Jégkorong: Garát-Gasparicsról kiemelten írt a nemzetközi szövetség

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.12.25. 08:38
null
Garát-Gasparics Fanni (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Garát-Gasparics Fannival is foglalkozik a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) abból az alkalomból, hogy január elsejével megindulnak az átalakított észak-amerikai női profiliga (PWHL) küzdelmei.

 

Az IIHF honlapján felteszik azt a kérdést, hogy a nem elit hokinemzetek képviselői közül kik „ragyoghatnak” majd a 2024-es idényben, és a felsoroltak között található a magyar válogatott csatára is, akit az Ottawa szerződtetett. Garát-Gasparics Fanni mellett még a francia Chloe Aurard-t (New York) az osztrák Theresa Schaflazlt (Boston) említik, mint olyan játékost, akiket izgalmas lesz nyomon követni.

A cikk velük kapcsolatban kiemeli, hogy mivel egyikük sem elit hokis nemzetből származik, ezért nekik nincs reális esélyük olimpiát vagy világbajnokságot nyerni, ugyanakkor a PWHL-ben lehetőségük lesz győzni a legjobbak ellen is.

Garát-Gasparics az előző idényben a nyáron megszűnt PHF-ligában szerepelt, a Metropolitan Rivetersben 24 mérkőzésen 14 pontot (7 gól, 7 gólpassz) gyűjtött, és az All Star-gálán is felléphetett. Rajta kívül a honosított Baker Taylor (New York) képviseli a magyar színeket az új női csúcsligában. A 26 éves, torontói születésű védő – aki 2020-ban érkezett Magyarországra – az előző idényben a PHF-s Montreal Force-ban 24 találkozón 9 pontot (1, 8) termelt.

Az idény hat érdekelt csapattal – Montreal, Toronto, New York, Boston, Ottawa és Minneapolis – január elsején indul, az alapszakasz május 5-én zárul, a rájátszás május végéig vagy június elejéig tart. Az alapszakaszban minden gárda 24 találkozót játszik.

A PWHL-ben a minimumfizetés 35 ezer amerikai dollár lesz, csapatonként legfeljebb kilenc játékos írhatott alá ennyiért, és minden klubban minimum hat hokisnak legalább 80 ezer dollárt kell keresnie, három idényre garantálva. A liga kollektív szerződése nem tartalmaz bérmaximumot, de be kell tartani az 55 ezer dolláros átlagfizetést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik