Jégkorong: tisztújítás megszervezéséről döntött a román szövetség közgyűlése

Vágólapra másolva!
2023.02.15. 19:23
null
Novák Eduárd romániai sportminiszter rendkívüli közgyűlést hívott össze (Fotó: Szabó Mikós)
Tisztújítás megszervezéséről döntött szerdai, Novák Eduárd sportminiszter által összehívott rendkívüli közgyűlésén a belső viták által megosztott Román Jégkorongszövetség (FRHG) – közölte az Agerpres hírügynökség.

 

Az FRHG április 6-án fogja megválasztani Bukarestben új tisztségviselőit, a rendkívüli közgyűlés másfelől úgy döntött, hogy a szövetség leállítja azt a peres eljárást, amelyet a sportminisztérium ellen indított, amiért a tárca szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a tavaly szeptemberi tisztújító közgyűlés határozatait.

A sportminisztérium az FRHG mind a 77 tagjának meghívót küldött a szerdai tanácskozásra, de csak 18 sportegyesület képviseltette magát, közülük pedig 15 klub kapott szavazati jogot, azok, amelyek legalább egy önálló csapattal szerepeltek a 2021/22-es romániai bajnokságban.

Az Agerpres beszámolója szerint más klubok nem értettek egyet a sportminiszer beavatkozásával, úgy vélik, hogy távolmaradásuk miatt határozatképtelen volt a rendkívüli közgyűlés és várhatóan bírósági úton próbálják majd megsemmisíteni annak határozatait.

Alexandru Halauca, az FRHG szeptemberben – a székelyföldi klubok képviselőinek és jelöltjeinek kizárásával – tartott közgyűlésén újraválasztott elnöke kedden bejelentette, hogy hivatali visszaélés miatt bűnvádi feljelentést is tett Novák Eduárd ellen, amiért a sportminiszter felfüggesztette az FRHG határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze. Halauca szerint a minisztérium megpróbálja átvenni az FRHG irányítását és ezt a „magyar vezetés alatt álló erdélyi klubok” nyomására teszi, mert ők „csak a magyarországi jégkorong-bajnokságban akarnak részt venni”.

Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) igazgatója, akinek elnökjelöltségét szabályossági kifogásokra hivatkozva szeptemberben elutasította az FRHG, az MTI-nek telefonon elmondta: kész ismét megpályázni a tisztséget, ha erre megbízást kap a székelyföldi csapatoktól.

Kérdésre, hogy mennyiben helytálló Halauca azon megjegyzése, amely arra utal, hogy magyar-román szembenállás feszíti az FRHG-t, Nagy Attila azt mondta: sajnálattal tapasztalja, hogy minden választás előtt az FRHG-ben előkerül a „magyar kártya”, aminek az uszítás az egyedüli célja.

Rámutatott: az Erste Liga tagadhatatlanul erősebb, mint a román bajnokság, és a román válogatott az eredményeit annak köszönheti, hogy a csapatok egy magasabb szintű bajnokságban tudnak játszani.

„De mindig is megvolt a helye a román bajnokságnak és mindig is meglesz” – szögezte le a SZJA igazgatója. Hozzátette: a nyolc csapatos román bajnokságból jelenleg három klub játszik az Erste Ligában is.

Arra a kérdésre, hogy a sportág szempontjából mi tétje az FRHG-ben zajló hatalmi harcnak, Nagy Attila az utánpótlásnevelés megerősítését emelte ki.

„Az elmúlt közel tíz évben az FRHG vezetősége arra sem volt hajlandó, hogy az U14-es, U12-es, U10-es, U8-as korosztályban bajnokságot szervezzen. Ezt kellene megerősíteni, és lobbizni, hogy újabb jégpályák épüljenek azokban a városokban, ahol nincsenek. Minden megyeszékhelyen kellene jégpálya. Nagyon fontos lenne Bukarestben is jégpályát építeni, és versenyeztetéssel erősíteni a teljes sportágat” – összegezte a romániai szakszövetség előtt álló feladatokat a Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik