Derek Couture és Ryan Bonni csak az év végén játszhatnak újra

Vágólapra másolva!
2008.11.19. 14:09
Ahogy arról röviddel ezelőtt beszámoltunk, az osztrák jégkorong-bajnokság (EBEL) fegyelmi bizottsága a vártnál jóval szigorúbb ítéletet hozott a vasárnap lejátszott – és EBEL-rekordot jelentő 252 perc büntetést hozó – Alba Volán–Red Bull Salzburg (1–4) találkozón végleg kiállított két Volán-légiós ügyében.
Couture (balra) 12 meccsen nem léphet pályára
Fotó: Mirkó István
Couture (balra) 12 meccsen nem léphet pályára
Couture (balra) 12 meccsen nem léphet pályára
Fotó: Mirkó István
Couture (balra) 12 meccsen nem léphet pályára

Szavazás

Couture 12, Bonni 16 EBEL-meccsre szóló eltiltást kapott. Mi a véleménye az Alba Volán játékosainak büntetéséről?

Szavazatok száma: 1269

Túlzónak tartom, nem követtek el ilyen súlyú szabálytalanságot
69 % (880)
Couture megérdemelte, Bonni nem
10 % (130)
Bonni megérdemelte, Couture nem
3 % (40)
Mindketten megérdemelték, a büntetés megfelelő
12 % (152)
Súlyosabb eltiltásra lett volna szükség
5 % (67)

Az EBEL fegyelmi bizottsága zárt ülésen tárgyalta a vasárnapi botránymeccs történéseit, ami azt jelenti, hogy azon sem az érintett játékosok, sem a klubok képviselői nem vehettek részt.

Az öttagú testület többször is megnézte a vitás esetekről készített felvételeket, és azt követően rendkívüli szigorról tanúbizonyságot tevő ítéletet hozott, amely azonban nem feltétlenül tekinthető igazságosnak.

A verdikt értelmében az összesen 252 perc büntetést hozó meccs után az ítészek 34 mérkőzésre szóló eltiltást osztottak ki. Ebből 28 a Volánra vonatkozik…

A palánkra lökésért kizárt Derek Couture 12 bajnokit lesz kénytelen kihagyni, míg a térdhasználatért kizavart Ryan Bonni 16 találkozót mulaszt az EBEL-ből. A Salzburg megúszta annyival, hogy a verekedésbe keveredő Matthias Trattnig hat meccsen nem szerepelhet.

Az osztrák játékvezetők egyébként 140 perc büntetéssel „tisztelték meg” a Volán játékosait – ebből Couture 54, míg Bonni 43 percet gyűjtött – a Salzburgnak 112 percet osztottak ki – itt Trattnig a listavezető a maga 37 percével.

Mindenesetre a döntések jogosságát nem tisztünk vitatni, a két videó alant megtekinthető. Annyit azért megjegyeznénk, hogy nehéz úgy beletérdelni bárkibe is, hogy a térdelésért büntetett játékos mindkét lába a földön van, valamint azt is felvetnénk, hogy mióta van tiltva a jégkorongban az ellenféllel való ütközés az alapvonalnál?

BONNI TÉRDELÉSE – 16 MECCS




COUTURE ÜTKÖZÉSE – 12 MECCS



Noha az ítélet ellen a vonatkozó szabályok szerint fellebbezésnek hely nincs, a Volán vezetősége mégis azt vizsgálja, milyen módon lehetne enyhíteni a büntetéseket, vagy legalább azok hatásait.

A döntés másodlagos következménye súlyosabb: nem elég, hogy maguk a légiósok nem játszhatnak eltiltásuk ideje alatt, de 12 fordulón át kettejük, még további négyen pedig Bonni pontértékével nem számolhat a Volán mérkőzésenként, azaz jó esetben egy-két magyar fiatal szerepelhet a helyükön.

Ugyanakkor egyes vélemények szerint esetleg megoldást jelenthet 23 éven aluli légiósok villámigazolása, amire a Volánnak lehetősége van, és ugyanúgy egy pontot „érnek” a keret összeállításakor, mint a jegyzőkönyvben üresen hagyott hely.

A dolgok jelen állása szerint Couture karácsony előtt, Bonni pedig az év utolsó napjaiban léphet újra pályára az EBEL-ben, azaz több mint egy hónapon keresztül nem számíthat a renitensekre Ted Sator vezetőedző.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik