Kulmala Rasmus: Elferdítette a valóságot a doppingügyben az FTC

Vágólapra másolva!
2024.05.10. 18:13
Kulmala Rasmus (balra) szerint egykori klubja a személyiségi jogait is megsértette (Fotó: Dömötör Csaba)
A korábbi válogatott honosított csatárt az Erste Liga-évad közben bocsátotta el az FTC-Telekom doppingvétség miatt, anélkül, hogy megvárta volna az eljárás végét, és – Kulmala szerint – a hozzájárulása nélkül tette közzé a vizsgálati eredményt és a nevét.

 

SAJÁT KÖZÖSSÉGIMÉDIA-FELÜLETÉN adott ki közleményt a magyar válogatottal 2022-ben Ljubljanában a világelitbe is feljutó finn születésű támadó, Kulmala Rasmus, amit teljes egészében közlünk:

„Ha már a »Kulmala Rasmus-ügy« kezdete hatalmas nyilvánosságot kapott, akkor most a doppingeljárás lezárásáról is szeretném tájékoztatni a jégkorongszurkolókat, a sporttársaimat, a szakembereket és azokat az érdeklődőket, akik az elmúlt években követték a magyarországi játékomat. A pályafutásom szempontjából legfontosabb eredmény, hogy az ügyemben – a kérésemre – eljáró Doppingbizottság 2024. április 10. napján tárgyalást tartott, ahol megállapították, hogy ugyan valóban volt a szervezetemben rendkívül kis mértékben tiltott szer, de az nem szándékosan, nem versenyidőszakon belül és nem is a teljesítményem fokozása céljából került a szervezetembe. Így a Doppingbizottság a három hónapos eltiltást alkalmazta velem szemben, amely – mivel a határozatban foglaltak teljesítését vállaltam – egy hónapra csökken.
Ez egyben azt is jelenti, hogy mivel ennyi időre már korábban felfüggesztették a versenyengedélyemet, magát a büntetést le is töltöttem, így semmilyen akadálya nincs annak, hogy folytatni tudjam sportolói pályafutásomat.
Ugyanakkor ez úton tudatom mindenkivel, hogy az FTC részben személyiségi jogaimat megsértve, részben pedig a valóságot elferdítve közölt rólam állításokat korábban, amikor azt közölte a nyilvánossággal, hogy én doppingvizsgálaton pozitív mintát produkáltam és elismertem a vétségemet. Tette mindezt azelőtt, hogy az ügyemben bármilyen döntés született volna.
A valóság ugyanis az, hogy velem szemben valóban indult doppingeljárás, melynek az alapjául szolgáló vizsgálati eredményt és a nevemet az FTC nem hozhatta volna nyilvánosságra az én hozzájárulásom nélkül, de mégis megtette, megsértve ezzel személyiségi jogaimat. Az eljárásban – figyelemmel a vizeletvizsgálat eredményére – azt nem vitattam, hogy tiltott szer juthatott a szervezetembe, de azt vitattam, hogy én szándékosan, a sportteljesítményem fokozása érdekében éltem volna bármilyen tiltott szerrel.
Ezzel kapcsolatban jelzem, hogy az ilyen ügyekben az eljárás megindításakor automatikusan felfüggesztik a versenyző versenyengedélyét, mely az én esetemben is megtörtént.
Az viszont már közel sem automatikus, miszerint a felfüggesztést a HUNADO a tények ismeretében 2024. március 19. napján, saját hatáskörében megszüntette! Tehát, amennyiben az FTC nem bontotta volna fel azonnali hatállyal a szerződésemet, akár játszhattam volna már a Csíkszereda elleni elődöntőben is.
Ez úton is kijelentem, hogy én mindig tisztán versenyeztem és minden eredményt, amit elértem pályafutásom során, sportszerű keretek között értem el. Ezt az eljáró Doppingbizottság is elismerte döntésével, amelynek ez úton is megköszönöm a korrekt eljárást. És külön megköszönöm a jogi képviseletemet ellátó dr. Dányi Szilárd ügyvéd úrnak, aki végig hitt bennem, és akinek a segítségével sikerült bizonyítanunk az igazamat.
Az ügyet – levonva belőle nyilvánvalóan a megfelelő tanulságokat annak érdekében, hogy a jövőben ne kerülhessek hasonló helyzetbe – jelen közleménnyel a magam részéről lezártnak tekintem, mást ezzel kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni sem most, sem a későbbiekben.
 Szeretnék újra a jégkorongra koncentrálni és arra, hogy a pályán bizonyítva köszönjem meg az elmúlt hetekben kapott támogatást azoknak, akik hittek bennem.”

Az ügyben kerestük a Ferencvárost, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik