Férfi jégkorong: Constantine meglepő döntései – elhagyja a válogatottat és a Fehérvárt

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.07.13. 14:58
null
Kevin Constantine nem jön vissza Magyarországra (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Kevin Constantine jelezte, hogy nem szeretne visszatérni Magyarországra, és kezdeményezi szövetségi kapitányi szerződésének felbontását, valamint nem folytatná a munkát a Hydro Fehérvár AV19 csapatával sem – olvasható a jegkorongszovetseg.hu közleményében. Utóbbit a székesfehérvári klub honlapja is megerősítette. Az amerikai szakvezető a döntést családi okokkal, egy lakóhelyéhez közeli munkalehetőséggel indokolta.

Kevin Constantine, aki a nyarat otthonában tölti, elsőként telefonon, majd azóta írásban is jelezte a klubvezetőségnek, hogy a korábban megkötött érvényes szerződése ellenére nem vállalja a Hydro Fehérvár AV19 irányítását.

„Sokkal többet egyelőre nem tudok mondani annál, mint ami a honlapunkon olvasható közleményben áll. Három napja Kevin felhívott telefonon és elmondta, hogy nem szeretne visszatérni. Kérdeztem tőle, hogy végleges-e a döntése, és mikor nyilvánvalóvá vált, hogy igen, már nem láttam értelmét győzködni. Ha egy edző nem elhivatott a csapata iránt, abból semmi jó nem sül ki” – mondta Szélig Viktor, a Volán általános igazgatója a Nemzeti Sportnak.

Constantine irányításával a Fehérvár történelmi sikereket ért el, döntőbe jutott az osztrák bázisú ICEHL-ben, és ezzel története során először kivívta a Bajnokok Ligája-indulás jogát is. Bár a legutóbbi idényben már a negyeddöntőben kiesett a csapat, a vezetőedző távozását nem az együttes szereplése indokolta.

„Kapott egy hosszú időre szóló szerződésajánlatot Észak-Amerikában, a lakhelyéhez közel, amire nem akart nemet mondani. Vannak a történetben olyan tényezők, amelyek alapján érthető a döntése, de nekünk akkor is csalódás, hiszen anno miatta változtattuk meg a kettő plusz egy évre szóló szerződéstervezetet háromévesre, amiből még egy év hátra lett volna. Jó viszonyunk volt vele, de ezzel az időzítéssel nagyon megnehezítette a dolgunkat” – mondta Szélig.

Valóban nincs könnyű helyzetben a Volán, hiszen éppen egy hónap múlva, augusztus 14-én kezdi a csapat a jeges felkészülést, és egyelőre nem lehet tudni, ki ül majd az együttes kispadján. Addig a másodedző, Kiss Dávid irányítja az edzéseket, a mindennapi munkát.

„Nem voltak nevek a kalapban a pótlására, hiszen nem számítottunk rá, hogy távozik. A sportban gyakran történik váratlan esemény, de erre tényleg nem készülhettünk fel. Annyit mondhatok, a keretünket nem befolyásolja a vezetőedző felmondása, a pótlását illetően azonban még nincs végleges döntés, több opció van” – magyarázta Szélig.

 

„Abszolút váratlanul, klisészerűen mondhatnám úgy is, hogy derült égből villámcsapásként ért Kevin bejelentése minket – mondta Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 SC elnöke. – Klubvezetőként már megtanultam, hogy a sport világában minden váratlan esemény megtörténhet veled, de ez – azt gondolom – azok között is dobogósnak számít. Elszomorító, hogy ez pár héttel a közös felkészülés kezdete előtt megtörténhet egy profi csapattal, és még inkább elkeserítő, hogy a gyakorlatban egy európai klub kezében az ilyen esetek kezelésére vajmi kevés eszköz áll rendelkezésre, főleg úgy, hogy Kevin Constantine felé minden szerződéses kötelezettségünknek és feladatunknak időben eleget tettünk. Úgy tudom, döntése nem is ilyen okok miatt született meg, mégis azt gondolom, hogy ezzel cserben hagyta a klubunkat. Természetesen elismeréssel és köszönettel gondolok vissza magam is a vele elért történelmi sikerünkre, ugyanakkor ez a lépése óriási csalódás számomra. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a kialakult helyzetre időben, és megfelelő megoldást fogunk találni a klub szakmai vezetésével, ugyanakkor természetesen a klub jogászával is egyeztetünk a lehetséges jogi lépésekről. E tekintetben klubvezetőként azt gondolom, hogy függetlenül a jogi lehetőségektől, olyan szakemberrel, aki cserben hagyja a klubunkat, és nem kíván saját döntése alapján a csapatunkkal dolgozni, mi sem szeretnénk az eddigi munkát folytatni.”

A Hydro Fehérvár AV19 kerete a tervek szerint augusztus 14-én kezdi a közös jeges felkészülést.

Constantine szövetségi kapitányként határozott idejű szerződéssel rendelkezett, a 2023–2024-es kiírásban még az ő feladata lett volna az olimpiai selejtezőre és a Divízió 1/A világbajnokságra felkészíteni a magyar válogatottat – áll a jegkorongszovetseg.hu-n.

„Teljesen váratlanul ért minket Kevin döntése, hiszen kétéves, határozott idejű szerződése van, ami alapján nem volt kérdéses a szövetségi kapitány kiléte. A megállapodás felbontásának feltételeiről egyeztetünk, az érdekeinket érvényesítjük az ügyben” – jelentette ki Sipos Levente, az MJSZ főtitkára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik