Vb 2018: káprázatos gólok, belga gála – 8–1 a vége

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.13. 22:45
null
A kiválóan futballozó Mertens (4) vezérletével a belgák lemosták az észteket (Fotó: Reuters)
A világbajnoki selejtezősorozat európai zónájának H-csoportjában a belgák a duplázó Dries Mertens vezérletével kiütéses, 8–1-es győzelmet arattak Észtország felett, míg a bosnyákok a 95. percben buktak el két pontot Görögországban. A gibraltáriak gólt szereztek Cipruson, de a vereséget nem kerülhették el.

BELGIUM–ÉSZTORSZÁG

A belgák futballünnepet tartottak Brüsszelben, csodálatos gólokat szerezve kiütötték az első perctől kezdve vereségre ítélt észteket. A gólcsapot a nyolcadik percben Thomas Meunier nyitotta ki, majd Dries Mertens és Eden Hazard találatával 25 perc után már 3–0-ra vezettek a belgák, akik még nagyobb különbséggel is elhúzhattak volna, ha jobb százalékban használják ki a helyzeteiket.

GIBRALTÁR ÚJABB GÓLT SZERZETT, DE ISMÉT KIKAPOTT

A gibraltári labdarúgó-válogatott 3–1-es vereséget szenvedett Cipruson.


A hazai gólokat Konsztantinosz Laifisz, Pierosz Szotiriu és Valentinosz Szielisz szerezték, akik mindannyian először voltak eredményesek címeres mezben. A vendégeknél Lee Casciaro talált be, neki a két testvére, Kyle és Ryan is pályára lépett a találkozón.


A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a gibraltáriak a 80. perctől emberhátrányban játszottak a 18 esztendős Jayce Olivero kiállítása miatt. A miniállam nemzeti csapata az eredménnyel nem lehet teljesen elégedetlen, mert korábban minden tétmeccsét legalább háromgólos különbséggel veszítette el.


A ciprusiak a legutóbbi 14 hazai meccsükből csupán a másodikat nyerték meg.

A vendégek aztán fél óra elteltével Henri Anier góljával szépítettek, egyúttal (ideiglenesen) megtörték a belgák lendületét, az első félidőben már nem is esett több találat. A belgák 445 perc után kaptak gólt ismét akcióból.

A szünetben „rendezte sorait” a hazai csapat, és a második játékrészben megalázó verést mért az észtekre. Két gólt külön is érdemes kiemelni! A 62. percben Yannick Carrasco olyan támadás végén talált be, amely a belgák alapvonalától indult. A hazai védők hátul szépen kipasszolták a rájuk rontó vendégjátékosokat, néhány húzásból felértek az észtek kapuja elé, és az Atlético Madrid szélsőjének befejezésébe sem csúszott hiba.

Két perccel később Mertens előkészítette a belgák ötödik gólját – az európai szövetség utólag Ragnar Klavan öngóljaként könyvelte el a találatot –, majd újabb négy perc elteltével megszerezte saját maga második gólját, ami szintén megér egy misét. Romelu Lukaku lövését még hárította a kapus, a kipattanót követően azonban Mertens egy csel után 12 méterről lágyan átemelte Mikhel Aksalut, aki hiába nyújtózkodott, nem tudta kiszedni a labdát a jobb felsőből.

A belga az ötödik európai csapat, amely egymást követő két vb-selejtezőn hat gólt szerzett – de ezzel még nem volt vége a gálának. A kiütést Lukaku tette teljessé, aki az utolsó tíz percben kétszer is betalált. A belga válogatott 2005 szeptemberében 8–0-ra verte meg San Marinót, azóta ez a legnagyobb különbségű diadala.

A házigazdák kiválósága, Kevin De Bruyne 50. alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

GÖRÖGORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA

A bosnyákok kezdték jobban a meccset, az első 25 percben 73 százalékban birtokolták a labdát, a kapura lövési mutatóban pedig 6–0-ra vezettek. Ennek tükrében egyáltalán nem mondható érdemtelennek, hogy a 32. percben már a gólok számában is jobban álltak a görögöknél: Miralem Pjanic nagyszerű szabadrúgása után a labda a kapufán csattant, majd Oresztisz Karnezisz hátáról a kapuba pattant.

A gól után rövid időre félbeszakadt a meccs, mivel a bosnyák szurkolók pirotechnikai eszközökkel ünnepelték a vezető találatot. Az egyik bosnyák futballal foglalkozó Twitter-oldal erről az eseményről úgy számolt be, hogy a vendégdrukkerek „vicceskednek” a lelátón.



Az első félidő hajrájában Asmir Begovic hatalmas védéssel mentette meg csapatát az egyenlítő góltól, míg a második játékrészben Pjanic lezárhatta volna a meccset. Az utolsó tíz percet már tíz a tíz ellen játszották a csapatok, a görögöktől Kirjakosz Papadopulosz, a vendégektől Edin Dzeko jutott a kiállítás sorsára. A Roma csatárát azért állította ki a játékvezető, mert a földön fekve nemes egyszerűséggel lehúzta Szokratisz Papasztathopulosz nadrágját!

DZEKO EZÉRT KAPOTT PIROSAT


A 95. percben aztán jött a dráma, a bosnyákok számára a feketeleves: a házigazdák Jorgosz Cavellasz hatalmas góljával egyenlítettek – a vendégek szerint egyáltalán nem megérdemelten…

VB 2018
SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA, 4. FORDULÓ

H-CSOPORT
Belgium–Észtország 8–1 (Meunier 8., Mertens 16., 68., E. Hazard 25., Carrasco 62., Klavan 64. – öngól, Lukaku 83., 88., ill. Anier 30.)
Görögország–Bosznia-Hercegovina 1–1 (Cavellasz 95., ill. Karnezisz 32. – öngól)
Ciprus–Gibraltár 3–1 (Laifisz 29., Szotiriu 65., Szielisz 87., ill. L. Casciaro 51.)

AZ ÁLLÁS
1. Belgium 4 4 21–1 +20 12
2. Görögország 4 3 1 9–2 +7 10
3. Bosznia-Hercegovina 4 2 1 1 8–5 +3 7
4. Ciprus 4 1 3 3–8 –5 3
5. Észtország 4 1 3 5–15 –10 3
6. Gibraltár 4 4 2–17 –15 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik