Osztrák hokiliga: a Fehérvárnak három pontot ért a három gól a 3. harmadban

Vágólapra másolva!
2023.09.16. 22:07
null
Értékes győzelmet aratott a Fehérvár (Fotó: Facebook/Hydro Fehérvár AV19)
Az osztrák jégkorongliga 2. fordulójában a Hydro Fehérvár AV19 3–1-re győzött a HCB Südtirol Alperia ellen, így két forduló után két győzelemmel vezeti a bajnoki tabellát.

Kilenc kiállítás és nulla kapott gól. Ez a két statisztikai adat külön-külön sem mindennapos a jégkorongban, de együtt egészen meghökkentő. Az idény első bajnoki mérkőzésén a Hydro Fehérvár AV19 játékosai kilencszer kerültek emberhátrányba, a csapat kapusa, Olivier Roy ennek ellenére shutouttal fejezte be a meccset. Az asiagói találkozó utáni értékelésében Kiss Dávid vezetőedző is hangot adott annak, hogy nem engedhetnek meg maguknak olyan fokú fegyelmezetlenséget, ami ennyi kiállításhoz vezet, de a bravúroknak, valamint Hári János és Bartalis István egyéni megmozdulásainak hála önbizalomnövelő három ponttal kezdte az évadot a Fehérvár.

Az olaszországi túra második állomásán az Asiagónál nagyobb falat várt a Volánra, az előző idény ezüstérmesénél, a Bolzanónál vendégeskedett. Hogy az ellenfél erősebb, mint a pénteki, rögtön érződött. A meccs elején rövidebb időszakokban egyenlő létszámnál is olyan érzése lehetett a nézőnek, mintha hátrányban játszanának a magyarok, de a kezdeti megilletődöttséget követően felvette a fonalat a Fehérvár. Sőt az első valódi emberelőnyt is a Volán kapta, ebből azonban kétszer is veszélyesen kontráztak az olaszok, igaz, Kiss Dávid együttese is könnyedén vezetést szerezhetett volna. Ehelyett azonban újabb kiállítás következett, ezúttal Anze Kuralt ült ki a büntetőpadra bottal ütésért. A hátrányt átvészelte az együttes, majd másodpercekkel azután, hogy ismét öt az öt ellen játszottak, egy kaput elkerülő hazai lövést követően a palánkról visszapattanó korongra az olaszok csatára érkezett, és megkerülve a hálót hátulról behúzta a pakkot a vasak közé. Az idényben először hátrányban volt a Volán.

A középső játékrész annak ellenére sem volt kevésbé izgalmas, hogy ebben a harmadban nem lőtt gólt egyik csapat sem. Erről leginkább a székesfehérváriak kapusa, a kanadai Olivier Roy tehetett, hiszen kézzel, lábbal, bottal és fejjel is védett, olyan gólhelyzetekben mentette meg csapatát, amelyekben rajta kívül talán már nem sokan hitték el, hogy sikerül megőrizni az egygólos hátrányt. Érződött a játékosokon, hogy a befejezésekkel még mindkét oldalon hadilábon állnak, de a harmad végén az addig többnyire alárendelt szerepben játszó Volán játékosai is ellőtték a puskaporukat: kapujukhoz szegezték a Bolzanót, így magyar szempontból szerencsétlen időpontban harsant fel a második dudaszó.

A szünet nem törte meg a Fehérvár lendületét, a következő emberhátrány annál inkább. Miután kis szerencsével kapott gól nélkül megúszta a csapat a kiállítást, újra támadásba lendült, és Gleason Fournier hosszú, lapos passza után Anze Kuralt pontosan húzta be a kapuba a pakkot a már fekvő olasz kapus mögött – újra döntetlen volt az állás. Nem sokáig, mert egy kontra végén a Volán negyedik sora már a vezetést is megszerezte Magosi Bálint révén, aki a meccs legvégén egy üres kapus góllal feltette saját teljesítményére a koronát, egyben eldöntötte a három pont sorsát. Két találkozó után tehát hibátlan a Volán az ICEHL-ben.

JÉGKORONG
OSZTRÁK LIGA (ICEHL), 2. FORDULÓ

BOLZANO SÜDTIROL ALPERIA (olasz)–HYDRO FEHÉRVÁR AV19 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)
Bolzano. V: Moschen (olasz), Smetana, Gatol-Schafranek (mindketten osztrákok), Pardatscher (olasz).
BOLZANO: Svedberg – Parlett (1), Valentine / Miglioranzi, Vandane / Di Perna, Teves / Felicetti – Gazley 1, McClure, Halmo (1) / Thomas, Ford, Lessio / Frank, Mantenuto, Frigo / Miceli, Alberga, Brunner. Edző: Niklas Sundblad
FEHÉRVÁR: O. ROY – T. Campbell (1), FOURNIER (1) / Nilsson H., Atkinson / Phillips, Stipsicz / Vokla – Leavens (1), Hári J., Ambrus G. / KURALT 1 (1), Bartalis I., Leclerc / Terbócs, Laberge, Vértes / Mihály Ákos, Németh K. (1), MAGOSI B. 2. Edző: Kiss Dávid
Kapura lövések: 23–32
Gól – emberelőnyből: 5/0, ill. 2/0

AZ ÁLLÁS
1. Fehérvár AV19 2 2 6–1 +5 6
2. Innsbruck 1 1 5–1 +4 3
3. Salzburg 1 1 4–1 +3 3
4. Pustertal Wölfe 1 1 3–1 +2 3
5. Vienna Capitals 1 1 3–2 +1 3
6. Linz 1 1 3–2 +1 2
7. Olimpija Ljubljana 1 1 2–3 –1 1
8. Villach 0 0–0 0 0
9. Graz 1 1 2–3 –1 0
10. Vorarlberg 1 1 1–3 –2 0
11. Klagenfurt 1 1 1–4 –3 0
12. Asiago 1 1 0–3 –3 0
13. Bozen Südtirol 2 2 2–8 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik