Osztrák hokiliga: négy gólt kapott a Fehérvár a Salzburgtól

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 21:32
null
A világos mezes fehérváriak (a képen Guillaume Leclerc) először veszítettek ebben a kiírásban (Fotó: Dömötör Csaba)
Két győzelem után vereséggel folytatta szereplését a Fehérvár az osztrák hokiligában (ICEHL): a magyar csapat hazai jégen 4–1-re kikapott a címvédő Salzburgtól.

A MUMUS ÚJRA LECSAPOTT, hiába próbálta a Hydro Fehérvár AV19 publikuma kiszurkolni a győzelmet az évad első hazai meccsén. Több okból is felfokozott hangulatban várta a címvédő elleni találkozót a tömeg – merthogy a csillárról is lógtak az emberek. Egyrészt már „éheztek” egy jó hokimeccsre, másrészt utoljára nyitották meg otthoni szereplésüket az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, hiszen hamarosan elkészül az Alba Aréna, s a Volán átteszi oda a székhelyét, így a hosszú búcsú is megkezdődött az ikonikus létesítménytől. Harmadrészt mindenki azt akarta látni, hogyan győzi le 12 vesztes meccs után végre a Salzburgot a Fehérvár – ez sajnos elmaradt... No meg, persze, amikor Hári János és az évek alatt általános közutálatra szert tevő Thomas Raffl farkasszemet nézett egymással a kezdő bulinál, a szurkolók Kiss Dávidot, az osztrák bázisú ICEHL első magyar vezetőedzőjét éltették, aki ezúttal mutatkozhatott be saját környezetben.

Egész nyáron ment a fogadkozás, a „constantine-i” alapok megtartása mellett felszabadult hokit játszik a csapat, s az első harminc perc alapján ez nem üres ígéret volt. A Salzburg nyomozta a korongot, csak keménykedéssel tudta ellensúlyozni a Volán fölényét. Daniel Leavens veszélyes megmozdulásaival megmutatta, miért szerződtették Székesfehérvárra, míg Guillaume Leclerc azt, miért ő az egyetlen támadó légiós, akit a tavaly érkezők közül megtartottak. Az első harmadban a hazaiak számszakilag „csak” kétszer annyit próbálkoztak kapura lövéssel, mint az osztrákok (12–6), ám a helyzetek minőségét tekintve még jobban felborult a pálya a Volán javára.

Csak hát éppen gólt nem lőtt. Anélkül pedig nehéz. Arról nem is beszélve, hogy az elpazarolt lehetőségek – mint például a majdnem kétpercnyi öt három elleni játék – idővel mindig megbosszulják magukat.

Ezúttal sem volt másként, a második harmad elején kitartott a Volán-fölény, míg a vendégek tovább ütöttek, csíptek, haraptak, ennek köszönhetően a lelátón a – fogalmazzunk így – kevésbé szívélyes rigmusok is felcsendültek. A játékrész derekán aztán Philipp Wimmer a semmiből talált egy gólt, ami megtörte a hazai lendületet. Megjegyzendő, a gól pillanatokkal azután született, hogy Ali Wukovits egyszerre húzta vissza és püfölte Németh Kristófot, amit valahogyan nem vett észre az a játékvezető, aki mindeközben támasztotta Némethet, nehogy eldőljön...

Nem sokkal később Gleason Fournier felelőtlen korongeladásából növelte előnyét a Salzburg, a harmadik harmadból pedig 12 másodperc sem telt el, mire 3–0-t mutatott az eredményjelző, s érdemben eldőlt a mérkőzés. Peter Schneider második góljával már négy volt a különbség, amikor Pascal Laberge emberelőnyből megszerezte a hazai becsületgólt – igazságtalan lett volna a sorstól, ha shutout a vége.

A Fehérvár tehát elveszítette veretlenségét, egyben a tabellaelsőségét is, de már vasárnap szépíthet a Klagenfurt vendégeként.

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA, 3. FORDULÓ
HYDRO FEHÉRVÁR AV19
RED BULL SALZBURG 1–4 (0–0, 0–2, 1–2)
Székesfehérvár,
2616 néző. V: Fichtner (osztrák), Piragic, (horvát), Váczi, Muzsik
FEHÉRVÁR: O. Roy – T. Campbell, Fournier / Nilsson H., ATKINSON / Phillips, Stipsicz / Vokla, Ambrus G. – LEAVENS, Hári J. (1), McGauley / Kuralt, Bartalis I., LECLERC / Terbócs, Laberge 1, Vértes / Mihály Ákos, Németh K., Magosi B. Edző: Kiss Dávid
SALZBURG: TOLVANEN – Robertson, Murphy / Wimmer 1, Genoway (1) / Sinn, Lewington / Schreier, Harnisch – Raffl (1), NISSNER 1 (1), SCHNEIDER 2 / P. Huber, Auer, Thaler / Hochkofler, Baltram (1), M. Huber / Wukovits, Bourke, Payerl. Edző: Oliver David
Kapura lövések: 34–36
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 2/0
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Sajnáljuk, hogy ennyi néző előtt nem tudtuk itthon tartani a három pontot, de hamar túl kell tennünk ezen magunkat, és készülni a következő meccsre. Úgy kezdtük a találkozót, ahogy elterveztük, rengeteg párharcot nyertünk meg, sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, sokszor játszottunk emberelőnyben, ezt azonban nem tudtunk kihasználni. A második harmadban sokszor felesleges kockázatot vállaltunk, az utolsó játékrészre már hátrányban jöttünk ki, megvolt a tervünk, ám nagyon hamar újra gólt kaptunk. A szépítésnek viszont örülök.
Oliver David: – Nagyszerűen játszott a Fehérvár az első harmadban, rengeteg gondot okozott nekünk, de legalább ugyanannyit okoztunk saját magunknak is a kiállításokkal. Szerencsénk volt, hogy megúsztuk döntetlennel ezt a periódust. A másodikban már éledeztünk, elkezdtünk rendesen korcsolyázni, hittünk a győzelemben, és tettünk is érte. Büszke vagyok az erőfeszítésünkre és a meccs kimenetelére is.

További eredmények
Graz–HK Olimpija 2–3 – h. u.
Villach–Innsbruck 5–2
Vorarlberg–Black Wings Linz 4–1
Bolzano–Klagenfurt 2–4
Val Pusteria–Asiago 5–2

AZ ÁLLÁS
1. Villach 3 3 13–5 +8 9
2. Salzburg 3 2 1 12–5 +7 8
3. Pustertal Wölfe 3 2 1 14–8 +6 8
4. Olimpija Ljubljana 3 1 1 1 10–7 +3 6
5. Vorarlberg 3 2 1 7–4 +3 6
6. Fehérvár AV19 3 2 1 7–5 +2 6
7. Innsbruck 3 1 1 1 12–12 0 4
8. Klagenfurt 2 1 1 5–6 –1 3
9. Vienna Capitals 2 1 1 5–7 –2 3
10. Graz 3 2 1 7–10 –3 2
11. Linz 3 1 2 6–10 –4 2
12. Asiago 3 3 2–10 –8 0
13. Bozen Südtirol 4 4 5–16 –11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik