„Minden, mi szem-szájnak ingere”

RODICS DÁNIEL jelenti CsíkszeredábólRODICS DÁNIEL jelenti Csíkszeredából
Vágólapra másolva!
2006.11.18. 23:38
Címkék
A Sportclub Csíkszereda büntetőkkel nyert 6–5-re az Alba Volán-FeVita ellen a Borsodi Jégkorongliga alapszakaszában. A 4500 néző előtt rendezett találkozó a sportág minden szépségét megmutatta.
Palkovics Krisztián (balra), a Volán válogatott csatára hiába igyekezett, nem tudott túljárni a Csíkszereda szlovák kapusának, Martin Kuceraknak az eszén
Danis Barna
Palkovics Krisztián (balra), a Volán válogatott csatára hiába igyekezett, nem tudott túljárni a Csíkszereda szlovák kapusának, Martin Kuceraknak az eszén
Palkovics Krisztián (balra), a Volán válogatott csatára hiába igyekezett, nem tudott túljárni a Csíkszereda szlovák kapusának, Martin Kuceraknak az eszén
Danis Barna
Palkovics Krisztián (balra), a Volán válogatott csatára hiába igyekezett, nem tudott túljárni a Csíkszereda szlovák kapusának, Martin Kuceraknak az eszén

JÉGKORONG OB I

SPORTCLUB CSÍKSZEREDA – ALBA VOLÁN-FEVITA 6–5 (2–2, 2–0, 1–3, 0–0, 1–0 – büntetőkkel)
A mérkőzés osztályzata: 5
Csíkszereda, 4500 néző. V: Popescu, Lascar, Trandafir (románok)
CSÍKSZEREDA: Kucera – STRAPKO, VALKO, SÁNDOR 1, FILIP (3), MISAL 2, Adorján, Szőcs E., MOLDOVÁN 1, Ilavsky, SZŐCS SZ. (1), Kósa, Papp Sz. (1), Péter R. 1, Hozó, Elekes, Nagy I., Kavulic, Zsók. Edző: Gál Sándor.
ALBA VOLÁN: Budai – SMIDRIAK 1, Poznik, Vaszjunyin, OCSKAY 1, Palkovics (1), ONDREJCIK 1, Ennaffati, STASTNY 1, Palovcik (1), Rehák (1), Svasznek, Kangyal, Fodor, GRÖSCHL, Holéczy, Borostyán, Csibi, Majoross, Kovács Cs. 1, Rajz (1). Edző: Karel Dvorak.
Kiállítások: 10 perc + 10 perc fegyelmi (Papp Sz.), ill. 22 perc + 10 perc fegyelmi (Palovcik, Ennaffati, Rajz)

BAJNOKI VIZIT – HAT ÉVTIZED UTÁN

Hatvankét év és kilenc hónap után szerepelt ismét a magyar bajnokcsapat Csíkszeredában! 1944 telén a BBTE, és az éppen csíkban bajnoki címet szerző BKE volt a székely város vendége. A Hargita Népe című napilap összeállításából kiderül: olyan hokisok léptek akkor jégre Magyarország legjobb együttesében, mint Jeney, Róna, Margó és a legendás kapus, Hircsák, akik válogatottként főiskolás világbajnoki címmel, valamint felnőtt vb-negyedik hellyel büszkélkedtek, s 1938-ban, a prágai felnőtt vb-n 1–1-et játszottak Kanadával. A csíki szurkolók élőben láthatták a kanadaiaknak gólt szerző Margó Györgyöt és kapusfenomént, Hircsákot, aki úgy tüntette el lepkés kesztyűjében a korongot, mint bűvész cilinderében a nyulat. 4–2 és 1–0-s minimális vereséget szenvedtek akkor a szeredaiak.
Teltház, 4500 néző fogadta a csapatokat a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. A hangulat akkor vált igazán felemelővé, egyben hátborzongatóvá, amikor mindenki együtt énekelte teli torokból a székely és a magyar himnuszt, majd egy percig néma csöndben tisztelgett a pénteken elhunyt Puskás Ferenc emléke előtt.

A csíki drukkerek még akkor is fanatikusan biztatták kedvenceiket, amikor Martin Kucera kapus kiejtette lepkés kesztyűjéből a korongot, amely Kovács Csaba ártatlan, erőtlen lövése nyomán került oda. A pakk a hálóba hullott, potyagóllal szerzett vezetést az Alba Volán-FeVita.

A székesfehérváriak tovább rohamoztak, és Michal Stastny találatával a 10. percben már kétgólos előnyben voltak. A Hargita lábánál közutálatnak örvendő bukaresti játékvezető trió alaposan meglepte a helybélieket, ugyanis az első harmadban öt fehérvári játékost állított ki, szeredait viszont egyet sem.

Két alkalommal hokizott kettős emberelőnyben a Sportclub, először Sándor Szilárd, majd Peter Misal váltotta gólra a létszámfölényt, így az első szüneten döntetlent (2–2) mutatott az eredményjelző.

A folytatásban is remek iramú, színvonalas, játéknak tapsolhatott a publikum, mindkét gárda tagjaira jó hatással volt a felemelő hangulat. A 25. percben belőtte első akciógólját a Csíkszereda. A hazaiak tökéletes helyzetet alakítottak ki Budai Krisztián kapuja lőtt, Papp Szabolcs szépségdíjas passzát Péter Róbert értékesítette, a Sportclub ezzel átvette a vezetést.

Szinte másodpercre pontosan tíz perc múlva emberelőnyből Misal gyarapította a csíki gólok számát (4–2), de ez sem szegte a fehérváriak kedvét, továbbra is teljes erőbedobással küzdöttek, rendületlenül mentek előre, sok helyzetet kidolgoztak a szeredai kapu előtt, de egyrészt Kucera ekkortájt már magabiztosabban védett, másrészt a védelem is gyakran kisegítette őt.

A túloldalon Budainak is akadt dolga bőven, mert a Sportclub hokisai is számos ígéretes ziccert dolgoztak ki, de rengeteget ki is hagytak.

MESTERMÉRLEG

GÁL SÁNDOR, a Csíkszereda edzője: "Szenzációs közönségünk megérdemelt már egy ilyen szép mérkőzést! A fiúk mindent megtettek, sajnos két egyéni hiba miatt egy pont kicsúszott a kezünkből."
KAREL DVORAK, az Alba Volán edzője: "Remek kezdés után saját hibánkból sokszor kiállíttattuk magunkat, ezzel felhoztuk a hazaiakat. Minden tiszteletem a játékosaimé, amiért az utolsó pillanatig maximális erőbedobással küzdöttek, harcoltak."
A harmadik periódus elején kivédekezett egy emberelőnyt a Volán. Nem tévedés, Hozó Levente kiállítása miatt a Csíkszereda játszott létszámhátrányban, mégsem tudtak helyzetbe kerülni a vendégek.

Moldován Ervin, Peter Misal és Sándor Szilárd is kihagyhatatlannak tűnő szólóban hibázott, ettől függetlenül, ahogy telt-múlt az idő, úgy vált egyre biztosabbá a Csíkszereda győzelme. Igen ám, de ekkor felpörögtek az események!

Miroslav Smidriak az 54. percben egygólosra faragta csapata hátrányát, másfél perc múlva Ocskay Gábor emberhátrányban egyenlített (4–4), egyik pillanatról a másikra átvette a mérkőzés irányítását az Alba!

Amikor már mindenki a hosszabbításra készült, Moldován szintén emberhátrányból bombázott Budai kapujába, rögvest visszatért a hazai szurkolók jókedve. Pontosan kilenc másodperc telt el a szeredai gólt követően, amikor Ondrejcik a harmadvonalról lőtt, a korong Kucera mellett a hálóba vágódott (5–5), így mégis folytatni kellett a találkozót. A hosszabbítás nem hozott döntést, jöhettek a büntetők.

Az Alba Volán játékosai közül Palovcik a felső kapuvasat bombázta telibe, Ocskay, Palkovics és Stastny is kihagyta a büntetőt, egyedül Kovács Csaba lőtte be, a Sportclub részéről viszont csak Szőcs Szabolcs, Ilavsky és Moldován hibázott, Ondrej Kavulic és Sándor Szilárd belőtte, így győztek a csíkiak!

A ritkán látható hangulatos, színvonalas, izgalmas, látványos, tehát minden igényt kielégítő mérkőzés után az egyik hazai drukker így vélekedett: „Ilyen jó meccset több mint húsz éve nem láttam!”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik