Szétlövéses vereséggel búcsúzott a magyar válogatott Rigától

Vágólapra másolva!
2009.02.08. 14:38
Jó teljesítménnyel búcsúzott a magyar férfi jégkorong-válogatott Rigától, de a lettországi olimpiai selejtező utolsó játéknapján szétlövéssel 4–3-ra kikapott Ukrajnától. Pat Cortina csapata előbb kitűnő emberhátrányos védekezést mutatott be a találkozón, majd a második harmadban szép gólokkal 2–0-ra elhúzott, ám a kék-sárgák ki tudtak egyenlíteni. Palkovics találatával megint nálunk volt az előny, csakhogy a kilencedik emberelőnyüket az 59. percben kihasználták az ukránok, így jöhetett a hosszabbítás. Ebben nem esett gól, a szétlövésben viszont az ellenfél bizonyult higgadtabbnak, így a magyar nemzeti csapat a 4. helyen zárta a selejtezőt.
Hatalmas küzdelem és szoros csata volt: a magyar válogatott végül a szétlövésben maradt alul
Fotó: Reuters
Hatalmas küzdelem és szoros csata volt: a magyar válogatott végül a szétlövésben maradt alul
Hatalmas küzdelem és szoros csata volt: a magyar válogatott végül a szétlövésben maradt alul
Fotó: Reuters
Hatalmas küzdelem és szoros csata volt: a magyar válogatott végül a szétlövésben maradt alul

Ha az emberhátrányos szituációk kivédekezése kiemelt szerepet kapott a magyar válogatott felkészülésében, akkor az ukránok elleni mérkőzés első harmadában bőven volt idejük bizonyítani a játékosoknak: megtanulták a leckét.

A magyar válogatott ugyanis „cseh-szlovák” bírói közreműködéssel sorban szedte össze az emberhátrányokat: a mérkőzés első 13 percében 1:39 volt a leghosszabb idő, amit egyenlő létszámban tölthettek a jégen Pat Cortina játékosai…

Ehhez képest az ukránok képtelenek voltak betalálni a remeklő Szuper Levente hálójába, a második harmadban pedig a kék-sárgák alaposan megbánták, hogy kihagyták az összes lehetőségüket.

Sofron István kisbüntetésének kivédekezése után ugyanis a magyar együttesnek végre maradt ereje támadni, és meg is szerezte a vezetést a 22. percben. Vas Márton hozta el a korongot egy bulit követően, Ladányi Balázs csodálatos passzal találta meg Vas Jánost, aki fonákkal megoldhatatlan feladat elé állította Konsztantin Szimcsukot (1–0).

A Cortina által alaposan „felpiszkált” nemzeti csapatunk kifejezetten jó teljesítményt nyújtott, bár a védekezésbeli hibákért kis híján sikerült megbűnhődnie: fél óra elteltével két ukrán ugrott meg, de Szuper lélegzetelállító bravúrral hárított!

És egy perc múlva már jött is a második magyar gól, emberelőnyből: Palkovics Krisztián találta meg „ikerpárját” egy halálpontos passzal, Ocskay Gábor pedig a tökéletesen kijátszott akció végén higgadtan betalált a kapuba (2–0).

Egy kettős emberelőnnyel a harmad végén kapott egy nagy lehetőséget válogatottunk, ám a szünet által félbeszakított fórból nem sikerült betalálni, bár Szimcsuknak többször is bravúrral kellett hárítania.

Ezután jött a „szokásos adag” ukrán emberelőny – szerencsénkre a szokásos eredménnyel, illetve szomszédaink szempontjából eredménytelenséggel…

Sajnos az 52. percben megtört a jég: a nagyon aktív Oleg Timcsenko talált be közelről Szuper hálójába, majd jött az egyenlítés is: Olekszandr Materuhin bombázott a kapuba (2–2).

Mindez semmi jóval nem kecsegtetett a hajrára, ehhez képest viszont egy emberelőnyből Palkovics Krisztián hatalmas gólt lőtt (3–2).

Ez sem bizonyult elégnek: Vas János kiállítása után, az 59. percben a kilencedik előnyét kihasználta az ukrán csapat Vadim Sahrajcsuk révén (3–3).

A pontszerzés ezzel biztossá vált, jöhetett a hosszabbítás. Négy a négy ellen nem született gól, így büntetők döntöttek.

Cirul betalált, Kovács Csaba nem, míg a korábban az NHL-ben is megforduló Varlamov higgadt maradt. Palkovicsnak be kellett találnia és meg is oldotta a feladatot, majd Szuper védett, így Ladányira maradt, hogy ikszre mentse a párharcot. Sajnos Szimcsukba lőtt, így büntetőkkel Ukrajna győzött.

Magyarország a 4. helyen végzett a rigai selejtező tornán, míg a vancouveri részvételre jogosító első hely kérdése a lett–olasz meccsen dől el.

JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ, F-CSOPORT (RIGA)


Helyszín: Arena Riga, Riga
Nézőszám: 400
Játékvezetők: Baluska (szlovák), Minár (cseh)
Vonalbírók: Kaspar (osztrák), Lederer (cseh)

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSAI
Magyarország Ukrajna
1 Budai Krisztián 1 Igor Karpenko
31 Szuper Levente 29 Konsztantin Szimcsuk
2 Kovács Csaba 3 Szerhij Klementjev
3 Svasznek Bence 4 Dmitro Tolkunov
4 Horváth András 5 Oleg Blagoj
5 Szélig Viktor 6 Andrij Szrjubko
6 Tokaji Viktor 7 Oleg Safarenko
7 Ennaffati Omar 8 Andrij Mihnov
8 Sofron István 9 Olekszandr Materuhin
10 Vas Márton 10 Vadim Sahrajcsuk
11 Ladányi Balázs 12 Szergij Varlamov
12 Kóger Dániel 13 Artem Gnidenko
15 Majoross Gergely 14 Jurij Navarenko
16 Vaszjunyin Artyom 15 Vitalij Litvinenko
19 Ocskay Gábor 16 Oleg Timcsenko
20 Holéczy Roger 21 Konsztantin Kaszjancsuk
21 Vas János 22 Dmitro Cirul
23 Fekete Dániel 23 Roman Szalnikov
24 Palkovics Krisztián 24 Olekszandr Matvicsuk
25 Kangyal Balázs 25 Olekszandr Pobjedonoszcev
26 Jobb Dávid 28 Vitalij Ljutkevics
27 Sille Tamás
Szövetségi kapitány: Pat Cortina Szövetségi kapitány: Olekszandr Szeukand

JEGYZŐKÖNYV
Góllövők: Vas János (21:47, Ladányi, Vas Márton), Ocskay (Palkovics, 31:28), Palkovics (Horváth A., Vaszjunyin, 57:25), ill. Timcsenko (Szalnyikov, 51:39), Materuhin (Pobjedonoszcev, 54:41), Sahrajcsuk (Szalnyikov, Navarenko, 58:44)
Kiállítások: 22, ill. 14 perc

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Lettország 2 2 11–5 6
2. Ukrajna 3 1 1 1 9–9 5
3. Olaszország 2 1 1 6–4 3
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 7–15 1
  • A kvartett első helyezettje vehet részt a 2010-es vancouveri olimpián.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik