Vb 2014: Kassai NB I-es meccsei is mérlegre kerültek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.15. 15:32
Kassai Viktor magyar élvonalban vezetett mérkőzéseit is elemezték szakmailag abban a folyamatban, amelynek végén a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékes bizottsága kiválasztotta a brazíliai világbajnokságra utazó 25 triót plusz nyolc párost. Kassai és csapata nem került be közéjük.

 

Mint beszámoltunk róla: a folyamat 2011 szeptemberében indult, akkor jelölték ki az 52 játékvezetői triót, amely bekerült a programba. Ők az azóta eltelt időszakban többször jártak kint – elméleti és fizikai – tesztelésen a zürichi UEFA-központban. Tudomásunk szerint a játékvezetők még többször is, mint az asszisztenseik.

Ezen felül, illetve ezen túl minden mérkőzésükről írásos jelentésben számoltak be a feletteseknek, amelyhez mellékelniük kellett a találkozókról készített DVD-ket is, sőt edzésmunkájukról is rendszeresen kellett beszámolót adniuk.

Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának instruktora a Magyar Labdarúgás Fórumán egy évvel ezelőtt kiállt az ukrán–angol Eb-meccsen hibázó magyar játékvezetők mellett – elsősorban Vad II István alapvonali asszisztens felelőssége vetődött fel –, információnk szerint ez elsősorban sportdiplomáciai fogás volt, a mundér becsülete.

A FIFA játékvezetői bizottsága kedden Zürichben az ír Jim Boyce elnökletével ülésezett – a színfalak mögött olykor sokszor megváltozhatnak a korábban biztosnak hitt vélemények, állásfoglalások. (Erről az Eb-pályázat kapcsán mi, magyarok keserű tapasztalatokat szerezhettünk.) És ugye ők hivatalosan amúgy sem véleményezték az érintett játékvezetők eltelt időszakban nyújtott teljesítményét, hogy éppen ki van a bizonyos vonal felett vagy éppen alatta, ki van bent biztosan, ki nem, és kinél rezeg a léc.

Játékvezetői körökben azonban vélhetően még mindig az Ukrajnában rá nyomott bélyeget viselheti magán Kassai, az ott elkövetett hiba után ugyanis minden vélt vagy valós tévedése – emlékezhetünk például a nemzetközi visszhangot kiváltó Bayern–Barcelona BL-elődöntőre, amely miatt idén tavasszal ismét a támadások kereszttüzébe került – duplán számított az értékelésében. Esetében alighanem ez lehetett a döntő érv a kimaradása mellett. Márpedig a vb-nek nem szerencsés olyan játékvezetővel nekivágni, akiről a világ bármely táján a hibák jutnak a szakmai stábok, a játékosok, a szurkolók és az újságírók eszébe.

Puhl Sándor kedvenc mondása, hogy hibátlanul vezető bíró a világon nincs, legfeljebb kevesebbet hibázó. A FIFA olvasatában ez úgy hangozhat, minden bírói teljesítménynek van visszhangja. Van, akié csendesebb, van, akié hangosabb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik