Erste Liga: lehet, hogy hiába nyert a Csíkszereda a Gyergyó ellen...

Vágólapra másolva!
2023.11.19. 20:30
null
Constantine feketében a háttérben a csíkszeredai padnál... (Fotó: Pál Zoltán / SC Csíkszereda)
Minden jel arra utal, hogy az Erste Liga vasárnapi programjában a Csíkszereda a Gyergyói HK-t fogadva minimum házhoz ment a pofonért: hivatalos személyként nevezte a meccsre az osztrák bázisú hokiligában szereplő Fehérvár AV19 korábbi vezetőedzőjét, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Kevin Constantine-t, akiről a Magyar Jégkorongszövetség korábban jelezte, hogy kapitányi távozása és amerikai eltiltása miatt a magyar versenyrendszerben nem nevezhető.

Ami a meccset illeti: két perc sem telt el, amikor már 2–0-ra vezettek a vendég gyergyóiak a Csíkszereda otthonában, bő tíz perc múlva pedig Sébastien Sylvestre emberelőnyben is betalált, 0–3. A Szereda azonban hamar szépített, és még a szünet előtt egy újabb góllal nyitottá tette a mérkőzést.

A második harmadban aztán a hazaiak is megmutatták, tudnak hármat is lőni egy játékrészen belül, így 5–3-ról várták a záró felvonást, ám ebben már csak egy újabb hazai – üres kapus – gól esett, dacára a nagy iramnak és sok emberelőnyös helyzetnek. A pályán tehát 6–3-ra nyert a Csíkszereda, más kérdés, hogy a győzelemért kapott három pontnak meddig örülhetnek a házigazdák.

Az MTI beszámolója szerint ugyanis a klub hivatalos személynek – nem vezetőedzőnek – jelölte a mérkőzésre Kevin Constantine-t, a korábbi magyar szövetségi kapitányt, akinek a fegyelmi bizottság a tengerentúlon összeszedett eltiltása miatt nem engedélyezte a szereplését a magyar versenyrendszerben. Az amerikai szakember a padnál magyarázott a játékosoknak. Az MTI a magyar szövetségtől azt a tájékoztatást kapta, hogy a Sportklub mostani lépését a fegyelmi bizottság kivizsgálja.

A további meccseken: sorozatban harmadik vereségét szenvedte el a második helyen álló Újpest, amely vasárnap 5–2-re kikapott Debrecenben. Az első két gólját mindkét csapat emberelőnyből szerezte, ám a harmadik felvonás elején a DEAC már 3–2-re vezetett, s végül két újabb góllal le is zárta a meccset.

Az előző idény alapszakaszának legjobbja, a Budapest JA HC fölényes győzelmet aratott Dunaújvárosban, így az Acélbikák kerültek a tabella aljára, mivel a FEHA19 bravúrral pontokat szerzett a hajrában egyenlítő DVTK Jegesmedvék otthonában. A gól nélküli hosszabbítás után a szétlövés végül a tizedik párban dőlt el.

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
SC CSÍKSZEREDA (romániai)–GYERGYÓI HK (romániai) 6–3
(2–3, 3–0, 1–0)
Csíkszereda, 1950néző.V:Sikó, André, Magyar (mindhárman romániaiak), Gheorghies (román).
CSÍKSZEREDA: O’Connor – Kubát (1), Ferencz-Csibi / Rutkowski 1, Gecse 1 / Salló, Láday – Reisz, Péter B., Részegh T. (1) / Becze T. (1), MILAN 2 (1), LEVIN 1 (2) / Szkacskov, Welsh, Brown 1 / Casaneanu, Rokaly N., Fodor Cs. Edző: Václav Novák
GYERGYÓ: Rinne (Demeter) – Haaranen (1), Jalonen / Mesikämmen, Fejes (1) / Dalhuisen 1, Imre – B. Orbán (1), Császár, Bodó / Vincze P., Sylvestre 2, Sárpátki (1) / Sándor-Székely (1), Silló, Szigeti / DiDiomete, Csiszer, Vincze G. Edző: Szilassy Zoltán
Emberelőny-kihasználás: 3/2, ill. 5/1.
MESTERMÉRLEG
Václav Novák:
– Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, a Gyergyó nagyon erős együttes. Rosszul kezdtünk az első tíz percben, az ellenfél három góllal vezetett. Utána sikerült felállnia a csapatnak, elkezdtünk jól és főleg szívvel játszani, így sikerült nyernünk. Csak gratulálni tudok a fiúknak, nagyon jól harcoltak. Köszönöm szépen nekik!
Szilassy Zoltán: – Olyan hamar vezettünk három góllal, hogy utána elfelejtettünk fegyelmezetten védekezni. A csíkszeredaiakat egyre lelkesebbé tették a góljaik, mi meg csak kerestük önmagunkat egészen a harmadik harmadig. Gratulálok az ellenfélnek, mert nagyon jól játszott, és megérdemelten nyert, nekünk pedig tanulnunk kell ebből a meccsből.

DVTK–FEHA19 2–3 (1–1, 0–1, 1–0, 0–0, 0–1) – szétlövéssel
Miskolc,
Miskolci Jégcsarnok, 915 néző. V: Haszonits, Tóth R., Vincze D., Gottlibet.
DVTK:
GRATZL – Szirányi, Szathmáry / Verveda, Bean / Hill, Vojtkó / Skrabov 1, Őri – Miskolczi, Csiki, Mattyasovszky / ESTEVES (2), LÖVEI 1, Barrow (1) / Trozsák, Páterka, Berdnyikov (1) / Kulesov, Makai, Razumnjak. Edző: Steve Kasper
FEHA19: MÁRKUS – Falus, Hazeldine / Csollák (1), Racsinszkij (1) / KASZINSZKIJ 1, Salamon / Farkas T. – Zezelj, Dobos, Blasko 1 / STRAZDINS 1, Alapi, Nádor / Németh Z. (1), Farkas L. (1), Ambrus Cs. / Fekete, Blasits. Edző: Anatolij Bogdanov
Kapura lövések: 31–26
Emberelőny-kihasználás: 2/1, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Steve Kasper:
– Minden vereség csalódás. Úgy hangzik, mintha beragadt volna a lemez, de újra csak azt tudom mondani, hogy tanulási folyamatban vagyunk. A kapusunk először kapott ennyi lehetőséget ilyen szinten, és nagyszerű munkát végzett, ami neki és a csapatnak is önbizalom-növelő lehet. A gólszerzéssel azonban akadnak problémáink, ezen dolgozunk az edzéseken.
Anatolij Bogdanov: – Úgy érkeztünk Miskolcra, hogy csak öt hátvédünk volt játékra alkalmas állapotban. Megvolt a lehetőségünk mind a három pont megszerzésére. Fegyelmezetten játszottunk, minden energiánkat elhasználtuk. Nagy siker ez nekünk, szoros a liga, és az idegenben szerzett pontok különösen fontosak. Elégedett vagyok.

DUNAÚJVÁROSI ACÉLBIKÁK–BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC 0–4 (0–3, 0–1, 0–0)

Dunaújváros, 310 néző. V: Soós, Németh, Kis-Király, Muzsik.
DAB:
      Tóth K. B. – Varga A., Maarnela / Blomberg, Sziszak / Svars, Ahonen / Károly, Léránt – Somogyi,
Lorraine, Ödman Hadzinikolic / Dostálek, Sillanpää, Pinczés / Szalma, Koskinen, Elomaa / Strenk, Nemes, Atamancsuk. Edző: Niko Eronen
BJA HC: FARKAS – Tyeszlenko (1), Vorobjov / Szabó, Pozsgai / Tóth G., Varga / Dóczi – CULIGIN 1 (1), Galoha, MOZER 1 / Schlekmann (1), Viikilä (1), KERESZTES 2 / Karppinen, Nagy, Sági / Ravasz, Weidemann, Molnár. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 43–56.
Emberelőny-kihasználás: 4/0, ill. 3/1
MESTERMÉRLEG
Niko Eronen:
– Nagyon rosszul kezdtünk, valamiért nem voltunk készen harcolni és játszani. A BJA hatvan percen keresztül kontroll alatt tartotta a játékot, s bár voltak ígéretes támadásaink egyenlő létszámban és emberelőnyben is, ellenfelünk gond nélkül megőrizte négygólos előnyét.
Marton Tibor (másodedző): – Jól kezdtük a mérkőzést, kevés lehetőséget adtunk az ellenfélnek, mi pedig tudtunk élni a kínálkozó esélyekkel. Nekünk mindig kritikus a nemzetközi szünet utáni időszak, kicsit gyengébb a játék, de ez jó hét volt, kilenc ponttal sikerült teljesítenünk, az pedig külön öröm, hogy a kapusunk kapott gól nélkül tudta le az összecsapást.

DEAC–UTE 5–2 (1–0, 2–1, 2–1)
Debrecen, 324 néző. V: Dósa, Babic, Kocsány, Mizsák.
DEAC: SZELES (1) – Mingazov 1, Dobmayer (1) / Jakabfy S., Krollis (2) / Jakabfy Cs., Bukor – BUCSKIN 2 (1), NOVOTNY (3), Szmirnov 1 / Jeliszejenka, Hári N., Vasziljev / Koblar, Molnár D. (1), Rétfalvi 1 / Mihalik A., Kozma F., Mihalik G. Edző: Artyom Vaszjunyin
UTE: Sági M. – Silfver, Nyquist / Pokornyi, Szabó D. (1) / Tornyai, Kiss D – Tiala 1, Metsävainio (1), Saarelainen / Kiss P., Just, Laskawy / Kovács A. (1), Benk A. 1, Simon L. / Kovács S., Balázsi, Lőczi. Edző: Markus Juurikkala
Kapura lövések: 47–40.
Emberelőny-kihasználás: 4/2, ill. 4/2
MESTERMÉRLEG
Artyom Vaszjunyin:
– Korántsem volt tökéletes a játékunk, de legalább egy percig sem vesztettük el a fókuszt, ami jót sejtet a jövőre nézve. Ez a meccs is bizonyította, hogy még mindig sok van bennünk, reméljük, jó alapot jelent a folytatásra. Ebben a mezőnyben mindenki meg tud verni mindenkit, rengeteg múlik a koncentráción.
Markus Juurikkala: – Nem tudtunk azon a szinten játszani, amelyen egyébként képesek vagyunk. Az akarattal nem volt gond, de a kapu előtt rengeteg pontatlanság jellemezte a játékunkat. Különösen az öt az öt elleni játékban kell sokat javulnunk, hiszen most is rengeteg lehetőséget puskáztunk el. Új esélyt kapunk két nap múlva, remélem, a kupameccsen több sikerrel járunk majd Debrecenben.

AZ ÁLLÁS

M GY HGY HV V L–K Gk P
1. Gyergyói Hoki Klub 15 8 2 1 4 59–43 +16 29
2. UTE 15 8 2 1 4 49–37 +12 29
3. Budapest Jégkorong Akadémia 16 7 2 3 4 63–48 +15 28
4. FTC-Telekom 11 7 2 2 55–32 +23 25
5. DVTK Jegesmedvék 15 6 2 2 5 45–43 +2 24
6. Corona Brasov 14 6 1 7 43–47 –4 20
7. Sport Club Csíkszereda 16 4 1 4 7 58–73 –15 18
8. FEHA19 16 3 3 2 8 35–57 –22 17
9. DEAC 15 4 2 1 8 41–55 –14 17
10. Dunaújvárosi Acélbikák 15 4 3 8 39–52 –13 15
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik