Vb 2014: a rekorder Klose nyerőszámai - 1, 4, 15, 70, 112

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.22. 01:21
null
Klose utolérte Ronaldót a góllövők örök rangsorában
Miroslav Klose beállította Ronaldo tizenötös vb-gólrekordját, illetve negyedik vb-jén talált be az ellenfelek kapujába, ami korábban csak a brazil Pelének és a német Uwe Seelernek sikerült.

Ronaldónak eggyel kevesebb mérkőzésre volt szüksége a tizenöt találathoz, mint Klosénak (20), így utóbbi meccsenkénti átlaga is árnyalatnyival gyengébb (0.75), de egyáltalán nem szégyellni való. Fejjel Klose hétszer, Ronaldo egyszer volt eredményes, a német mind a tizenöt találatát a tizenhatoson belülről szerezte, a brazil fenomén tizenhármat. A német három asszisztjával szemben a brazilnak négy van, viszont a tornák tekintetében fordított a szám. Amíg a német immár a negyedik vb-jén tudott gólt szerezni, addig a brazil hárommal zárta pályafutását.

Üdv a klubban!” – Ronaldo a Twitteren köszöntötte az egalizáló Klosét
Üdv a klubban!” – Ronaldo a Twitteren köszöntötte az egalizáló Klosét

A Ghána ellen csereként a 69. percben beszálló Klose 112 mp-cel érkezése után első labdaérintéséből alakította az állást 2–2-re, ami a végeredmény is lett egyben. Érdekes párhuzam a német és Ronaldo között, hogy a brazil 2006-ban tizenötödik vb-gólját szintén Ghána ellen szerezte. A 3–0-ra megnyert nyolcaddöntő vezető találata volt Ronaldóé az ötödik percben.

Pelé és Uwe Seeler egyaránt négy-négy vb-n szerzett gólt (1958, 1962, 1966, 1970). A brazil három vb-címmel, valamint 14 meccsel és 12 góllal zárt, a német az 1954-es és 1974-es vb-aranyról még, illetve már hiányzott, vigasztalódhatott azonban a 21 vb-meccsel és a kilenc találattal.

A negyedik vb Klose-szaltóval
A negyedik vb Klose-szaltóval

Klose a 2002-es vb csoportkörének első fordulójában a Szaúd-Arábia (8–0) ellen szerzett mesterhármassal adta meg magának az alaphangot, később a csoportkörben az írek (1–1) és Kamerun (2–0) ellen is eredményes volt.

A folytatásra négy évet kellett várnia, már ami a gólszerzést illeti, de a csoportkört ott is gólokkal, szám szerint kettővel kezdte: a Costa Rica elleni siker (4–2) alkalmával duplázott, miként Ecuador ellen is (3–0). A negyeddöntőben Argentína ellen az ő találatával egyenlítettek ki (1–1), majd a tizenegyespárbajban kiharcolták a továbbjutást.

A 2010-es vb első német meccse sem maradhatott Klose-gól nélkül (4–0-s siker Ausztrália ellen), a nagyját azonban akkor az egyenes kieséses szakaszra tartogatta: az Anglia elleni nyolcaddöntőre (4–1) és az Argentína elleni negyeddöntőre (4–0), az utóbbi meccsen duplázott.

A most zajló tornán a németek első meccsén elmaradt a Klose-gól (4–0-s remeklés Portugália ellen), de ez nem volt meglepő, mert a támadó a kispadról nézte a találkozót. Ghána ellen (2–2) is a cserék közé jelölve kezdett, majd a 69. percben beszállt, a többi pedig immár futballtörténelem.

A Lazio 36 éves légiósa a Bildtől megkapta a lehető legjobb osztályzatot. Érdemes még vele kapcsolatban megemlíteni, hogy mind a négy eddigi vb-jén más klubot képviselt. 2002-ben a Kaiserslautern támadója volt, 2006-ban már a Werder Bremenből volt válogatott, míg 2010-ben a Bayern Münchenből lett az utazó keret tagja.

A válogatottban 133 találkozónál és 70 gólnál tart.

RONALDO ÉS MIROSLAV KLOSE 15-15 GÓLJA A VILÁGBAJNOKSÁGOKON

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik