk. Természetesen nem csak ennek az évadnak a sikerére gondolok, mindenki hozzátett valamit, aki bármikor a magyar jégkorongért dolgozott. Most valaki másnak kell jönnie, aki még egy lépéssel előremozdítja a fejlődést, és őszintén azt hiszem, több jégkoronggal foglalkozó magyar embernek kellene vezető pozíciót betöltenie. Remélem, az én eddigi helyemre is magyar szakember kerül. Semmi kétségem afelől, hogy tovább fejlődik a jégkorong Magyarországon.

JÉGKORONG
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Kanada 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)
Budapest,  MVM Dome, 14 925 néző. Vezette: Nagy A., Soós, Kis-Király, Szabó D.
MAGYARORSZÁG: Bálizs (Horváth Dominik, Farkas R.) – Stipsicz, HADOBÁS / Kiss R., H. Nilsson / Garát, Ortenszky / Szabó B., Fejes – Varga B., Hári J., Sofron / PAPP K. , Sebők, Erdély Cs. / Nemes, Sárpátki, Galló / Mihály Ákos, Németh K., Terbócs. Szövetségi kapitány: Don MacAdam
KANADA: BINNINGTON – Power 1, PARAYKO 1 / Byram 1, Oleksiak / Guhle, Severson / Zellweger – Bunting (1), McCann, Bedard (2) / MANGIAPANE (2), Cozens, Guenther 1 (1) / Tanev, McBain, Mercer/ Greig (1), Clark. Szövetségi kapitány: André Tourigny
Kapura lövések: 32–39. Emberelőny-kihasználás: –, ill. 2/1


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik