Osztrák hokiliga: Kiss Dávid kiszámíthatatlan és támadóbb Volánt szeretne

Vágólapra másolva!
2023.09.15. 09:37
null
Kiss Dávid kiszámíthatatlan és támadóbb Volánt szeretne (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Az előző évadban negyeddöntőig jutott, a 2023–2024-esben szeretne ismét meglepni mindenkit a Volán, és újra bejutni az ICEHL döntőjébe, ezért dolgozik Kiss Dávid, a csapat vezetőedzője.

– Lassan két hónapja vezetőedzője a Volánnak, hogyan éli meg élete eddigi legnagyobb kihívását?
– Azért kezdtem el annak idején az edzősködést, hogy egyszer itt lehessek, a Volán élén, és még mindig hihetetlenül jó érzés, hogy valósággá vált. Minden olyan gyorsan történt, hogy nem volt időm túlgondolni a szerepemet. Visszaállítottam magam másodedzőiből „vezetőedzőmódba”, hiszen van ilyen tapasztalatom korábbról. Az segített, hogy a közeg nem változott, a csapatot, a játékosokat, a várost, a ligát ismerem, csak a titulusom lett más, aminek azóta is nagyon örülök – mondta Kiss Dávid, a Hydro Fehérvár AV19 vezetőedzője a Nemzeti Sportnak az osztrák bázisú ICEHL pénteki rajtja előtt.

– Akkor eltűnt már a fejekből a Kevin Constantine távozása okozta sokk?
– Igen, gyorsan túl kellett lendülnünk rajt, elfogadtam a döntését, sok sikert kívántunk neki. Nagyszerű edző, sokat tanultam tőle, de jó érzés, hogy már én irányítok, és a saját személyiségem alapján formálhatom a csapatot.

– Nemcsak a csapatot, hanem a szakmai stábot is, hiszen újra együtt dolgozik egykori kollégájával, Tyler Dietrichhel, aki most másodedző. Mit adhat ő az együttes sikerességéhez?
– A legfontosabb, hogy támogat és segít. Megkönnyíti a munkámat, korábban már dolgoztunk együtt fordított szereposztásban, de akkor is megosztottuk a feladatokat. Annyi változott a korábbiakhoz képest, hogy a papíron más a titulusunk, az utolsó szó és a felelősség az enyém. Tyler kiváló személyiség, szeret dolgozni, tőle is sokat tanultam, ráadásul a kanadai válogatottnál alkalmazták, olyan edzőkkel és játékosokkal volt közvetlen munkakapcsolatban, akik a sportág csúcsához tartoznak. A tapasztalata és a személyisége megnyugtat, örülök, hogy újra egy kispadon ülhetek vele.

– Hét éve, hogy elváltak útjaik, mennyit változtak, fejlődtek azóta?
– Érzem, hogy mindketten izgatottak vagyunk a ránk váró kihívások miatt, mindketten azért csináljuk, mert szeretjük, a ránk nehezedő nyomás éltet minket. Mindent megteszünk a csapat sikerének érdekében, de meg kell említenem a kapusedzőnket, Samuli Nord­mant is, mindhárman kivesszük a részünket a teendőkből. Elosztottuk a feladatokat, sokat beszélgetünk, kíváncsiak vagyunk egymás véleményére, igyekszünk minél szorosabban együttműködni, jobban, mint a múltban.

– Kinek mi lesz a feladata pontosan?
– Tyler foglalkozik a hátvédeinkkel, én a csatárokkal, ezenkívül neki adtam az emberelőnyös játékunk kialakításának feladatát is. Természetesen együtt is dolgozunk, de ő végzi a szükséges „felderítést” ezzel kapcsolatban, hagyom, hogy ő tartsa a megbeszéléseket a speciális játékhelyzetről, hiszen a játékosoknak is jót tesz, ha nem csak mindig az én hangomat hallják, előbb-utóbb ráunnának. Hasonló a felállás Samulival is, aki az emberhátrányos játékunkért felel, én pedig minden mással foglalkozom.


Olaszországban, az Asiago vendégeként kezdi az ICEHL-idényt a Volán, pénteken (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Olaszországban, az Asiago vendégeként kezdi az ICEHL-idényt a Volán, pénteken (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)

 

– Hatan érkeztek, és heten távoztak a nyáron – összeszoktak már a játékosok, beilleszkedtek az újak?
– Beilleszkedtek, de az összeszokottsághoz még sok-sok mérkőzés tapasztalata kell. Ráadásul én annak a híve vagyok, hogy a felkészülési időszakban minél több variációt kipróbáljunk. Szeretem forgatni a sorokat, hogy mindenki játszhasson mindenkivel, hiszen egy esetleges sérülés- vagy betegséghullám esetén rá lennénk kényszerítve, hogy változtassunk, és nem szerencsés, ha akkor ez felkészületlenül ér minket. Arra is jó ez, hogy nem kényelmesednek el a srácok, felkavarom az állóvizet, mindig teljesíteniük kell. Lehet, hogy így az idény elején nehezebb lesz nyerni, de később nem kell attól félnem, hogy kit kivel rakhatok össze.

– A kinevezése után és most is említette, szeretné, ha a személyisége látszódna a csapat játékán. Lát már ebből valamit, vagy ehhez több idő kell?
– Ehhez meccsek kellenek. Arra gondoltam, amikor ezt mondtam, hogy szeretném gyorsítani a játékot, bátor játékra ösztönözni a fiúkat, mert korábban annyira eltolódott a hangsúly a szervezettség felé, hogy néha már kontraproduktív volt. Szeretnénk megtalálni az egyensúlyt a kreativitás és a taktikai kötöttségek között.

– Ez azt is jelenti, hogy támadóbb hokit várhatunk a Volántól, mint az előző évadban?
– Remélem, igen. A lassúbb játék jó arra, hogy együtt, kontrolláltan támadjunk, viszont amíg pozícióba kerülünk, addig az ellenfelünk is, és ezt egy idő után kiismerték a riválisaink, és csapdát állítottak nekünk. Kiszámíthatatlanabbaknak kell lennünk, hogy nehéz legyen felkészülni belőlünk.

– Erre vélhetően nyitottak a játékosok is.
– Persze, ahogy a szurkolók, úgy ők is azt élvezik, ha támadunk, helyzeteket alakítunk ki, és gólokat lövünk.

– A felkészülési időszakban voltak győzelmek és vereségek is. Mivel elégedett és a játék mely elemein kell még csiszolni?
– Javítanivaló mindig van. Kell idő, hogy az újak elsajátítsák a rendszerünket. Azzal elégedett vagyok, hogy amikor megbeszéljük egy-egy meccs tanulságait, min kell javítani, az visszaköszön a következőn, tehát folyamatosan fejlődtünk. Az elején akadozott a gépezet, utána viszont egyre kevesebbszer kerültünk emberhátrányba, egyre több helyzetet alakítottunk ki, és góllal fejeztük be az emberelőnyeinket. Az a fontos, hogy mire a rájátszás következik, addigra érjük el a csúcsteljesítményt.

– Készen áll a csapat az idénykezdetre?
– Igen, élvezzük a közös munkát, és reméljük, a sérülések elkerülnek minket, mert nem biztos, hogy ahhoz elég hosszú a padunk, hogy azt túléljük.

– Az Asiago és a Bolzano az első két ellenfél az idényben. Felkészültek belőlük, vagy egyelőre saját magukkal foglalkoznak?
– Az Asiagóról nem találni friss videót, a felkészüléséről sem tudunk semmit, de nem váltott vezetőedzőt, így arra készülünk, hogy hasonlóan játszik, mint az előző idényben. A Bolzanóról van friss anyagunk, elemezzük a „rókákat”.

– Örül az idegenbeli kezdésnek?
– Igen, a buszút, a túra Olaszországig jó csapatépítő program.

– Legutóbb azt mondta, szeretnék megismételni a lehetetlent és bejutni a bajnokság döntőjébe. Reálisnak tartja ezt a célt?
– Profi sportolók vagyunk, addig akarunk eljutni, ameddig csak lehet. Mindennap azért dolgozunk, hogy meglepetést szerezzünk.

HYDRO FEHÉRVÁR AV19 20223–2024
Érkezett:  Josh Atkinson (kanadai; Bietigheim Steelers, német), Kiss Roland, (DVTK Jegesmedvék), Pascal Laberge (kanadai; Kansas City Mavericks, amerikai), Daniel Leavens (kanadai; HC Innsbruck, osztrák), Tim McGauley (kanadai; EC Kassel Huskies, német), Markus Phillips (kanadai; Ässät, finn)
Maradt: Ambrus Gergő, Bartalis István, Gleason Fournier (kanadai), Guillaume Leclerc (francia), Magosi Bálint, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Nilsson Henrik, Olivier Roy (kanadai), Terbócs István, Vértes Nátán, Vokla Roland
Távozott: Cody Donaghey (kanadai; Cardiff Devils, brit), Erdély Csanád (Esbjerg Energy, dán), Brett Findlay (kanadai; HC Slovan Bratislava, szlovák), Horváth Milán (Briancon, francia), Rétfalvi Kristóf (DEAC), Szabó Dániel (UTE), Andrew Sarauer (visszavonult)

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA, 1. FORDULÓ
19.45:
Asiago (olasz)–Hydro Fehérvár AV19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik