Jégkorong: arc a rács mögött – Juraj Slafkovsky, az olimpia gólkirálya

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 14:56
null
Slafkovsky gyermeki öröme és a bronzérem (Fotó: Getty Images)
A pekingi téli olimpián a férfi jégkorongtornára akkreditált újságírók a bronzérmes szlovák válogatott 17 éves balszélsőjét, Juraj Slafkovskyt választották meg a legértékesebb játékosnak, aki egyben a torna gólkirálya lett hét találatával. Bemutatjuk a nemzetközi jégkorongvilágba Pekingben berobbanó szlovák srácot.

Ne legyen kétségünk, a pekingi olimpiai jégkorongtorna legnagyobb felfedezettje a szlovákok 17 éves titánja, Juraj Slafkovsky, aki életkora miatt az olimpián még teljes arcot takaró rácsos sisakban lépett jégre mindannyiszor, de ha nem lenne ez a kötelező védőfelszerelés rajta, ember nem mondaná meg, hogy az egész hokitorna legfiatalabb résztvevője – s mint utóbb kiderült, a legértékesebbnek (MVP) választott is.

A hét meccsen hét gólt szerző fiatal csatár góljaival történelmi olimpiai éremhez segítette Szlovákiát, amely fennállása során első alkalommal végzett dobogón az ötkarikás játékokon. Slafkovsky a – későbbi bajnok – finn válogatott ellen az első meccsen (6–2-es vereség)két góllal nyitott, a svédek ellen 4–0-ra megnyert bronzmeccsen két góllal zárt, a kettő között a csoportkörben, a svédek ellen (4–1-es vereség)és a lettek ellen (5–2-es győzelem)is betalált, majd az Egyesült Államok elleni, szétlövéssel eldöntött negyeddöntőben ő szerzett vezetést.

Nem a pekingi olimpia volt az első nemzetközi tornája a szlovák felnőttválogatottban, a tavaly Lettországban rendezett vb-n is ott volt már Craig Ramsay csapatában, ám akkor pont nélkül zárt. Az augusztusi olimpiai selejtezőtornán egy assziszttal megszerezte első pontját a nemzeti csapatban – gólja viszont még nem volt Peking előtt. Az olimpián aztán egyértelműen szintet lépett, amivel még Ramsay mestert is meglepte.

„Ahhoz képest, hogy milyen fiatal, egészen elképesztő teljesítményt nyújtott Pekingben. Az elmúlt egy-két évben megkapta a lehetőséget, és most élt vele. Bár őszintén mondom: úgy vágtunk neki a tornának vele kapcsolatban, hogy nem tudtuk, fog-e egyáltalán gólt lőni, mert az elmúlt időszakban kicsit beragadt, a szezonban csak egy bajnoki gólja volt. Mi viszont hittünk benne, helyet kapott a negyedik sorban, és hamar kiérdemelte, hogy az első sorban szerepeljen, ahol ismét élt a bizalommal” – idézte az olympics.com a kanadai szakvezetőt.

Az ifjú kora ellenére 192 centi magas és 99 kilós Slafkovsky már most mindent tud a koronggal, amit tudni érdemes, és az amerikaiaknak a negyeddöntőben lőtt gólja utáni nyilatkozatából az is kiderült, esze is van a játékhoz, nemcsak fizikuma.

„Hagytak néhány pillanatot, hogy átgondoljam, mihez kezdjek a helyzettel. Senki sem támadott meg, nekem pedig eszembe jutott, hogy mit beszélgettünk a meccs előtt a kapusedzőnkkel az amerikai kapusról. Ennek szellemében lőttem el, és be is ment” – mondta Slafkovsky, aki aztán a svédek elleni bronzmeccsen még magasabbra helyezte a lécet: talán az egész hokitorna legszebb találatát szerezte, amikor a saját harmadából megindulva nagy szóló végén balról bombázott precízen a svéd kapus válla fölött a hosszú felsőbe.

Az amerikaiak elleni negyeddöntőt a vége előtt 44 másodperccel egyenlítésével hosszabbításra mentő Marek Hrivík is kiváló véleménnyel van a finnországi TPS Turkuban profiskodó fiatalról.

„Egyszerűen jó nézni az edzéseken, és a munka kezd beérni, mert már most óriási gólokat lő. Nagy játékos lesz, fényes jövő áll előtte” – szögezte le a KHL-ben légióskodó 30 éves szlovák csatár.

AZ ELŐD
Nem Slafkovsky az első, aki 17 évesen hét gólig jut egy olimpián: az 1984-es szarajevói seregszemlén az amerikai válogatott ifjú balszélsője, Eddie Olczyk is hét gólt szerzett, de az a teljesítmény a gólkirályi címért folyó versenyben még a dobogóra sem volt elegendő, az amerikai válogatott pedig a 7. helyen végzett. Olczykot egyébként 1984-ben a harmadik helyen vitte el a Chicago Blackhawks az NHL játékosbörzéjén, 16 éven át tartó profi karrierje során 1031 meccset játszott az észak-amerikai bajnokságban, 1994-ben a New York Rangersszel Stanley-kupát nyert, 2013-ban – napra pontosan kilenc évvel ezelőtt, február 22-én – bekerült az NHL Hírességek Csarnokába.

Az ő szavait támasztja alá a svédek kétszeres olimpiai bajnok és világbajnok legendája, Peter Forsberg, aki szintén nem fukarkodott a jelzőkkel, amikor a szlovák Denník N lapnak beszélt Slafkovskyról.

„Néhány hónappal voltam idősebb nála 1991-ben, amikor tizennyolc évesen először világbajnok lettem, átérzem, mit élhet most át. A maiak közül a Coloradóban szereplő Mikko Rantanenhez hasonlítanám: nagydarab és erős, de közben gyors és jól fedezi a pakkot, s még kimondottan korongügyes is. Kortársaim közül leginkább Jaromír Jágrre emlékeztet a játéka, óriási önbizalomról tanúskodott az olimpián, amit a svédeknek lőtt gólja is mutat. Hihetetlen tehetség, nagyon nagy játékos lehet, ha töretlen marad a fejlődése” – elemezte Forsberg az ifjút.

Nemcsak az egykori klasszis csatár, hanem nagyjából az összes valamirevaló jégkorongos szakértő és szaklap is egyetért abban, hogy az elkövetkező évek meghatározó szlovák játékosa lehet Slafkovsky, akit az első 10-be – de inkább ötbe – várnak az NHL idei játékosbörzéjén. Ebben persze semmi meglepő sincs, főleg, ha az édesapát, idősebb Juraj Slafkovskyt hallgatjuk, aki szerint a fia kezéből öt-hat éves kora óta nem lehetett kiszedni a hokiütőt.

„Tizenegy-tizenkét évvel ezelőtt a környékbeli srácokkal együtt jelentkezett a kassai hokiklubnál, hogy kipróbálja magát, és ott ragadt. Akár a jégen volt, akár csak a haverjaival játszott a házunk előtti udvaron, az ütő mindig ott volt a kezében. Mindig előnyt jelentett számára, hogy a korabeli társainál jóval nagyobbra nőtt, ezért mindig az egy-két évvel idősebbek között játszott, így jobban tudott fejlődni. Persze a méreteiben a genetika is szerepet játszhatott, édesanyja és én is magasak vagyunk… Egy idő után aztán láttuk, hogy kinőtte a kassai csapatot, ezért külföldön kerestünk számára új kihívást, és ma Finnországban jóval nagyobb követelményeknek kell megfelelnie” – idézte a szlovák Novy Cas lap idősebb Slafkovskyt.

Öt évvel ezelőtt az akkor 12 éves Juraj a kassai HC Kosice U16-os, majd U18-as csapatánál szerepelt, s 2018-ban Ausztriába ment, ahol a Red Bull hokiakadémiájának U18-asai között 11 meccsen szerzett 17 pontját követően állt tovább Csehországba, a Hradec Králové U16-os és U19-es legénységéhez. A 2019-es idény rajtja már jelenlegi állomáshelyén, a finn TPS Turkunál találta, ahol 39 meccsen 52 pontot szerzett az U18-asok között – még mindig csak 15 évesen –, majd az U20-asoknál töltött szezon után a jelenleg futó idényben már a turkuiak felnőttcsapatában bizonyítja tehetségét.

Hogy aztán következik-e pályafutásában az újabb lépcsőfok idén júliusban az NHL játékosbörzéjén, az majd nyáron elválik. Az viszont már most biztos: a pekingi olimpián elért eredményeit senki sem veheti el tőle.

SLAFKOVSKY GÓLJAI AZ OLIMPIÁN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik