Jégkorong: a hokisoknál érvényesült Murphy törvénye

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.01.05. 11:09
null
Bálizs Bence (balra) minden erőfeszítése ellenére Manuel Ganahl és az osztrákok szétlövéssel harcolták ki az elitben maradást (FOTÓ: MTI)
A jól ismert időtlen klasszikus, miszerint „ami elromolhat, el is romlik”, sajnos igaznak bizonyult a magyar hoki háza táján: mindkét felnőttválogatottunk kiesett az elitből, majd a férfiak szövetségi kapitánya, egyben a Volán vezetőedzője, Kevin Constantine kereket oldott…


A PAZAR 2022-ES ÉV UTÁN sok szempontból csalódást keltő, aggasztó esztendő következett a hazai jégkorongban. Az Erste Liga történéseit kiemelnénk a többi esemény közül, hiszen különösebb „tragédiáról” szó sem eshet – sőt. A magyar bázisú bajnokság rájátszása sosem látott izgalmakat hozott, emlékezhetünk a magyar bajnoki címről döntő, hét meccsen át tartó FTC-Telekom–Budapest Jégkorong Akadémia HC párharcra, vagy a liga történetében először szintén a hetedik meccsen véget érő fináléra, amelyben a Szilassy Zoltán vezette Gyergyói HK győzte le a zöld-fehéreket, és először ülhetett fel a trónra.

Sajnos azonban az osztrák bázisú ICEHL-ben szereplő Hydro Fehérvár AV19 2022–2023-as idénye és a felnőttválogatottaink szerelvénye is kisiklott. A 2022-ben még ligadöntőt játszó Volán görcsösen, ötlettelenül játszott az évadban, s messze elmaradt az előző kiírás sikerétől, 13-ból nyolcadik helyen zárt. Ezt követte női válogatottunk elit-világbajnoki szereplése a kanadai Bramptonban, amelyen nem sikerült az előző két torna bravúrja, a bennmaradás. A franciákat ugyan legyőzték a mieink, de a svédek és a finnek elleni vállalható vereség után a németekkel vívott ki-ki meccsen is kikaptak 2–1-re, így elbúcsúztak az élvonaltól.

Májusban a Fehérvárhoz hasonlóan Kevin Constantine irányította férfiválogatott hajszálnyira volt attól, hogy a vb jelenlegi formátuma bevezetése óta először megvesse a lábát a világelitben, ám az A-csoportos torna utolsó mérkőzésén szétlövéssel alulmaradt az osztrákokkal szemben, ez az újabb közvetlenül a feljutás utáni évben bekövetkező búcsút jelentette.

A kiesés főleg a lehetséges siker közelsége miatt szívbe markoló élményt jelentett minden magyar hokiszurkolónak, ami teljes döbbenetbe csapott át, amikor júliusban Constantine bejelentette, felkínáltak neki egy álláslehetőséget az Egyesült Államokban, úgyhogy szedi a sátorfáját, a Volán és a férfiválogatott pedig csinál, amit akar... Az etikailag megkérdőjelezhető eljárása miatt egyébként is megorroltak rá a magyarok, így amikor az új csapata, a Wenatchee Wild előbb felfüggesztette, majd kirúgta a nem konkretizált, de vállalhatatlannak minősített magatartása miatt, nem sok könnyet morzsoltak el Magyarországon. Aztán, hogy tovább borzolja a kedélyeket, a Sportklub Csíkszeredával kötött szerződést, hogy pontosan milyen szerepkörben, talán senki sem tudja, egyesek szerint bújtatott vezetőedző, mások szerint szakmai tanácsadó, ki tudja...

A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) október végéig húzta az utód kinevezését, több, Európában sikeres szakember nevét lehetett hallani, végül a szervezet sportigazgatóját, Don MacAdamet jelölte ki az idény végéig – a novemberi Sárközy Tamás-emléktorna és a decemberi klagenfurti felkészülési torna alapján egyelőre mérsékelt előrelépést eredményezett a váltás.

Egy pozitív hozadéka azért mindenképpen volt Constantine nem túl elegáns lelépésének: Székesfehérváron az addigi másodedzőjét, Kiss Dávidot ültették le a kispadra, aki szabadabb kezet ad a játékosainak, s az amerikai szakember által lefektetett alapokra új szintet épített. A Volán egyelőre szárnyal, minden várakozást felülmúlva újévkor vezette az ICEHL tabelláját, s bár az elmúlt hetekben kis hullámvölgybe került, a vészharangot semmiképpen sem kell megkongatni.

Hasonló felemelkedést kívánunk a 2023-ban nagyobb pofonokba belefutó magyar jégkorong egészének.

EZ TÖRTÉNT 2023-BAN
Január 29. Sorozatban negyedszer bukta el a Magyar Kupát a toronymagas favorit Hydro Fehérvár AV19. Ezúttal a pazar évadot futó Budapest Jégkorong Akadémia HC babrált ki a Volánnal, a rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott döntést, a szétlövésben Eetu Elo rávezetése ért kupagyőzelmet a fővárosiaknak.
Február 5.  Alig néhány nappal az MK-siker után az Erste Liga „meglepetéscsapata”, a BJA HC alapszakasz-győzelemmel koronázta meg a bajnoki évadát. Kangyal Balázs tanítványai az Újpestet győzték le hosszabbításban 4–3-ra, s így behozhatatlan előnyre tettek szert a Gyergyói HK előtt. S azért ez a korona, mert...
Március 17. ...az idényt pocsékul kezdő FTC-Telekom bizarr párharcban kiverte a rájátszásból a BJA-t. A hét meccsen keresztül húzódó összecsapás alatt egyetlen hazai siker sem született, s mivel a másik ágon két erdélyi együttes maradt talpon, a Fradi sorozatban ötödik, összesen harmincadik magyar bajnoki címét ünnepelhette.
Március 31. Bár Fodor Szabolcs irányítása alatt minden egyes magyar bajnoki cím a Ferencvárosé lett, az Erste Liga-diadal a 2020-as elmaradó döntő óta rendre nem sikerült. Ezúttal sem történt másként, a Szilassy Zoltán irányította Gyergyó ült fel a trónra egy – ismét csak – hét meccsen át húzódó párharc végén, a hazai bázisú bajnokság története során először.
Április 5-16. A Toronto elővárosában, Bramptonban rendezett női elitvébén szerepel a magyar válogatott. Bár 6-án (a mieink nyitó meccsén) legyőzték a franciákat 4–2-re, a többi mérkőzését elveszítették, és három A-csoportos vb-szereplés után kiestek a divízió 1/A-ba.
Május 9. A később világbajnokká koronázott Kanada ellen játszott felkészülési meccset az MVM Dome-ban a magyar férficsapat. A mérkőzésen a teljes vb-keretükkel kiálló vendégek 5–2-re nyertek, a belföldi nézőrekord megdőlt, 14 756-an szurkoltak a helyszínen.
Május 12–28. A férfiválogatott Tamperében csapott össze a világ legjobbjaival. A hölgyekhez hasonlóan a franciákat legyőzte (hosszabbításban 3–2-re), ám kiderült, „rossz meccset nyert meg”, a 22-i, a bennmaradásról döntő találkozón az osztrákok ellen szétlövéses vereséget szenvedett és kiesett a divízió 1/A-ba.
Július 13. Nem sokkal a világbajnoki kiesést követően a férfiak szövetségi kapitánya, egyben a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője, Kevin Constantine álmodik egy merészet, és egyoldalúan kezdeményezi a szerződése felbontását, hogy Észak-Amerikában vállaljon munkát.
Július 24. A fehérváriak hamar megtalálták Constantine utódját, az addigi másodedzőt, Kiss Dávidot nevezték ki az amerikai szakember utódjának. Kiss az osztrák bázisú ICEHL első magyar vezetőedzőjeként dolgozik, és az irányítása alatt szárnyalni kezd a csapat.
Október 24. Az MJSZ hosszas hezitálás után a sportigazgatóját, Don MacAdamet jelöli ki a szövetségi kapitányi feladatok ellátására az évad végéig.
December 13. Biztossá válik, hogy az újjászerveződő észak-amerikai profi női topligában (PWHL) is képviselve lesz hazánk: Garát-Gasparics Fanni az Ottawa, Taylor Baker a New York együttesében kap szerződést. Egyikük sem a rajtoló liga draftján kelt el, mindketten az edzőtáborban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a kerettagságot.
AZ ÉV EMBEREI

AZ ÉV JÁTÉKOSA (férfiak) – SOFRON István (SC Csíkszereda, romániai)
Annak ellenére, hogy a 2023–2024-es idényt klub nélkül kezdte, s csak november 23-án lépett ismét jégre szülővárosa csapatában, az elit-világbajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítményéért mellette döntöttünk. A csoportkör hét meccsén négy gólt szerzett, ezzel holtversenyben a 11., ugyanennyi lejátszott meccsel csak a dán Nikolaj Ehlers előzi meg (5). A lövései 44%-a gól lett, ebben a tekintetben első legjobb 35 gólszerző között. Állítjuk, ha van „még két Sofron István” a válogatottban, benn maradtunk volna.

AZ ÉV JÁTÉKOSA (nők) – HUSZÁK Alexandra (HK Budapest/MAC Budapest)
A válogatott meghatározó csatára február elején szilánkosra törte a csuklóját. Hat hónapos reha­bilitációt jósoltak neki, ennek ellenére április ötödikén már a címeres mezben feszített Bramptonban, csavarokkal, fémlemezekkel a karjában, fájdalmak közepette vállalta a játékot, négy meccsen ugyanennyi ponttal, két góllal és két assziszttal a csapat egyik legjobbja volt az elitvébén. Példaértékű elkötelezettségéért nálunk ő az év női játékosa.

AZ ÉV EDZŐJE – FODOR Szabolcs (FTC-Telekom)
Nehéz volt választani a bajnoki győzelmet ünneplő Szilassy Zoltán és Fodor között, de a naptári év tekintetében az FTC vezetőedzője felé billen a mérleg nyelve. Januárban még azt elemezte lapunk, miért hever romokban a Fradi hokicsapata, ezt követően a 2022–2023-as évad magyar bajnoka lett – sorozatban ötödször, összességében harmincadszor –, az új kiírást pedig vezeti, nem mellesleg ő is az edzői stáb tagja volt a világbajnokságon majdnem benn maradó csapatban.

AZ ÉV LÉGIÓSA – Kirils GALOHA (BJA HC)
A Budapest Jégkorong Akadémia HC belenyúlt a jóba a 2022–2023-as évadban, hiszen Eetu Elo, Jesperi Viikilä és Galoha is kiemelkedően teljesített. Bár a két finn játékos számszakilag jobb évadot zárt a lett díjazottunknál, Elo a nyáron elhagyta Magyarországot, Viikilä pedig csak egy sikertelen csapatkeresés után tért vissza. A klubhoz hűséges Galoha az előző évad 36 meccsén szerzett 44 pontjával járult hozzá a minden reményt felülmúló alapszakasz-győzelemhez, az új kiírásban eddig 24 meccsen 27 pontot szerzett.

 

EZ VÁR RÁNK 2024-BEN
Az év elejét – szokás szerint – a klubidény határozza meg, a magyar bázisú Erste Liga alapszakaszának végjátéka „kísérleti üzemmódban” zajlik, 36 mérkőzés után az aktuális rangsor alapján az úgynevezett „kígyóelv” rendezési módszerrel két csoportra osztják a csapatokat, amelyek még nyolc mérkőzést játszanak. Nem lesz rájátszáskvalifikáció, az első nyolc helyezett jut a playoffba, amelyben a szokásos ellenfélválasztás is elmarad, az első automatikusan a nyolcadikkal, a második a hetedikkel stb. játszik. Az osztrák bázisú ICEHL utolsó meccsnapján a Fehérvár a Grazot fogadja az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, remélhetőleg addig is megőrizve a jelenlegi ligaelső pozícióját.
A válogatott színtéren csalódást keltő 2023 után mi mást kívánhatnánk, mint hogy lapozzunk egyet a magyar hoki krónikájában, és új, tiszta lapra írjuk tovább a történetet a tavasszal. Egyaránt a divízió 1/A mezőnyében méretik meg magukat a férfiak (Magyarország, Szlovénia, Olaszország, Dél-Korea, Románia, Japán) és a nők (Dél-Korea, Magyarország, Franciaország, Ausztria, Hollandia, Norvégia) is, az elitbe visszajutáshoz az első két hely valamelyikét kell elcsípni – bár a fehérorosz és orosz válogatott aktuális helyzete és esetleges reintegrációja még belekavarhat a képletbe. Emellett februárban hazai pályán az olimpiai selejtezőrendszerbe is becsatlakoznak a mieink, a litvánok, a japánok és a spanyolok érkeznek Székesfehérvárra.

Január 27–28. Magyar Kupa, négyes döntő
Február 8–11. Olimpiai selejtezőtorna, férfiak, Székesfehérvár
Február 23. ICEHL, az alapszakasz utolsó meccsnapja
Március 3. Erste Liga, az alapszakasz utolsó játéknapja
Április 3–14.  Női divízió 1/A-világbajnokság, Klagenfurt
Április 28.–május 4.  Férfi divízió 1/A-világbajnokság, Bolzano
Május 10–26. Férfi elit-világbajnokság, Prága és Ostrava

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik