Ha nehezen is, de behúzták a finnek a norvégok elleni csatát

Vágólapra másolva!
2008.05.06. 00:26
Finnország válogatottja, ha nehezen is, de legyőzte Norvégiát Halifaxban, az A-csoportos jégkorong-világbajnokság C-csoportjában. A finnek nehezen bírtak a norvégokkal, akik hosszabbításra kényszerítették északi vetélytársukat. A ráadás azonban hamar döntés hozott, és Ruutu gólja után az esélyesebb csapat ünnepelhetett.
Jussi Jokinen már a második percben megkezdte a gólgyártást
Fotó: Reuters
Jussi Jokinen már a második percben megkezdte a gólgyártást
Jussi Jokinen már a második percben megkezdte a gólgyártást
Fotó: Reuters
Jussi Jokinen már a második percben megkezdte a gólgyártást

Remek, fordulatos első harmadot hozott a mérkőzés első játékrésze. Hamar vezetést szereztek a finnek. A norvégok fegyelmezetlenségét (a „vikingek” már 1:20 után emberhátrányba kerültek) a finnek 17 másodperc után kihasználták. Jussi Jokinen Niko Kapanen passzából lőtt a norvég kapus jobb oldala mellett a hálóba.

A norvégok azonban hamar egyenlítettek Martin Roymark passzát Morten Ask ütötte kapuba. A mérkőzés eleji gyors gólváltás aztán megismétlődött a harmad végén.

Ismét a finnek szereztek vezetést, ismét emberelőnyből. Ville Peltonen volt a gólszerző Mikko Koivu és Teemu Selanne összjátékát követően. (Egyébként, ha már a kisebbik Koivu testvér szóba került, megjegyezzük, hogy bátyja, Saku is csatlakozott a finn kerethez a Montreal Philadelphiával szembeni NHL-rájátszásbeli vereségét követően.)

Ezt követően 10 másodperccel az első harmad vége előtt - a játékrész méltó zárásaként - Anders Bastiansen emelt közelről a bal felső sarokba. Ask a gólja után ezúttal előkészítésben jeleskedett.

A második harmadban folytatódott az északi küzdelem. A kék-fehérek négyszer kerültek emberelőnybe, ám egyiket sem tudták kihasználni. A norvégok kapusa, Pal Grotnes fogott, mint a kefe. A mérkőzés során összesen 30 lövést hárított.

A harmadik harmadban tovább nyomtak a finnek, de Doug Shedden csapatából hiányzott az átütőerő. Így a mérkőzés rendes játékidőben nem hozott döntést a felek között.

A hosszabbításban azonban már nem volt kegyelem, és az esélyesebb csapat, ha nehezen is, de behúzta a meccset. A mérkőzés embere Tuomo Ruutu lett. A Carolina Hurricanes balszélsője 2:27-tel a rendes játékidő letelte után be. De a gólhoz kellett az előkészítésben jeleskedő „kicsi” Koivu és Jussi Jokinen is.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG

ALAPSZAKASZ, C-CSOPORT
Finnország - Norvégia 3–2 – hu.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik