Kontinentális Kupa: kapott gól nélkül, öttel nyert az FTC-Telekom

Vágólapra másolva!
2023.10.13. 18:18
null
Simán nyert az FTC-Telekom a Kaunas ellen (Fotó: FTC/Csudai Sándor)
Az FTC-Telekom simán, 5–0-ra legyőzte a litván Kaunas Cityt pénteken, a jégkorong Kontinentális Kupa 2. körének első fordulójában, a D-csoportban. A C jelű kvartettben a lett Zemgale 3–1-es sikert ért el a Brassó ellen.

 

Tragikomikus jelenetekkel kezdődött a Kontinentális Kupa első belgrádi meccse, a találkozót megelőzően ugyanis egyperces néma csönddel emlékeztek a játékosok és szurkolók a folyamatos háborúk áldozataira, ám anémaságnak nem az ilyenkor szokásos bírói síp vetett véget, hanem a hangszórókból túl koránfelcsendülő magyar himnusz, amit anézők éljenzése kísért. Eközbena sportolókmár hadrendbe álltak a jégen, onnan korcsolyáztak vissza a kék vonalakra, hogy végig hallgassák mindkét nemzet himnuszát.

A kisebb malőr után kezdődhetett a mérkőzés, amelyen a magyar bajnok Ferencváros a litván KaunasCityvelcsapott össze.Amagyar csapat már csütörtökön megérkezett aszerb fővárosba, sőt edzett is a mérkőzés helyszínén. Utazás szempontjából a litvánok nehezebb helyzetben voltak, hiszen ők nem a szomszédból érkeztek Belgrádba, talán kissé fáradtabban léptek jégreennek következtében.Minden bizonnyal a csapatok székhelyeinektávolságbelikülönbsége miatt hallatszott a lelátókról is szinte kizárólag a magyar együttes drukkereinek a hangja.

Szerencsére afejetlenség a Fradi játékára nem volt elmondható, olyannyira nem, hogycsapatkapitánya, Nagy Gergő révén 1:11-nél már vezetést is szerzett.A zöld-fehérek nagy nyomás alatt tartották ellenfelüket, és első emberelőnyüket rögtön ki is használták, hét perc elteltével már kétgólos volt a Fradi-előny. Egészen az első harmad közepéig kellett arra várni, hogy a litvánok is életjelet adjanak magukról, szépen-lassan elkezdték „felavatni” Arany Gergelyt a ferencvárosi kapuban, de a mostanában kiváló formában védő kapus eszén nem jártak túl.Hiába tűnt már ekkor úgy, hogy könnyed győzelmet arathat Fodor Szabolcs együttese, néhány felelőtlen korongeladás után nagy helyzetekis adódtaka Kaunas City előtt. A litvánok ugyan rendre kihagyták ezeket, de a többi – várhatóan a péntekinél nehezebb – ellenféllel szemben az ilyen hibák könnyedén megbosszulhatják magukat.

A középső játékrészben ott folytatta a Fradi, ahol az elsőben abbahagyta, azzal a különbséggel, hogy a védelme is szervezettebbnek tűnt, mint a meccs elején. Igaz, a harmadik FTC-gólt egy litván kapuvas előzte meg, de a kontratámadásbólNolanLaPortenem hibázott,ahogyLauriKärmeniemisem a meccs talán legnagyobb litván helyzetét követően, mikor a Kaunas támadójának teljesen tiszta lövőhelyzetben tört el lövéseerejétől a botja, így a korong alig vánszorgott el Arany kapujáig. A második dudaszó pillanatában már öt volt a két csapat között, és semmi sem utalt arra, hogy az utolsó húsz percben jelentős változások lennének a jégen.

Változás pedig annak ellenére sem történt, hogy a Fradi a harmadik harmadban több mint másfél percet kettős emberhátrányban játszott, sőt egy azt követő kiállítás alatt majdnem négy emberrel növelte előnyét kettő az egy ellen vezethetett kontratámadást, a gól azonban elmaradt. A Fradi az esélyeknek megfelelőenígy is könnyedén, 5–0-ra nyert a D-csoport papíron leggyengébb csapata ellen.

JÉGKORONG
KONTINENTÁLIS KUPA
2. KÖR (A 8 KÖZÉ JUTÁSÉRT), BELGRÁD
D-CSOPORT
1. FORDULÓ
FTC-Telekom–Kaunas City (litván) 5–0
(2–0, 3–0, 0–0)
Belgrád, 47
néző. V: Pozsar (szerb), Rezek (szlovén), André (romániai), Perduv (szerb).
FTC:
ARANY (NAGY KRISTÓF) – Seregély Máté, Roth (1) / Boros, Crespi / Bán, Kärmeniemi 1 / Banga, Haranghy – Turbucz, NAGY G. 1, Kulmala / Németh A. 1, A. Brady (1), LAPORTE 1 (1) / Nemec 1, Kestilä, Galajda / Tóth A., Farkas L., Tóth Gergő. Edző: Fodor Szabolcs
KAUNAS CITY:
Piszarenko (Petiul) – Gusevas, Gabdullin / Klinecky, Hrubo / Eklund, Szuskov / Cyvas, Nemanis – Zukauskas, Ruzsnyikov, Honcsarenko / Machala, Hudak, Machac / Bendzius, Danyilenko, Grybauskas / Bakus. Edző: Sergi Viter
Kapura lövések: 40–23. Emberelőny-kihasználás: 1/1, ill. 6/0
MESTERMÉRLEG

Fodor Szabolcs:
– Tudtuk nagyon jól, hogy egy nemzetközi tornán az első meccs mindig kicsit döcögősen indul. Nem vagyunk hozzászokva a pályához, nagyobb ilyenkor a feszültség. Korántsem volt hibátlan a játékunk, ellenfelünk kivárásra játszott, lecsapott a hibáinkra. A harmadik harmadban szinte végig emberhátrányban voltunk, ezért is nagy szó, hogy nem kaptunk gólt. Megmondom őszintén, nem nagyon láttam, miért volt ez a sok kiállítás, amikért minket kiállítottak, azokért a túloldalon nem büntettek. Mindezek ellenére biztos sikert arattunk.

Szokil Kijev (ukrán)–Crvena zvezda (szerb) 4–2 (0–1, 3–0, 1–1)

C-CSOPORT
Celje (szlovén)–Liege Bulldogs (belga) 9–3
(2–1, 2–2, 5–0)

Zemgale (lett)–Corona Brasov 3–1 (2–0, 1–0, 0–1)
Jelgava, 679 néző. V: Nagy A., Zak (szlovák), Mencis, Sirins (mindkettő lett).
ZEMGALE:
Cimermanis – Seilis, Alksnis / Kruminis, Andrejevs / Porejs, Kazaks / R. Andersons – Karsums, Gricinskis, Vutkevics / Bucenieks, Rokis, D. Andersons / PANASZENKO 3, Homjakovs, NOREIKA (1) / Zelts, Kristins, Millers / Stradniekis. Edző: Artis Abols
BRASSÓ:
Tőke – Bors, Piché / O. Williams, BORISZENKO (1) / Farkas T., Gajdó T. – Kóger D., Sills, Van Wormer / Valchar, Blackwater, Zagidullin (1) / Szabó K., Gajdó B., ROKAY-BOLDIZSÁR 1 / Kovács M., A. Vasile, R. Vasile. Edző: Dave Macqueen
Kapura lövések: 34–28. Emberelőny-kihasználás: 8/2 ill., 3/1.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik