Jégkorong: végveszélyben a Dunaújvárosi Acélbikák

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.02.02. 08:58
null
Miként a legutóbb Újpesten elszenvedett vereség is mutatja, fél térdre rogyott az újvárosi hoki (Fotó: UTEHOKI)
Nemcsak gyengén szerepel, de piacképes jégkorongozója is egyre kevesebb van, jövőképe pedig nincs a Dunaújvárosi Acélbikáknak.

 

Voltunk már itt, legutóbb két éve, de most ismét az a kérdés, lesz-e még felnőtt hoki Dunaújvárosban?

Ott, ahol a hatszoros magyar bajnok, 11-szeres Magyar Kupa- és kétszeres Mol (Erste) Liga-győztes szakosztályban Ancsin Jánostól és Erdősi Pétertől a Horváth A., Tokaji – Peterdi, Vas M., Ladányi soron át a Galanisz Nikandrosz-féle újhullámig játszottak a magyar hoki nagyjai. 2019. február 27-én viszont úgy nyilatkozott a Dunaújváros Acélbikák ügyvezetője, id. Azari Zsolt a Dunaújváros Online-nak, hogy  „ha nem jön össze annyi ember, aki megfelel (...) a kritériumoknak, akkor jövőre nem fogunk felnőttcsapatot versenyeztetni”.   Most, 2021. február 1-jén pedig már nem is ment házon kívülre, a klubhonlapnak szomorkodott: „Nem az a célom, hogy feladjam, de látni kell, reálisan nincs túl sok esélye annak, hogy jövőre felnőttcsapat versenyezzen.”   

id. Azari Zsolt (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Laczkó Izabella)
id. Azari Zsolt (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Laczkó Izabella)

A két lesújtó nyilatkozat között persze van összefüggés, konkrétan a gyalázatos eredmények, amiket a csapat produkál.

Két éve januárban a DAB az Erste Ligában az alapszakasz 8. helyén végzett, a középszakaszban pedig már csak az utolsó előtti tizediken, így lemaradt a rájátszásról, kiváltva az elsőre idézett nyilatkozatot.
Mára azonban még rosszabb lett a helyzet.

A DAB az EL-alapszakasz 10., utolsó helyén áll, harminc forduló alatt egyetlen rendes játékidős győzelmet szerezve, ugyanakkor messze a legtöbb, 22 rendes játékidős vereséget, mindezt a második legkevesebb szerzett és a magasan legtöbb kapott góllal, nyolc pontra a gyakorlatilag juniorcsapattal szereplő Vasastól, csakis matematikai eséllyel a playoffba jutásra, merthogy idén a koronavírus-járvány miatt nem lesz középszakasz, hanem egyből utószezon következik.

Ám garantáltan az Újváros nélkül, amelyet az utóbbi hetekben már kezdtek elhagyni a piacképes játékosai: legutóbb, hétfő reggel a honosított kanadai hátvéd, Kovács Bronson Zoltán és a kanadai Hugo Turcotte jelentette be távozási szándékát, sőt Kovács délutánra aláírt a MAC HKB Újbudához. Ehhez jön még a szintén honosított csatár, Keegan Dansereau szezonjának véget vető sérülése, a decemberi edzőváltás, valamint a pandémia gazdasági hatásai, és máris érthető, mi borította ki ismét az ügyvezetőt.

 „A két játékos kezdeményezte, hogy átmehessen másik egyesülethez, mindketten arra hivatkoztak, nem látnak esélyt rá, hogy bejussunk a rájátszásba, nekik pedig fontos lenne a pályafutásuk szempontjából, hogy a rájátszásban is bemutathassák, milyen jó játékosok –   nyilatkozta Id. Azari. – Az anyagi helyzetünket is figyelembe kellett venni a döntésnél, mert a járvány miatt alaposan meggyengültünk e téren, költségvetés szempontjából már az utolsó helyre kerültünk az Erste Ligában. Igyekszünk a hátrányból előnyt kovácsolni, ezáltal sokkal több lehetőséget tudunk adni azoknak a fiataloknak, akik úgy gondolják, a jövőjüket a profi jégkorongban képzelik el, itt, Dunaújvárosban. Ezzel együtt kétséges, mi lesz felnőttcsapatunk sorsa, egyáltalán nincsenek jó kilátásaink, s itt elsősorban az anyagi helyzetünkre gondolok, meg persze a városéra, ami nagyban befolyásolja a gazdasági lehetőségeinket. Mert nehéz úgy tervezni, ha az ember nem tudja, másnap milyen helyzet elé állítják...”     

Mindenesetre a DAB-nak hat meccse maradt az alapszakaszból, és szinte biztosan az idényből is. Azt meg csak remélhetjük, hogy a történelméből azért nem...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik