Hetényi: Gyorsabbak voltak, ezt be kell vallani

SZŰCS ANDRÁS, KIBÉDI PÉTER (GOJANG)SZŰCS ANDRÁS, KIBÉDI PÉTER (GOJANG)
Vágólapra másolva!
2014.04.21. 12:55
null
Hetényi jól védett az ukránok ellen, de a kapuból neki is úgy tűnt, az ellenfél gyorsabban játszik (Fotó: MJSZ/Mudra László)
A magyar jégkorong-válogatott 3–0-s vereséget szenvedett Ukrajnától a divízió 1/A világbajnokságon, így két forduló után egy győzelemmel és egy vereséggel áll a csapat a Szlovénia elleni, szerda hajnali fellépés előtt.

A magyar válogatott húszpercnyi kiállítást kapott a mérkőzésen, és ez sok energiáját felemésztette, Rich Chernomaz kapitány ugyanakkor egyértelművé tette, hogy elsősorban nem a játékvezetők okolhatók a vereségért.

„A különbség különösen az első harmad kezdésében nyilvánult meg – fogalmazott a kapitány. – Nem voltunk elég gyorsak, ugráltunk, kapkodtunk, túl könnyen elveszítettük a korongot, a szükséges szabálytalanságokból jöttek a kiállítások. A játékvezetők helyes döntéseket hoztak, még ha ezen az oldalon volt is pár akadályozás, amit másként ítéltek meg. Az ukránok többet támadtak, és kihasználták az előnyeiket, az öt a három ellenit, mi pedig összességében keveset nyújtottunk támadásban.”

„Kemény meccs volt, jól játszottunk, de Magyarország is jól teljesített. Kihasználtuk a lehetőségeinket, és mindenki törekedett a győzelemre. Az összes meccs egyformán számít, jön a következő. Tegnap hibákat követtünk el, de mára sikerült ezeket kiküszöbölni. Hogy van-e lehetőségünk feljutni ezzel a győzelemmel az A-csoportba? Persze, itt mindegyik csapatnak lehet esélye és azért jöttek ide” – mondta az ukrán kapitány, Andrej Nazarov.

„Gyorsabbak voltak, jobban akartak, ezt be kell vallani. Látszott a különbség, hogy jobb csapatról van szó – összegzett Hetényi Zoltán. – Nem akartunk eléggé, főleg az elején, és amikor meg már helyzeteink adódtak, az ukránok csak az eredményt tartották. Ennyi volt benne. A kevesebb pihenőidő nem lehet kifogás, ezt mindenki tudta előre. Aki azt mondja, hogy nem tudott eleget pihenni, magának hazudik.”

A kapus a Nemzeti Sport kérdésére elmondta, nem kapott elég védelmet a játékvezetőktől, de nem is számított rá, és különösebben nem is érdekli ez, hiszen ha kell, megvédi magát. „Hozzászoktunk ahhoz, hogy sok hátrányt kapunk. Ma is három gólt kaptunk így, ez pecsételte meg a sorsunkat” – tette hozzá a kapus.

„Az zavar minket a legjobban, hogy azt a százötven-kétszáz embert, aki ide kiutazott, nem tudtuk úgy kiszolgálni, ahogy megérdemelték volna – reagált a vereség után a csapatkapitány, Tokaji Viktor. – Úgy éreztem, hogy ma ennyire futotta az erőnkből. Van egy pihenőnapunk, nagyon fel kell szívni magunkat, megfelelően koncentrálni a taktikára, és azt maximálisan betartva érhetünk csak el eredményt. Arra kell összpontosítani, hogy fizikailag kicsit rendbe rakjuk magunkat, és felkészüljünk a következő mérkőzésre. Előbb mentálisan, aztán fizikailag fáradtunk el. Jöttek a kiállítások, ezeket megpróbáltuk kivédekezni, ez fizikailag felőrölte a csapatot és a mentális fáradtság is fizikailag csapódik le. A találkozó tanulsága, hogy okosabban kell játszani, ha kicsit fáradtabbak vagyunk. Három nagyon jó meccs vár ránk.”

Vas Márton szerint a Dél-Korea elleni mérkőzés és az ukránok színészkedései is benne voltak a vereségben, de a válogatottnak magában kell keresni a hibát.

„Az elején kicsit meglepett minket, ahogy nekünk ugrottak. Egyáltalán nem voltunk ritmusban, álmosan jöttünk ki a meccsre. Dél-Korea ellen a végét nagyon meg kellett húzni, hogy kiharcoljuk a győzelmet, és ez többet vett ki, mint kellett volna, de erre nem szabad semmit sem fogni. Kicsit fegyelmezetlenek voltunk, az első harmadban nem mi nyertük az egy egy elleni harcokat, ezeket ezen a szinten nem lehet ilyen könnyedén adni. Tudni kell, hogy az edzők azt kérik, a botok legyenek a jégen, és akkor nem fújnak kiállításokat, nincs rá sansz, hogy ellenünk fújjanak. Az ukránok ügyesen rájátszottak, amikor felemelgettük a botot, három emberelőnyös gólt szereztek ennek révén, de erre nem szabad fogni. Szerintem az öt az öt elleni játékunk az első harmad után nem volt rossz.”

Holnap szünnap, folytatás szerdán hajnalban (magyar idő szerint 5.30-kor) Szlovénia ellen. A meccsről élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

DIVÍZIÓ 1/A OSZTÁLYOS JÉGKORONG-VB
2. FORDULÓ
UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 3–0 (1–0, 2–0, 0–0)
Gojang, 1712
néző. Vezette: Brill (német), Hribík (cseh), Buese (finn), Ritter (amerikai)
UKRAJNA: GAJDUCSENKO – NAVARENKO, POBJEDONOSZCEV – Mihnov (1), Blagij (1), BELUHIN 1; Iszajenko, PETRUHNO (2) – SAFARENKO 1, TIMCSENKO 1 (1), MATERUHIN (1); Kugut, Szkripec – VARLAMOV, Torjanik, Kvitcsenko; Ladigin, Nimenko – Zaharov, Padakin, Bondarjev. Szövetségi kapitány: Andrej Nazarov
MAGYARORSZÁG: HETÉNYI Z. – Vas M., Hüffner – Sofron, Bartalis, Kóger; Szirányi B., Gröschl – Hári, Vas J., Kovács Cs.; Pozsgai, Tokaji – Azari, Sebők, Benk; Varga A., Orbán – Mihály Á., Nagy K., Magosi. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Gólok. 4:57: Beluhin (Mihnov, Blagij – emberelőny, 1–0). 29:49: Safarenko (Timcsenko, Petruhno – kettős ee., 2–0). 30:52: Timcsenko (Petruhno, Materuhin – ee., 3–0)

STATISZTIKA
Ukrajna
Magyarország
Gajducsenko 100% Kapusok Hetényi Z. 92.5%
40 (17, 9, 14) Lövések 15 (3, 7, 5)
Időkérések
9/3 (3/1, 2/2, 4/0) Emberelőnyök 3/0 (1/0, 1/0, 1/0)
8 (2, 4, 2) Büntetőpercek 20 (6, 6, 8)
A VB ÁLLÁSA
1 Ausztria 2 1 1 0 0 7–3 5
2 Ukrajna 2 1 0 1 0 5–3 4
3 Szlovénia 2 1 0 0 1 5–2 3
4 Magyarország 2 1 0 0 1 7–7 3
5 Japán 2 1 0 0 1 3–5 3
6 Dél-Korea 2 0 0 0 2 4–11 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik