„Fogorvos maradok” – az izlandi kapitánynak nincs varázsszere Messire

ILKU MIKLÓS (MOSZKVA)ILKU MIKLÓS (MOSZKVA)
Vágólapra másolva!
2018.06.15. 13:31
null
Nagy volt az érdeklődés az izlandi sajtótájékoztató iránt (Fotó: Ilku Miklós)
Pénteken ebédidőben tartott sajtótájékoztatót az izlandi labdarúgó-válogatott Moszkvában. Az argentinok elleni csoportmeccsre készülő együttes szövetségi kapitánya, Heimir Hallgrímsson vidáman felelt az újságírói kérdésekre, Aron Gunnarsson a koncentrációról és a motivációról beszélt.

Telt ház fogadta az izlandi szövetségi kapitányt a Szpartak Stadionban tartott sajtótájékoztatón pénteken kora délután. Mintegy 150 újságíró, televíziós stáb és fotós várta az első világbajnokságára készülő együttest irányító Heimir Hallgrímssont, valamint a csapat középpályását, Aron Gunnarssont. Előbbi rögtön magához is ragadta a szót.

„Azzal kezdeném, hogy gratulálok az oroszoknak a csütörtöki győzelemhez, valamint köszönjük a szívélyes fogadtatást. Gyönyörű helyen vagyunk, remek az időjárás, az emberek segítőkészek. Elébe mennék néhány kérdésnek: mindenki egészséges, mindenki játszani akar. Történelmi meccs ez Izland számára. Leszögezném azt is: nem hagyom abba a fogorvosi praxisomat” kezdte Hallgrímsson, mire az egész terem nevetésben tört ki. A jelek szerint az izlandiak kezdik unni a csoda, szenzáció és egyéb jelzőket.

Hallgrímssonnak nincs varázsszere Messire (Fotó: AFP)
Hallgrímssonnak nincs varázsszere Messire (Fotó: AFP)

„Nem volt csoda, hogy kijutottunk a világbajnokságra, a csapat nagyon stabil volt – folytatta az izlandi kapitány. – Fontos meccseket nyertünk meg a selejtezők során, megérdemeljük, hogy itt legyünk. Számunkra a csapat fejlődése és a felkészülés talán kicsit másabb volt, mint más válogatottak számára. A következő két évben nem lesznek felkészülési mérkőzések a Nemzetek Ligája miatt. Nincs sok játékosunk, akik a legmagasabb szinten futballoznak, így játékidőre van szükségük. Több meccsre van szükségünk, hogy őket felkészítsük. Az izlandi labdarúgás jövője nem ezen a három csoportmérkőzésen múlik. Nem mi vagyunk a favoritok, nem veszíthetünk semmit, inkább a jövőnket építjük belőle. A célunk ugyanakkor az, hogy továbbjussunk a csoportból. Ha ez sikerül, akkor nem lesz félnivalónk, hiszen nagyszerű csapatokat utasítanánk magunk mögé. Kiváló Argentínával találkozunk szombaton, nem lenne meglepetés, ha kikapnánk tőle, ez a realitás."

A Nemzeti Sport kérdésére Hallgrímsson elárulta: sokat jelentett számukra, hogy két évvel ezelőtt szerepelhettek a franciaországi Európa-bajnokságon, sokat tanultak belőle.„A tapasztalat az Eb-ről nagyon sokat jelent nekünk itt Oroszországban. Könnyebb volt a felkészülés is, mert tudtuk, mire számíthatunk. Franciaország előtt ez nem volt meg. Eldöntöttük már azt is, hogyan fogunk pályára lépni Argentína ellen, de nem árulhatom el, a játékosok is csak holnap tudják meg.”

Természetesen megkerülhetetlen volt a kérdés, hogyan készülnek az izlandiak Lionel Messire, az FC Barcelona argentin ászára.„Messire nincs varázsszerem, senkinek sincs, pedig mindenki megpróbálja megállítani. Akkor lő gólt gyakorlatilag, amikor akar. Nem volna fair, ha egy-egy játékosnak adnám a szerepet, hogy végig őt fogja. Fontos kiemelni, hogy nemcsak róla szól az argentin válogatott, amelyet kiváló futballisták alkotnak, akik hétről hétre a világ legjobb klubjaiban játszanak. Nemcsak vele foglalkozunk. Megszámolhatatlanul sok jó labdarúgójuk van. A pontrúgások eddig is erősségeink voltak, ezután is meg fogjuk ragadni a lehetőségeket, megpróbáljuk kihasználni a fizikai fölényünket.”

„Az ellenfeleket nem fogjuk sokkolni vagy túlzottan meglepni, de nem tudnak sokat az izlandi válogatottról, ami előny lehet számunkra. A világ minden tájáról szurkolnak nekünk, ezért is olyan népszerű a futball világszerte. Nem lehet nem szeretni Izlandot: mi nem támadunk meg senkit, nem háborúzunk senkivel, kis ország vagyunk kedves emberekkel, legfeljebb a hidegre lehet panaszkodni.”

Az izlandi szurkolókat is méltatta a kapitány.„Ez az egyik dolog, amit máshogy csinálunk: közelebbről ismerjük egymást a szurkolókkal, mint más országokban. Így jobban kiépül a bizalom, el tudunk menni a drukkerekkel beszélgetni egy szurkolói klubba. Ezért is van az, hogy ilyen fantasztikus drukkereink vannak, akiknek többet jelent a futball egy sportnál.”

Hallgrímsson a csapatkapitány, Aron Gunnarsson fontos szerepéről is szót ejtett.„Aron az egyik legértékesebb játékosunk,érezte a csapat,amikor nélküle kellett játszanunk. A pályán és azon kívül is irányítja, összefogja a srácokat. Erre van szükségünk egy ilyen találkozó, mint az Argentína elleni előtt. Persze minden edző szeretne a csapatába egy olyan futballistát, mint ő.”

Maga Gunnarsson sem ült szótlanul a sajtótájékoztatón, a felkészülésről és motivációról is szót ejtett.„Látom a tréningeken, hogy a srácok mosolygósak, ami motivál. Nagyon koncentráltak vagyunk, régóta vártunk erre a mérkőzésre. Azt biztosan kijelenthetem, készen állunk majd a kezdő sípszó pillanatában. Az Európa-bajnokság tapasztalatait hozzuk magunkkal, hasonlóra készülünk. A felkészülés nagyon jól sikerült. Nagyon nehéz mérkőzés lesz Argentína ellen, de nincs rajtunk nyomás, nincs veszítenivalónk. A szövetség és a stáb is jóval tapasztaltabb, mint az Eb-n volt, ami sokat jelent. Ugyanakkor még mindig tanulunk, hosszú az út előttünk, hogy még jobbá váljunk. A szurkolók támogatása lenyűgöző, nekünk vannak a legjobb drukkereink.”

„Nagyon jól érzem magam, a sérülésem a múlté, az edzések is jól mennek, visszanyertem az erőmet – mondta közelmúltbeli sérülésével kapcsolatban a középpályás. – Alig várom, hogy pályára lépjünk. Meglepetést akarunk okozni, de tudjuk, hogy olyan csapatokkal találkozunk, amelyek kielemezték a játékunkat. A jó kezdés sokat számít. Amikor a hotelszobába értem, akkor esett le igazán, milyen nagy dolog előtt állunk. Magabiztosak és kiegyensúlyozottak vagyunk, ez látszik az edzéseken is.”


JÚNIUS 16., SZOMBAT

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG

D-CSOPORT
15.00:
Argentína–Izland(Moszkva, Szpartak Stadion) (Tv:M4 Sport)
21.00:Horvátország–Nigéria (Kalinyingrád) (Tv:M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik