Mbappé megspórolt béréből két nápolyit venne a PSG

B. J.B. J.
Vágólapra másolva!
2024.07.12. 19:00
Újabb maszkos csatár (Fotó: AFP)
Lehet óriási hőség és Európa-bajnokság a vén kontinensen, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és a fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League és a Serie A után a Ligue 1-gyel folytatjuk.


A NAGY ÜGY

És szokás szerint a PSG-vel, ahol a nagy nyári „ügy” Kylian Mbappé távozása, de mellette eladták húszmilliós bukással Hugo Ekitikét, távozott Edouard Michut, Layvin Kurzawa, Keylor Navas, Sergio Rico, Alexandre Letellier és Kylian öccse, az egyébként nagyon tehetséges középpályás, Ethan Mbappé. 

A kezdőcsapat csak egy fővel gyengült, a PSG-ben K. Mbappé 308 meccsen lőtt 256 gólt, és adott 108 gólpasszt, de miként annak idején a tavaszi legfontosabb mérkőzéseken rendre csődöt mondó Neymar esetében, érdemes megnézni, hogyan teljesített a francia klasszis a végjátékokban?

A BL előző kiírásában az utolsó két mérkőzésen egyetlen kanadai pontot sem termelt, pedig előtte elemében volt, és tavaly is éppen ez volt a helyzet, mindkétszer ki is esett csapata, előbb a nyolcad-, aztán az elődöntőben. 2021-ben szintén eredménytelen volt utolsó két, kieséses BL-meccsén, se gól, se gólpassz, 2020-ban az utolsó öt BL-találkozóján nem talált a kapuba – ugyanakkor hatszor volt a Ligue 1 gólkirálya, ötször az Év játékosa Franciaországban. A klubcsapatában 69-szer balszélsőként, kétszer karmesterként, 46-szor jobbszélsőként lépett pályára, és hét párizsi éve alatt mindössze 31 büntető jutott neki.

Azonnali pótlása lehetetlen feladat, ugyanakkor nem kevés pénz szabadul fel a költségvetésből: Mbappé éves bruttó fizetése 72 millió euró volt, plusz bónuszok, két éve adtak neki 150 milliónyi aláírási pénzt, ezt három év alatt kell törleszteni, kapott tavaly 70, aztán 80 millió euró hűségbónuszt – ez a következő évben 90 millió euró lett volna, de erről lemondott a távozásával a játékos. Bónuszok nélkül is 212 millió eurót kapott volna Mbappé a mostani bajnokságban, a bónuszok arányáról elmondhat valamit, hogy ez Neymarnak legjobb párizsi éveiben bruttó 36 millió volt…

ÉS A NAGY ÜGYVÉDEK

Február óta nem utal Mbappénak semmit sem a PSG, szóbeli megegyezésekre hivatkozva, az ügy innentől kezdve az ügyvédek játékterepe. Mbappé tavaly megígérte, hogy lemond 55 (a PSG szerint egyenesen 80) millió euróról, ha távozik, de a klubja a francia sajtó szerint már 100 millióval tartozik neki.

Ha csak annyi bónuszt számolunk, amennyit Neymar kapott, és a tartozást visszaperli a játékos, akkor Mbappé a következő idényben még kap 150 millió eurót a PSG-től – de Mbappé távozásával a PSG a következő idényre megspórol 250 milliót…

Mi is a baj a modern futballal?!

MENNÉNEK, DE...

Keylor Navas 12 millió eurót keresett évente, ezért kispadozott önfeledten, Kurzawa évi 6 millió euróért nem játszott (most nem győzi szidni volt csapatát), Ekitiké beérte 4 millióval, Rico feleennyivel, Letellier és Michut együtt kaptak ennyit – Randal Kolo Muanit vinné az Atlético Madrid, a 60 millió eurótért vett uruguayi szűrőt, Manuel Ugartét több olasz és angol csapatnak felkínálták, de a Bayern Münchennek és a Borussia Dortmundnak is, Carlos Solert a Real Sociedad és az Aston Villa, Juan Bernatot a Betis kerülgeti, Milan Skriniart hívja a Besiktas, Galatasaray, Fenerbahce trió, Renato Sanchest a Benfica, a Besiktas és az Olympiakosz. Mehet Fabián is, aki az ügynöke szerint legszívesebben a Betisben folytatná. 

Nyilván az eladások legfőbb akadálya a futballisták mesés párizsi bére: Skriniar bónuszokkal legalább 18 millió eurót kap, Asensio 16-ot, Kolo Muani 14-et, Fabián 10-et, Ugarte 7-et, Renato Sanches 7.5-öt – az al-Ittihad bezzeg korlátlanul ráígérhet Marquinhos 18-19 milliós éves bérére! A brazil bekk 30 éves, a szerződése 2028-ig szól.

Ugarte a legközelebb a Manchester Unitedhez áll, de nagyobb érvágás, hogy Xavi Simons megegyezett a Bayern Münchennel, amelynél havi félmillió eurót kap, de ez megduplázódhat jó esetben, írja a német Sky, amely szerint a németek opciós kölcsönkérelmet nyújtottak be a párizsiaknak. A holland karmester még csak 21 éves, tavaly 4 millió euróért opciózták vissza a PSV-től, a bére ötmillió euró.

Meglepő módon klasszikus ékkel csak eggyel tárgyal: szélső Anthony Gordon (Newcastle United) és a régi célpont, a lyoni csodagyerek, a húszéves Rayan Cherki, akiért 15+3 millió eurót ajánlottak. Cherkinek a Lyon is újabb szerződése ajánlott, de a korábbinál kevesebb bérrel, a L’Équipe szerint a két klub már megegyezett egymással. 


NEVES NEVES-ÜGYNÖK

Ugarte utóda Joao Neves lehet, de a párizsiak felvették a kapcsolatot a Manchester City által is üldözött, 29 éves Joshua Kimmichhel, írja az RMC Sport, ami szerint Luis Enrique inkább Nevest szeretné. Akiért a Benfica 100+20 millió eurót kér (a Correio da Manha szerint egy 70 milliós ajánlatot már „visszalőttek” a PSG-től és a Manchester Unitedtől), jelölt még erre a posztra az evertonos Amadou Onana, érte csupán 60 milliót kérnek. 

PSG-kiszemelt Münchenből Matthijs de Ligt is, bár ő a lapok szerint közelebb áll a Manchester Unitedhez, és mozdítható Kingsley Coman is, a vételára a Bild szerint 40-50 millió euró. A szélső ugyebár a PSG neveltje.

Neves neves ügynöke a nagy Jorge Mendes, aki Ugarte mellett Warren Zaire-Emery, Vitinha, Goncalo Ramos, Marco Asensio, Danilo Pereira, Renato Sanches és Bradley Barcola ügyeit ő viszi, és jó viszonyt ápol a Benfica elnökével, Rui Costával, ez segítheti az ügyet. 

A másik indokot sejtjük. 

Mendes a nagy védőtehetség, Leny Yoro ügynöke is, de a fiatal bekk inkább a Real Madridban folytatná.

A nagy nyári párizsi célpont Kvicsa Kvarachelia, és olyan komoly az érdeklődés, hogy a Napoli már feljelentést is tett, mert a háta mögött keresték meg a grúz játékost, akinek az ügynöke nyíltan is a váltás miatt kampányol. 

Sejtjük, miért. 

A FIATALOK OLCSÓBBAK! VAGY NEM?

Olcsóbb megoldás a Leeds United Crysencio Summerville-je, tudta meg a holland De Telegraaf. A Stade Rennes legújabb gyöngyszeme, a támadó középpályás, szélső Désiré Doué még csak 19 éves, ám játékjogának értékét 30 millió euróra teszi a Transfermarkt, az előző idényt tíz kanadai ponttal zárta a tinisztár – a Rennes klubrekordot kér érte, ezt jelenleg 60 millióval Jérémy Doku tartja.

Doué szerződése még két évig szól, Cherkié jövőre lejár, de nincs mostanában bombaformában.

A neves sportigazgató, Luís Campos nagyon ért a fiatal futballistákhoz, sokak szerint esküszik rá, hogy a legjobb vétel a középső védő posztjára a feyenoordos Lutsharel Geertruida lesz, ajánlatot is tett már érte, a Foot Mercato szerint a játékost ez az ajánlat jobban lenyűgözte, mint a Liverpoolé és a Tottenhamé.

Sejtjük, miért.

Kiszemelt még a juventusos, kölcsönben az AS Románál rengeteget fejlődő Dean Huijsen, a Les Parisiens szerint a még tizenéves bekk és a PSG már megegyezett egymással, a Juve elsőre 25+5 milliót kérte. Írtunk róla már, a Monaco kiszemelte magának Campost, ha érkezik a közel-keleti befektető, Campos meg kinézte magának a 22 éves monacói Maghnes Akliouche-t, de a válogatott keretbe is behívott karmester-jobbszélsőhöz ragaszkodik a klubja, új szerződést kínált neki.

Nordi Mukiele finoman szólva sem remekel, távozhat, Bernat utóda a 22 éves Adrien Truffert (Rennes) lehet.

Mégis azt mondjuk, Lamine Yamal lenne az igazi nagy igazolás, érte 200+50 milliót adtak volna az Európa-bajnokság előtt, de kosarat kaptak. 

Ha nincs Yamal… Neki csak 58 millió euró a kivásárlási ára


KÉT NÁPOLYI CSILLAG?

A Corriere dello Sport szellőztette meg, hogy 200 milliót ajánlott a PSG a Nápolynak Kvaracheliáért és Victor Osimhenért, utóbbi kivásárlási ára július 1-től 130 millió euró, Kavarcheliáért előtte „szólóban” 110 milliót kínáltak. Antonio Conte csak a szélsőt tartja mozdíthatatlannak, egyébként nagyon szeretne együtt dolgozni Romelu Lukakuval, aki mostanában lájkolgatja a Napoli transzfereit.

Osimhennek vannak szaúdi kérői is, Kavarchelia hajlik a váltásra, írja a tekintélyes L’Équipe, ez nem csoda, mert évi 25 millió euró lenne a szélső bruttó alapbére, Osimhen most éppen ennyit keres – a grúz 5 milliót sem kap Olaszországban, bruttóban.

ÖNBIZALOM

Ami biztos: 20 millió euróért vettek egy kapust a franciák, és az orosz Matvej Szafonov első nyilatkozata szerint ő nem tartaléknak érkezett.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

ANGERS SCO
ÉRKEZETT: Jim Allevinah (Clermont Foot, ingyen)
TÁVOZOTT: Jan Valeri (Sheffield Wednesday, 1 500 000 euró)

AJ AUXERRE
ÉRKEZETT: Lasso Coulibaly (Nordsjaelland, 2 000 000 euró), Gabriel Osho (Luton Town, ingyen), Theo Bair (Motherwell, 1 900 000 euró)
TÁVOZOTT: 
Kölcsönből vissza: Colin Dagba (PSG)

STADE BREST 29
ÉRKEZETT: Julien Le Cardinal (Lens, kölcsön után végleg, 1 700 000) 
Kölcsönből vissza: Asraf Dari (Charleroi)
TÁVOZOTT: Steve Mounié (Augsburg, ingyen)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Marseille)
Kölcsönből vissza: Billal Brahimi (Nice), Kamory Doumbia (Reims), Martín Satriano (Inter)

LE HAVRE AC
ÉRKEZETT: 
TÁVOZOTT: André Ayew (szl.)
Kölcsönből vissza: Mohamed Bayo (Lille)

RC LENS
ÉRKEZETT: Jhoanner Chávez (Bahia, k. v., 4 500 000), Hervé Koffi (Charleroi, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Rémy Labeau Lascary (Laval), Stijn Spierings (Toulouse), Adam Buksa (Antalyaspor)
TÁVOZOTT: Adam Buksa (Midtjylland, 4 000 000), Julien Le Cardinal (Brest, k. v., 1 700 000), Lukasz Poreba (Hamburg, k. v., 300 000), Jean-Louis Leca (visszavonult)

LOSC LILLE
ÉRKEZETT: Ethan Mbappé (PSG, i.), Ngal'ayel Mukau (Mechelen, 5 000 000), Thomas Meunier (Trabzonspor, i.)
Kölcsönből vissza: Akim Zedadka (Zaragoza), Alan Virginius (Clermont), Mohamed Bayo (Le Havre)
TÁVOZOTT: Adam Unasz (szl.), Yusuf Yazici (szl.), Ivan Cavaleiro (szl.), Leny Yoro (Manchester United, 62 000 000)

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT: Moussa Niakhaté (Nottingham Forest, 31 900 000), Ernest Nuamah (Molenbeek, k. v., 28 500 000), Orel Mangala (Nottingham Forest, k. v., 23 400 000), Szaid Benrahma (West Ham, k. v., 14 400 000), Abner (Betis, 8 000 000), Mama Baldé (Troyes, k. v., 6 000 000), Duje Caleta-Car (Southampton, k. v., 3 590 000), Zsordzs Mikautadze (Metz, 18 500 000)
Kölcsönből vissza: Amin Sarr (Wolfsburg), Mamadou Sarr (Molenbeek)
TÁVOZOTT: Skelly Alvero (Werder Bremen, k. v., 4 750 000), Tino Kadewere (Nantes, i.), Henrique Silva (szl.)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT: Ismaël Koné (Watford, 12 000 000), Bamo Meité (Lorient, k. v., 10 500 000), Mason Greenwood (Manchester United, 26 000 000)
Kölcsönbe: Lilian Brassier (Brest)
Kölcsönből vissza: Pol Lirola (Frosinone), Jordan Amavi (Brest)
TÁVOZOTT: Iliman Ndiaye (Everton, 18 000 000), Vitinha (Genoa, k. v., 16 000 000), Mattéo Guendouzi (Lazio, 13 000 000), Pape Gueye (Villarreal, i.), Pierre-Emerick Aubameyang (al-Kadsziah, 9 000 000)
Kölcsönből vissza: Joaquín Correa (Inter), Jean Onana (Besiktas)

AS MONACO
ÉRKEZETT: Thilo Kehrer (West Ham, k. v., 11 000 00)
Kölcsönből vissza: Myron Boadu (Twente), Chrislain Matsima (Clermont Foot), Félix Lemaréchal (Cercle Bruges), Eliot Matazo (Antwerpen)
TÁVOZOTT: Wissam Ben Yedder (szl.)

MONTPELLIER HSC
ÉRKEZETT: 
Kölcsönből vissza: 
TÁVOZOTT: Maxime Esteve (Burnley, k. v., 12 000 000), Léo Leroy (Basel, 500 000)
Kölcsönből vissza: Yann Karamoh (Torino), Silvan Hefti (Genoa)

FC NANTES
ÉRKEZETT: Matthis Abline (Rennes, k. v., 10 000 000), Tino Kadewere (Lyon, k. v., i.)
Kölcsönből vissza: Fabien Centonze (Hellas Verona)
TÁVOZOTT: Lohann Doucet (Paris FC, 300 000), Moussa Sissoko (Watford, i.), Samuel Moutoussamy (szl.), Denis Petric (szl.), Rémy Descamps (szl.)
Kölcsönből vissza: Nicolas Cozza (Wolfsburg), Bénie Traoré (Sheffield United), Eray Cömert (Valencia)

OGC NICE
ÉRKEZETT: Morgan Sanson (Aston Villa, k. v., 4 000 000), Tanguy Ndombélé (Tottenham, i.)
Kölcsönből vissza: Robson Bambu (Arouca), Rares Ilie (Lausanne), Mattia Viti (Sassuolo), Ajub Amraui (Amiens), Badreddin Buanani (Lorient), Billal Brahimi (Brest)
TÁVOZOTT: Khéphren Thuram (Juventus, 20 600 000), Robson Bambu (Braga, 1 200 000), Alexis Claude-Maurice (szl.)
Kölcsönből vissza: Valentin Rosier (Besiktas), Romain Perraud (Southampton)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT: Matvej Szafonov (FK Krasznodar, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Bernat (Benfica), Renato Sanches (Roma), Iljesz Huszni (al-Szadd), Colin Dagba (Auxerre), Ismaël Gharbi (Lausanne), Gabriel Moscardo (Corinthians), Cher Ndour (Braga), Ayman Kari (Lorient), Xavi Simons (RB Leipzig)
TÁVOZOTT: Hugo Ekitiké (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 16 500 000), Kylian Mbappé (Real Madrid, i.), Edouard Michut (Adana Demirspor, k. v., i.), Sergio Rico (szl.), Layvin Kurzawa (szl.), Keylor Navas (szl.), Ethan Mbappé (Lille, i.)

STADE REIMS
ÉRKEZETT: Amine Salama (Caen), Kamory Doumbia (Brest)
Kölcsönből vissza: Check Keita (Bastia), Martin Adeline (Annecy)
TÁVOZOTT: Junisz Abdelhamid (St.-Étienne , i.), Check Keita (Charleroi), Benjamin Stambouli (szl.)

FC STADE RENNES
ÉRKEZETT: Glen Kamara (Leeds United, 10 000 000), Albert Grönbaek (Bodö/Glimt, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Matthis Abline (Nantes), Alfred Gomis (Lorient), Dogan Alemdar (Troyes), Lorenz Assignon (Burnley)
TÁVOZOTT: Enzo Le Fée (Roma, 23 000 000), Jeanuël Belocian (Bayer Leverkusen, 15 000 000), Matthis Abline (Nantes, 10 000 000), Alfred Gomis (Palermo, i.), Martin Terrier (Bayer Leverkusen, 20 000 000)
Kölcsönbe: Fabian Rieder (VfB Stuttgart, 800 000)

AS SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT: Junisz Abdelhamid (Reims, ingyen), Zuriko Davitasvili (Bordeaux, 6 000 000), Augustine Boakye (Wolfsberg, 3 000 000)
TÁVOZOTT: Dylan Chambost (Columbus Crew), Mickaël Nade (szerződése lejárt), Dylan Chambost (columbus Crew)
Kölcsönből vissza: Stéphane Diarra (Lorient), Nathanaël (Augsburg), Irvin Cardona (Augsburg)

RC STRASBOURG ALSACE
ÉRKEZETT: Óscar Perea (Atlético Nacional, 5 200 000), Pape Diong (Darou Salam, 1 200 000)
Kölcsönből vissza: Eduard Szobol (Genk), Nordin Kandil (Annecy), Milos Lukovics (IMT Beograd)
TÁVOZOTT: Ibrahima Sissoko (Bochum, i.), Kévin Gameiro (szl.), Lebo Mothiba (szl.)
Kölcsönbe: Jessy Deminguet (Metz)
Kölcsönből vissza: Andrey Santos (Chelsea), Angelo (Chelsea)

FC TOULOUSE
ÉRKEZETT: Charlie Cresswell (Leeds United, 4 500 000)
Kölcsönből vissza: Janisz Begraui (Pau) 
TÁVOZOTT: Anthony Rouault (VfB Stuttgart, k. v., 3 000 000), Veljko Birmancsevics (Sparta Praha, k. v., 2 300 000), Mikkel Desler (Austin FC, i.), Moussa Diarra (Alavés, i.)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissoko (Plymouth Argyle)
Kölcsönből vissza: Stijn Spierings (Lens)

Lezárva: pénteken délben

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik