Hoki-vb: a szlovénoknál áll a bál, sikerül az újabb bravúr?

KOHÁN GERGELY, SZŰCS ANDRÁSKOHÁN GERGELY, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.04.24. 14:23
null
A Papp László Sportaréna alighanem a szlovénok elleni meccsen is megtelik (Fotó: Dömötör Csaba)
A kedd hivatalosan szabadnap az első fordulóban Kazahsztántól kikapó, a másodikban Olaszország ellen nyerő magyar válogatottnál. Néhány játékos azért felment a jégre, mások szárazon dolgoztak, voltak, akik a teljes pihenésre szavaztak, miközben a szakvezetőség nagyban videózik a Szlovénia elleni, szerda esti rangadóra.

 

A CÉL, HOGY MI IS „LIFTEZŐ” CSAPAT LEGYÜNK

Az olaszok elleni mérkőzés gyakorlatilag a kazahok elleni inverze volt: az első meccsen hiába mi domináltunk, nem jöttek a gólok, hétfőn viszont az olaszok támadtak többet, mégis mi nyertünk. Egy napot aludva a történtekre hogy látja a sikert?
– Valóban, ami a kazahok ellen nem jött össze, az olaszok ellen szerencsére igen – mondta Magosi Bálint, a magyar válogatott csapatkapitány-helyettese. – Megbeszéltük a vébé előtt, hogy ezen a tornán minden egyes meccs olyan lesz, mint egy nagydöntő mindent eldöntő hetedik összecsapása, ahol minden csak nüanszokon múlik – szerencsére hétfőn a közönség hathatós támogatásának köszönhetően minimálisan az olaszok fölé kerekedtünk.

Sebők Balázs azt mondta, ezt a győzelmet is ugyanúgy „el kell felejteni”, mint a kazahok elleni vereséget – annál is inkább, mert szerdán jönnek a szlovénok, akik nem hibázhatnak többet
– Pontosan. A szlovénok előzetesen a torna favoritjának számítottak, a pontjaik alapján már nem, de nekünk nem is ezzel, hanem kizárólag magunkkal kell foglalkoznunk, és be kell bizonyítanunk, el tudunk csípni az elitben szereplő, vagy az elit és a másodosztály között ingázó válogatottakat ahhoz, hogy mi is „liftező” csapat legyünk.

Négy harmadon keresztül nem sikerült betalálnunk, aztán három gólt is szereztünk – ez min múlik?
– Apróságokon. A szakvezetőség felhívta a figyelmünket, ahhoz, hogy gólokat szerezzünk, sokkal nagyobb aktivitás szükséges nemcsak a korongos, de elsősorban a korong nélküli játékosoktól is. Menni kell előre, létszámfölényes helyzetet kialakítani, takarni a kilátást a kapus előtt, elvinni a védőket a lövő elől – és megpróbálni minél többet kapura lőni, hiszen ebből lehetnek kipattanók, amelyek a kapu előtti forgalomban szintén pánikot okozhatnak az ellenfélnél.

Ha már pánik: Vay Ádám úgy fogalmazott, a mi védelmünk is hajlamos olykor a pánikolásra… Ennek mi az oka?
– Ezek fejben dőlnek el. Van egy játékszisztéma, amelyhez ha mindenki tartja magát, akkor semmi okunk pánikra. De látni kell, az benne van a játékban, hogy például egy rizikósabb szituációnál, magasabb izgalmi állapotban valaki nem jó helyre üti a korongot, erre mindenki elkezd kicsit rohangálni, és tetéződnek a problémák… Erre kell koncentrálnunk, hogyha valaki hibázik, akkor kijavítsuk a hibát, ne veszítsük el a fejünket. Szerencsére eddig Vay Ádi óriási tartást ad a csapatnak, kritikus pillanatokban mentett meg minket – de nem szabad erre alapoznunk, folyamatosan próbáljuk kiküszöbölni a hibákat!

Mivel a világbajnokság első két játéknapján egyaránt játszott a magyar válogatott, a harmadik napra szabadságolta a keretet a szakvezetőség. Mindenki önállóan dönthet az időfelhasználásáról, csak késő délutánra kell visszaérni a csapatszállásra. Alighanem így van ez rendjén, mert hosszú még a vb, több mint a fele hátravan, és már az eddigi szakasz is igen intenzíven alakult.

A nyitó napon ugyebár 3–0-ra kikaptunk Kazahsztántól, a másodikon 3–2-re legyőztük Olaszországot, s szerda este Szlovénia következik, amely a mezőny legjobb világranglista-helyezésű csapata, tavaly az elit-vb-n, idén februárban az olimpián szerepelt, ehhez képest kettőből két vereséggel, nulla ponttal áll most a tabella utolsó helyén…

Ugyanakkor a körbeverések miatt nem szállt el az esélye a feljutásra: a mieink elleni rangadó gyakorlatilag az utolsó szalmaszál.

Tisztában vannak e lélektani háttérrel a mieink is, akik természetesen végzik a háttérben az alapozómunkát.

A két segédedző közül Majoross Gergely a saját teljesítményünk fejlődési, Szilassy Zoltán az ellenfél gyenge pontjait videózta már hétfőről keddre virradóra, majd folytatva kedden napközben is.

Ezalatt a kapusedző, Farkas Tamás felügyeletével a játékosok közül a kapus Rajna Miklós és a vésztartalék Duschek Dávid, a hátvédektől a két legfiatalabb, Garát Zsombor és Stipsicz Bence, a csatároktól a legutóbb a hatvan percet a kispadon végigülő Benk András felment a jégre, Gőz Balázs, Magosi Bálint, Nagy Krisztián, Vas János és Vay Ádám pedig szintén kijött a csarnokba biciklizni és/vagy nyújtani. A többiek máshogy és máshol regenerálódnak, a szakembereink a vb örvén tartandó edzői szimpóziumra is hivatalosak később, szóval, eseményből nincs hiány.

Mindeközben a szlovén válogatottnál áll a bál, Kari Savolainen szövetségi kapitányra már a második, Lengyelország elleni vereség után rávetette magát a sajtó, de nyilván okkal, hiszen délnyugati szomszédaink a legutóbbi négy alkalommal rögtön visszatértek az elitbe egy-egy kiesésük után, ahhoz vannak szokva, hogy a divízió 1/A-ban könnyedén gyűjtik a sikereket, nem pedig ahhoz a pánikhoz, hogy már a vb felére elszállhatnak.

Mindenesetre a legutóbbi emlékünk közeli hiszen kevesebb mint két hete Bledben találkoztunk felkészülési mérkőzésen, és a hosszabbításban 3–2-re nyertünk. Azóta természetesen változtak a keretek, de nem teljesen: az akkori 22-es meccskeretből 14-en vannak itt, nálunk 17-en. Tehát kiindulópontnak megteszi az emlék, aminek tudatában szoros, ám nem nyerhetetlen rangadóra számíthatunk, még akkor is, ha történelmileg nem szokásunk hozni a tétmeccseket Szlovéniával szemben.

De Olaszországot sem volt szokásunk legyőzni a BS-ben, hétfőn mégis sikerült.

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA
2. FORDULÓ
Kedd
16.00:
Kazahsztán–Nagy-Britannia (Tv: Sport1)

3. FORDULÓ
Szerda
12.30:
Olaszország–Kazahsztán (Tv: Sport1)
16.00: Nagy-Britannia–Lengyelország (Tv: Sport1)
19.30: Szlovénia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1)

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 1 1 3–0 +3 3
2. Nagy-Britannia 1 1 3–1 +2 3
3. Olaszország 2 1 1 5–4 +1 3
4. Lengyelország 2 1 1 5–5 0 3
5. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–5 –2 3
6. Szlovénia 2 2 3–7 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik