A hollandok szórakoztak a románokkal, akik „ágyútöltelékek” voltak

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 15:33
null
A kétgólos Robin van Persie volt a hollandok egyik legjobbja Románia ellen (Fotó: Reuters)
A Románia ellen aratott 4–0-s hazai sikert követően Hollandia tovább őrzi hibátlan mérlegét a 2014-es labdarúgó vb-selejtezőkön, és természetesen az élen áll a D-csoportban. Louis van Gaal szövetségi kapitány mindenek előtt a duplázó Robin van Persie-t méltatta, a kvalifikációt illetően pedig óvatosan ugyan, de mer előre tekinteni Brazíliáig.

„Azt hiszem, hogy mostani kapitányságom alatt a legjobb meccsemet játszotta a válogatott – értékelte a Románia elleni diadalt a szakember. – Csak a második félidő második felében voltunk lazábbak a kelleténél, de a románok akkor is csak egy helyzetet tudtak összehozni. Az előtte lévő időszakban viszont abszolút mi domináltunk. Meg is lett az eredménye! Több lépést tettünk előre, továbbra is hinnünk kell magunkban. Megvan a helyünk a brazíliai világbajnokságon, de még nem vagyunk ott…”

A Manchester United légiósa, Robin van Persie 74. fellépésén a 33., majd a 34. gólját szerezte a válogatottban, ezzel olyan legendás elődöt utasított maga mögé a holland együttes góllövő örökranglistáján, mint Johan Cruyff (48 meccs, 33 gól). Említsük meg: Klaas-Jan Huntelaar ugyancsak 34 gólnál jár, ráadásul két évvel fiatalabb Van Persie-nél, és tizenöt meccsel kevesebbet játszott nála. A két támadó előtt már csak Ruud van Nistelrooy, Faas Wilkes (mindkettő 35-tel végzett), Dennis Bergkamp (37) és az élen Patrick Kluivert (40) található.

„Van Persie nagyon balszerencsés volt az első félidőben, viszont a másodikban nagyon boldog lett. Ráadásul egy hihetetlen, világklasszis szintet elérő gólt szerzett, amikor a röviden fejjel csúsztatta meg a labdát, amely nagy ívben hullott be a hosszú felsőbe. Ezután pedig biztosan értékesítette a büntetőt. Ő volt az egyik nyerő emberünk, Van der Vaart a másik, aki jól eltalált lövéssel szerzett előny, és Lens, aki kétszer az előkészítésből vette ki a részét, majd a végén ő is betalált. És akkor még nem beszéltünk a védőinkről, akik szintén hiba nélkül teljesítettek.”

„Ez egy sorozat, amely során nem lehet mindig jól játszani, de ha megy a játék, el kell érnünk, hogy ne csupán legyőzzük az ellenfelünket, hanem meg is semmisítsük – mondta Van Persie. – Észtország ellen pénteken nem voltunk annyira mozgékonyak, mint most Románia ellen. Én is előrébb húzódtam, hogy maradjon hely a feljövő középpályásoknak, és a többiek is többet mozogtak körülöttem. Szeretek így játszani, Manchesterben nagyon jó példa Rafael játéka, mindig változtatja a helyét, és most ugyanezt kaptam Robbentől, Lenstől és Van der Vaarttól is.”

PITURCA ALKALMASSÁGÁT EGYRE TÖBBEN KÉTSÉGBE VONJÁK
A Gazeta Sporturilor című, legnagyobb példányszámú román sportújság szerint a 4–0-s vereséget szenvedett válogatott „ágyútöltelék” volt Hollandiában, a meccsen a hazaiak végig „szórakoztak” a csapattal, amely egyáltalán „nem számított” a pályán.

Az újság beszámol arról, hogy a román futball világában Victor Piturca szövetségi kapitány alkalmasságát egyre többen kétségbe vonják. Leghevesebben Dumitru Dragomir, a román Hivatásos Labdarúgóliga elnöke bírálja Piturcát, aki szerinte a tréner már „nem jelent megoldást” a román válogatott kispadján, és a leváltását kérte. A román lap emlékeztet, hogy az Amszterdamban jelen lévő pár ezer román szurkoló is a szövetségi kapitány lemondását követelte, de Piturca a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kijelentette: „nem mondhat le ilyen könnyen”.

A Gazeta Sporturilor szerint a világbajnoki selejtező D-csoportjában a románok számára döntő lesz a Magyarország elleni hazai mérkőzés szeptemberben. A lap tudósításának címében azt írja, „Mindent vagy semmit! Romániának kötelező nyernie Magyarország ellen, hogy életben maradjanak a pótselejtezős remények”. A lap szerint a románok esetleges győzelme ezen a mérkőzésen nagyon leegyszerűsítené a csoport állását.

A Pro Sport című napilap tudósítója úgy látta, Van Persie újból „szétzúzta” a román védelmet. A lap felidézi, hogy a románoknak egyetlen helyzetük volt a 37. percben. „Ez volt az egyedüli pillanat, amikor számítottunk a pályán, hiszen a hollandok írták ennek a mérkőzésnek a történetét” – állapította meg az újság.

„A reakció nélküli válogatott és a válaszok nélküli szövetségi kapitány” – olvasható az egyik tudósítás címében. A Pro Sport kiemeli, hogy Törökország és Magyarország segítséget nyújtott a román válogatottnak azzal, hogy 1–1-es döntetlent játszott Isztambulban.

A keddi találkozók után a százszázalékos Hollandia vezeti a D-csoportot 18 ponttal, második helyen a magyar válogatott áll 11, a harmadikon Románia 10 ponttal. Szeptember 6-án Magyarország Romániával mérkőzik meg Bukarestben, majd négy nappal később Észtországot fogadja hazai pályán. (MTI)
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20– 2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13– 8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7– 7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3– 9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik