Vb 2018: túlárazott, kifütyült menedzser – elsőként vezette ki csapatát a vb-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.04. 16:28
null
Roberto Martinezzel még veretlen Belgium a világbajnoki kvalifikációban (Fotó: AFP)
Lehet-e egy túlárazott menedzsernek tartott, majd a szurkolók által kifütyült szövetségi kapitányból valódi hős? Úgy tűnik, igen, legalábbis ezt az utat járta be Roberto Martinez, a belga labdarúgó-válogatott szakvezetője. De vajon mennyit ér egy olyan sima vb-kvalifikáció, amely során nem sok erős csapattal kellett megmérkőzni?

 

A 44 éves szakember játékosként nem futott be nagy karriert, a Wigan (1995–2001), majd a Swansea (2003–2006) csapataiban töltötte a legtöbb időt, nem véletlen, hogy mindkét klubhoz edzőként is visszatért. A walesieknél kezdett 2007-ben – az együttes egyből meg is nyerte a harmadosztályt –, majd 2009-től sorozatban háromszor is megmentette a Wigant a kieséstől az élvonalban. A sors fintora, hogy éppen 2012–2013-ban pottyant vissza a Championshipbe, amikor a klub a legnagyobb sikerét aratva FA-kupát nyert.

A másodosztály helyett inkább elfogadta az Everton ajánlatát, a liverpooliaknál Bajnokok Ligája-részvételt ígért, de az első idény 5. helyezése után jött két gyengébb szezon (mindkétszer 11. lett a csapat). 2015–2016-ban hiába játszhatott az FA-kupában és a Ligakupában is elődöntőt a gárda, a szurkolói harag elsöpörte Martinezt, akit a klub vezetősége végül kirúgott.

Brüsszeli bemutatkozás füttykoncerttel

Ezek után a belga drukkerek sem repestek az örömtől tavaly augusztusban, hogy a vb- és Eb-negyeddöntős csapattól menesztett Marc Wilmots helyére éppen őt képzelték el a vezetők. Főleg úgy, hogy Martinez egy franciát, Therry Henryt választott másodedzőnek, a válogatott pedig a bemutatkozó mérkőzésén olyan impotens támadójátékot mutatott be, hogy saját szurkolói kifütyülték Brüsszelben.

Persze mire is számíthatott azt követően, hogy a spanyoloktól elszenvedett 2–0-s vereség során Belgium a 90 perc alatt csupán egyszer találta el a kaput. De Martinez első jelentős döntése sem okozott nagy örömöt, Romelu Lukaku helyett ugyanis Divock Origi kezdett, míg Christian Benteke, Dries Mertens és Michy Batshuayi csereként sem kapott lehetőséget.

„Nem értem, senki sem várhatta, hogy három nap alatt jelentős változás fog történni, ennek az eredménynek nincs is jelentősége. Én azt szeretném látni, hogy a játékosaim szenvedéllyel és büszkén viselik a nemzeti mezt” – mondta Martinez.

Nyolc meccs, 35 gól

Belgium azóta nem kapott ki, tizenegy mérkőzés közül nyolcon győzött, háromszor döntetlent játszott. A világbajnoki selejtezők során nyolc meccsből hetet megnyert (csupán a Görögország elleni hazai 1–1 jelentett botlást); igaz, nem világverő riválisokkal kellett harcolnia, de a 35–3-as gólkülönbség így is tiszteletet parancsol.

A csapat a legtöbbször 3–1–4–2-es rendszerben állt fel, a kapuban Thibaut Courtois, a védelemben Jan Vertonghen, Toby Alderweireld és Vincent Kompany helye megkérdőjelezhetetlen, elöl pedig csak az a kérdés, hogy a világklasszisok közül éppen kit tegyen be a kapitány: Romelu Lukaku tíz, Dries Mertens öt, Eden Hazard és Thomas Meunier négy-négy, Christian Benteke három találatig jutott.

lukaku629
lukaku629

 

A csapat vasárnap Görögországban tette biztossá világbajnoki szereplését – első európaiként (ha nem számoljuk a házigazda Oroszországot) –, bár a mutatott játékkal maga Martinez sem volt elégedett.

„Nem futballoztunk jól, az első félidőnk talán az egész sorozatban a leggyengébb volt. De most csak az számított, hogy nyerjünk. Büszke vagyok a fiúkra, mert harcoltak, mindent megtettek, hogy ne veszítsenek, és igazi csapatként dolgoztak. Néhány hét múlva senki sem emlékszik már arra, hogyan szereztünk három pontot” – nyilatkozta.

Van fejlődés vagy nincs?

A Voetbalnieuws.be elemzője, Peter Vandenbempt ugyanakkor aggályának is hangot adott.

„Annak idején Wilmots nagyon sok kritikát kapott a felkészítés miatt, ám ha hinni lehet a játékosoknak, akkor Martinez teljesen más. Neki megvannak az elképzelései, de azért sokszor azt tapasztalom, hogy amikor kellene, akkor sem avatkozik közbe. Most örülhet, hiszen a csapat bizonyította, rossz játékkal is képes lehet a győzelemre. Mi viszont egyelőre nem látjuk a fejlődés igazi jeleit az Eb óta” – írta.

Beindultak a pletykák

Az RTBF nevű belga közszolgálati csatorna viszont azt írta, a pletykák szerint Martinez már jelezte a vezetőknek, hogy a világbajnokság után távozik, és a 2018–2019-es szezont ismét az angol Premier League-ben képzelné el.

Mehdi Bayat, a szövetség igazgatótanácsának tagja úgy nyilatkozott, nem jött el még az ideje, hogy ezzel bármilyen szinten is foglalkozzanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik