Vb 2022: aligha örülnek ennek a rekordnak a hollandok

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.12.13. 13:03
null
A hollandok vb-meccsein gyakran van sok sárga lap (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, feszült találkozón ejtette ki tizenegyesekkel Argentína Hollandiát a katari vb negyeddöntőjében. A mérkőzés spanyol játékvezetője, Antonio Mateu Lahoz összesen 15 sárga lapot osztott ki – kettőt a pályán kívül, ráadásul a tizenegyespárbaj után Denzel Dumfries egymás után két lapot, Noa Lang pedig egyet „reklamált ki” magának.

A hollandok ugyan nem tartoznak a legagresszívabb nemzetek közé, de mindenképpen érdekes, hogy a statisztikák szerint a világbajnokságok négy legtöbb sárga lapot hozó mérkőzése közül háromszor is érintettek voltak.

A mostani rekord a 2002-es Németország–Kamerun csoportmérkőzés csúcsát adta át a múltnak, hiszen a 20 évvel ezelőtti dél-koreai, japán közös rendezésű tornán lejátszott találkozón 14-szer mutatta fel a sárga lapot a játékvezető.

Később a 2010-es dél-afrikai esemény döntője is meglehetősen feszült összecsapást hozott Hollandia és Spanyolország között, Nigel de Jong pedig ekkor talpalta mellbe Xabi Alonsót, de a mérkőzésen csak John Heitingátállították ki.

A vb-történelemben azonban vélhetően egyik sárga lapos „dobogós” sem vetekedhet feszültségben a 2006-os portugál–holland meccsel (a „nürnbergi csatával” – a szerk.), amely 12 sárga mellett négy piros lapot hozott, előbbiektől Costinhát és Deco, utóbbiaktól Khalid Boulahrouzés Giovanni van Bronckhorst is idő előtt mehetett zuhanyozni. Igaz, a játékvezető már a második percben a zsebébe nyúlt, amikor Mark van Bommelt figyelmeztette.

A legtöbb sárga lapot hozó mérkőzések (Fotó: statbunker.com)
A legtöbb sárga lapot hozó mérkőzések (Fotó: statbunker.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik