Vb 2022: vastapssal búcsúztatták Réthy Bélát – videó

Vágólapra másolva!
2022.12.15. 20:03
null
Réthy Bélát vastapssal búcsúztatták utolsó közvetítése után (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, a katari világbajnokság elődöntőjében rendezett Franciaország–Marokkó (2–0) mérkőzésen közvetített utoljára a Bécsben, magyar szülők gyermekeként született Réthy Béla, akit a mérkőzés végén a német ZDF stúdiójában ülő kollégái és a közönség vastapssal búcsúztatott.

A sportriporter Bécsben született 1956. december 14-én, miután sokakkal együtt a szülei elmenekültek a szovjet bevonulás miatt Magyarországról. Gyerekkorát Brazíliában töltötte, de tanulmányait már Németországban végezte. Még egyetemista volt, amikor állást kapott a német ZDF tévécsatornánál, amelynél eleinte gyakornokként, később szerkesztőként, s végül riporterként kapott lehetőséget.

Németországban kifejezetten fontos feladatokat bíztak rá karrierje során: három vb-, négy Eb- és öt BL-döntőt (a legemlékezetesebb pillanata talán Oliver Bierhoff aranygólja volt az 1996-os Európa-bajnokság fináléjának hosszabbításában), valamint más jeles futballeseményeket is közvetített, 2008-ban a legjobb sportkommentátornak is megválasztották. Visszavonulásának dátuma különleges, hiszen a második vb-elődöntő napján, vagyis szerdán töltötte be 66. életévét, az új esztendő kezdetével pedig nyugdíjba vonul.

Tizenkét éven keresztül volt a magyar FourFourTwo tiszteletbeli szerkesztője, 2019-ben Felcsúton vehette át a 110 éves Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) jubileumi kitüntetését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik