Jégkorong: Minél előbb szeretnénk megtalálni Constantine utódját – MacAdam

Vágólapra másolva!
2023.07.14. 20:51
null
Donald J. MacAdam (Fotó: Soós Attila/Fehérvár AV 19)
Egyik napról a másikra távozott pozícióiból Kevin Constantine, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, a Fehérvár AV19 vezetőedzője, aki a Wenatchee Wild kedvéért hagyta el Magyarországot. A döntés által kialakult helyzetről kérdeztük Donald J. MacAdamet, a Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) szakmai igazgatóját.

 

– Mielőtt visszatért az Egyesült Államokba, utalt rá Kevin Contantine bármilyen módon, hogy lemond?     
– Nem, ezen a héten hívott, hogy szóljon arról a lehetőségről, amit hazájában ajánlottak neki – mondta a Nemzeti Sportnak Donald J. MacAdam. Elmondta, milyen érzések vannak benne ezzel kapcsolatban, és arról is beszéltünk, hogyan érintené a távozása a magyar válogatott folyamatban lévő programját, de akkor még ő maga sem tudott többet, hiszen nagyon hirtelen keresték meg a Wenatchee Wildtól.

– Élő szerződés kötötte őt a válogatotthoz. Minden következmény nélkül felmondhatta?     
– Összesen három évre szólt, még 1+1 opcionális évre kötötte hozzánk. Esetleges „következméneken” nem gondolkodunk, hiszen olyan lehetőséget kapott, amit az MJSZ, és én magam is tiszteletben tartottunk. Szakmai szempontból és a családja közelsége miatt is el akarta fogadni, hiszen évek óta távol volt tőle az edzői munkája miatt. Ez természetesen nem szokatlan a sportágban, de a karrierjével kapcsolatos döntéseket ő hozza meg, és hihetetlenül tapasztalt edző lévén, a szakmai hírneve miatt megengedhette magának, hogy rábólintson a mostani megkeresésre. Olyan ligába, a WHL-be hívták, amelyben korábban éveken át edzősködött, ismeri a közeget és az embereket. Az ilyesmi megtörténik a jégkorongban, nem gondolkodtunk azon, hogy szankcionáljuk a döntése miatt, ugyanakkor fel van adva a lecke, hogy megtaláljuk a méltó utódját. Nagyszerű munkát végzett, míg velünk volt, tovább építette mindazt, amit elődje, Sean Simpson hagyott ránk. Szerencsétlen helyzet, hogy nem maradt, és nem fejezi be a hároméves tervet, amit együtt raktunk össze.

– Tehát jó volt a kapcsolat a szövetség és a szövetségi kapitány között?     
– Kiváló volt. Véleményem szerint szerencsések voltunk, hogy egy olyan képességű edző, mint ő, minket választott, ráadásul a Volán klubedzőjeként sok magyar válogatott játékost jól ismert. Örülünk, annak az egy évnek, amelyet a válogatott élén töltött.

– Szakmailag előrelépés neki a WHL?     
– Nem lehet összehasonlítani az ICEHL-lel, hiszen a WHL juniorliga, amelyben csak fiatal játékosok játszhatnak, olyan sportolók, akik az NHL-re készülnek. Egy nemzeti csapatnál végzett munka teljesen más jellegű. Azért dolgozunk, hogy a magyar jégkorong is eljusson odáig, hogy a válogatott játékosainak esélyük legyen az NHL-be kerülésre.

– Vannak már jelöltek, akikkel esetleg pótolni tudnák Constantine-t?     
– Igen, nevek mindig vannak, tudunk olyan edzőkről, akiket érdekelhet a válogatott irányítása, de még az utódkijelölés nagyon kezdeti fázisában vagyunk. Alapos kutatás előzi meg a következő kapitány szerződtetését.

– Megtették már az első lépéseket ennek érdekében?     
– Igen, de természetesen senki sem ismer minden edzőt, viszont a kapcsolati hálónknak köszönhetően sok mindenkihez eljuthatunk. Rengeteg munkát jelent, hogy olyan szakemberekről gyűjtsünk össze minél több információt, akiket nem ismerünk személyesen, és részletes képet kapjunk arról, megfelelőek-e a pozícióra. Szeretnénk azt az edzőt megtalálni, aki a legközelebb áll a számunkra fontos kritériumokhoz. Tökéletes ember nem létezik, de sok minőségi jelöltünk van.

– Mi történik, ha megtalálják azt, aki legközelebb áll a tökéleteshez?     
– Akkor elkezdünk tárgyalni, és azt tartjuk szem előtt, hogy mindkét fél számára kedvező megállapodás szülessen, olyan együttműködés, amely lehetővé teszi a magyar jégkorong és a leendő szövetségi kapitány céljainak elérését. Természetesen szeretnénk visszajuttatni a válogatottat a divízió 1/A-ból az elitbe, ezért olyan edzőre van szükségünk, aki tudja, mi kell ehhez. Egy válogatottat másképpen kell irányítani, mint egy klubcsapatot, ezért sokat nyom a latban, hogy a jelöltnek van-e nemzeti együttesnél szerzett tapasztalata, méghozzá a legmagasabb szintről.

– Legkésőbb meddig kell megtalálniuk az új szövetségi kapitányt?     
– Nincs határidő, de nyilván minél előbb, annál jobb. Összetartás legközelebb novemberben lesz, addig szeretnénk kinevezni valakit, amíg ez nem történik meg, a stábbal mi végezzük el a szükséges munkát. Nekünk is nehéz, de Constantine klubcsapatának, a Fehérvárnak még bonyolultabb, hiszen a felkészülés a klubidényre már augusztus 14-én elkezdődik, így kevesebb mint egy hónapjuk van pótolni őt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik