Vb 2014: erőszakmentesítés és tüntetések Brazíliában

Vágólapra másolva!
2013.10.09. 09:14
null
Katonák és rendőrök Rio de Janeiro egyik favelájában (Fotó: Action Images)
Nagy erőkkel készülnek Brazíliában a jövőre esedékes labdarúgó-világbajnokságra és a 2016-os riói olimpiára: miközben jól halad a favelák erőszakmentesítése, közben újra tüntetők csaptak össze a rendőrséggel Rio de Janeiróban és Sao Paulóban – adott helyzetjelentést a brazíliai állapotokról a Népszabadság Online.

A két nagy sporteseménynek a jövőben helyet adó nagy városoknak komoly kihívást jelent a biztonsági helyzet. Az amúgy már így sem kevés turista által látogatott országba az elkövetkező 2-3 évben még több külföldi látogató fog érkezni, miközben az egész világ Brazílián tartja majd a szemét.

A Dilma Rousseff elnök által vezetett ország egyik legnagyobb problémája a nyomornegyedek helyzete. Az összes nagyobb brazil városban megtalálható favelák a kábítószerkereskedelem és fogyasztás, a prostitúció, a bűnözés melegágyai.

A nol.hu beszámolója szerint Rio de Janeiróban vasárnap ért véget a 35-ik „favela-pacifikációs” rendőrségi művelet: a Lins nyomornegyed tizenkét kerületében számolták fel a drogkereskedő bandák működését, ezúttal mindezt egy puskalövés nélkül. Ez nagy szó az elmúlt évek sorozatos botrányai után, amelyekben a túlzott erőszakot alkalmazó hatóság – rendőrség, katonaság – került pellengére; legutóbb júniusban öltek meg kilenc embert, közte hét bűnözőt a Maré favelában.

Eközben Rióban és Sao Paulóban erőszakba torkollott a tanárok és az őket támogató tüntetők összecsapása a rendőrséggel hétfő este. A becslések szerint több mint ötvenezren – a rendőrség adatai szerint mintegy tízezren – vonultak fel béremelést követelve. A jobb fizetést már több mint két hónapja követelő tüntetők Rióban először békésen vonultak fel, majd amint besötétedett és leszállt az éj, néhány tüntető gyújtóbombákat kezdett el dobálni középületekre, amire a karhatalom könnygázzal válaszolt. Sao Paulóban is összecsaptak a protestálók és a rendőrség, miután csuklyás, anarchista tüntetők banképületeket próbáltak kifosztani és gyújtottak fel, majd a bútorokból barikádokat állítottak fel az utcákon.

A Népszabadság Online teljes cikkét itt olvashatja el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik