Osztrák hokiliga: kikapott a Fehérvár, a hetedik meccs dönt a továbbjutásról

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.13. 22:16
Nem tudta kiharcolni a továbbjutást a Fehérvár a hatodik meccsen (Fotó: Árvai Károly)
Az osztrák hokiliga (ICEHL) rájátszásának negyeddöntőjében a Pustertal Wölfe 4–2-re legyőzte a Hydro Fehérvár AV19-et a hatodik mérkőzésen.

Harmadszor kényszerült megtenni a Volán a Székesfehérvárról Bruneckbe vezető több mint hatszáz kilométeres utat az ICEHL rájátszásában, hiszen két hazai sikert két idegenbeli vereség követett a Pustertal elleni párharcban. Igaz, hétfőn újra nyert Kiss Dávid együttese a Raktár utcában, így a magyar játékosok abban a tudatban kászálódhattak le elgémberedett tagokkal a csapatbuszról, hogy ha megtörik a jég és az alapszakasz után ismét legyőzik otthonukban a dél-tiroliakat, bejutnak az osztrák bázisú liga elődöntőjébe. Az előző idényben ez nem sikerült, akkor a későbbi győztes Red Bull Salzburg kisöpörte a Volánt a negyeddöntőből, így a története legjobb alapszakasz-szereplésüket produkáló fehérváriak semmiképp sem akarták, hogy ismét a legjobb nyolc legyen a végállomás.

Érthető, hogy a szakmai stáb nem változtatott a legutóbb fölényben játszó csapat összetételén, a sorok is megegyeztek a hétfőn látottakkal. Annak ellenére, hogy a Volán utazott, a hazaiak kezdték enerváltan a találkozót, a mieink kezdeti lendületét csak a cserék törték meg, de öt percnél nem kellett több a Pustertalnak, hogy magára találjon, kiegyenlítetté vált a játék. Kis ideig legalábbis, mert hamarosan már az olaszok voltak fölényben. A korábbi székesfehérvári Alexander Petan elé egy távoli lövés után került a korong, Olivier Roy mögött pedig bőven volt hely ahhoz, hogy a támadó előnyhöz juttassa alakulatát. A másodikra sem kellett sokat várni, a védekezőharmadban adta el a pakkot a Volán, Arvin Atwalnak pedig még arra is volt ideje, hogy igazítson rajta, mielőtt félmagasan a hálóba lőtt. A hideg zuhanyból kiút lehetett volna az első magyar emberelőny, ám nagy helyzetet fórban sem sikerült kialakítani.

A második játékrészre áthúzódó emberhátrányt átvészelte a Fehérvár, mint ahogy mindkét másik büntetést is a harmadban, viszont sokáig ennél több pozitívumot nehéz lett volna találni a játékában. Főleg, hogy Petan a 26. percben újra betalált, 3–0-ra növelve együttese előnyét. Hiába mondják, hogy hokiban a háromgólos előny az egyik legveszélyesebb, hiszen az eredményesebb gárda könnyen elhiheti, már megnyerte a meccset, és korán leereszthet, ezúttal úgy tűnt, valóban nem sok remény van a magyar győzelemre. Magosi Bálint azonban nem így gondolta, a csapatkapitány, Hári János távoli lövése utáni kipattanót belőtte az olasz kapuba. A második dudaszó így „csak” kétgólos hazai előnynél harsant fel.

Az utolsó húsz percben kényszerhelyzetben volt a Volán, támadott becsülettel, de a hazaiak rendre veszélyes kontrákat vezettek, Olivier Roy-nak többször is nagyot kellett védenie, hogy tartsa a kétgólos hátrányt. Még a harmad fele előtt Stipsicz Bence bombázta a korongot a bruneckiek kapujába, így több mint 12 percük volt a fehérváriaknak, hogy hosszabbításra mentsék a meccset. Ezúttal nem sikerült, sőt, a negyedik emberelőnyét már kihasználta a Pustertal és 4–2-re nyert. A párharc döntő mérkőzését az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban rendezik szombaton.

JÉGKORONG
OSZTRÁK HOKILIGA
RÁJÁTSZÁS, NEGYEDDÖNTŐ
6. MÉRKŐZÉS
PUSTERTAL WÖLFE–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 4–2 (2–0, 1–1, 1–1)
Bruneck, 3104 néző. V: Sternat (osztrák), Zrnic (szlovén), Mantovani (olasz), Zgonc (szlovén). 
PUSTERTAL: J. SMITH – Stanton (1), Messner / Kasastul, Ege / Glira, ATWAL 1 (1) / Althuber, Öhler – Morley, Schofield 1, Akeson (1) / Andergassen (1), Frycklund, PETAN 2 / I. DeLuca, Sill, Mantinger / Catenacci (1), Berger, Hasler. Edző: Kasper Vuorinen
FEHÉRVÁR: O. Roy – Fournier (1), T. Campbell / STIPSICZ 1, Nilsson H. / Robertson, M. Phillips / Kiss R., Ambrus Cs. – MAGOSI B. 1, Hári J. (1), Kuralt / Leavens, McGauley, Laberge / Atkinson, Bartalis I., Mihály Ákos / Ambrus G., Németh K., Terbócs. Edző: Kiss Dávid
Kapura lövések: 39–26. Emberelőny-kihasználás: 4/1, ill. 4/0. 
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–3
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – A Pustertal úgy jött ki erre a meccsre, ahogy ki kellett jönnie, hiszen ha nem nyert volna, kiesik. A játékosai rengeteget ütköztek, blokkoltak, egyszerű hokit játszottak, ahonnan csak tudtak, kapura lőttek. Nekünk is volt elég helyzetünk, eltaláltuk a kapuvasat is. Hiába próbálkoztunk visszajönni a harmadik harmadban, nem sikerült. Nem használtuk ki a helyzeteinket, ez lett a vesztünk.

A másik mérkőzésen: Vorarlberg–Klagenfurt 1–5 (továbbjutott: a Klagenfurt, 4–2-es összesítéssel)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik