Veretlenek csatája - életre-halálra

Vágólapra másolva!
2010.07.02. 11:12
null
Lehet, hogy Dani Alveséknek (középen) nem a szemkápráztató támadások, hanem <br />az áthatolhatatlan védekezés hozza meg a sikert... (Fotó: Action Images)
A p&eacute;ntek d&eacute;lut&aacute;n a vil&aacute;gbajnoks&aacute;g egyik legl&aacute;tv&aacute;nyosabb csat&aacute;j&aacute;val kecsegtet, a negyedd&ouml;ntő első p&aacute;ros&iacute;t&aacute;s&aacute;t Braz&iacute;lia &eacute;s Hollandia j&aacute;tssza egym&aacute;s ellen. De vajon t&eacute;nyleg a t&aacute;mad&oacute;j&aacute;t&eacute;k d&ouml;nti-e el a k&eacute;t labdar&uacute;g&oacute;hatalmon &uuml;tk&ouml;zet&eacute;t?

Brazília eggyel jobban áll. Legalábbis, ha a két válogatott világbajnoki gólkülönbségét nézzük: a selecaónak 8–2, az oranjének 7–2. Hollandia viszont még százszázalékos (mind a négy meccsét megnyerte), igaz, a brazilok is veretlenek, csupán Portugália ellen érték be gól nélküli (0–0) döntetlennel.

Így a vb-n is őrzi jó sorozatát mindkét válogatott: Hollandia 23 mérkőzés, Brazília 10 találkozó óta veretlen. Az oranje legutóbb 2008 szeptemberében, az Ausztrália elleni felkészülési mérkőzésen szenvedett vereséget, miközben a selecao 2009 októberében jött le legutóbb vesztesként a pályáról, La Pazban, a Bolívia elleni vb-selejtezőn kapott ki.

Hogy melyik együttes játéka volt gördülékenyebb a csoportkörben, nehéz eldönteni, de talán nem is érdemes. A célnak mindkettő megfelelt, és alighanem ez az, ami majd ma délután is számít: a szépség nem, csak a továbbjutás – még ha sokan nem is ezt várják.

TÉNYEK ÉS SZÁMOK
A két csapat egymás elleni mérlege: két holland győzelem, négy döntetlen, négy brazil siker (egyes források csak három brazil győzelemmel számolnak, az 1952-es helsinki olimpián lejátszott, 5:1-es brazil sikerrel végződött meccsüket ugyanis nem tekintik hivatalos FIFA-találkozónak).
Hollandia 23, Brazília 10 mérkőzés óta veretlen.
Negyedik alkalommal találkozik a két csapat vb-n. 1974-ben a hollandok nyertek, '94-ben a brazilok, 1998-ban döntetlen lett az elődöntőben, ám az 1–1-et követő tizenegyesrúgások után a dél-amerikaiak örülhettek.
Hollandia kilenc meccset játszott vb-n dél-amerikai riválissal, ebből négyet megnyert, 1974 óta viszont csupán egyet (1998, negyeddöntő, Argentína).

„A Brazília elleni találkozó óriási kihívás számunkra, de csak arra fókuszálunk, miként tudjuk elérni a célunkat, a vb-címet. A braziloknak érett, megbízható csapatuk van, pozitív arroganciával megtöltve, a tudattal, hogy a levegőben legyőzhetetlenek. Ez az első alkalom, hogy Hollandia nem esélyesként lép pályára a vébén” – érzékeltette a helyzetet Bert van Marwijk, a holland válogatott kapitánya.

Egyébként épp Van Marwijk volt az, aki megvédte Dungát, amikor honfitársa, Johan Cruyff éles kritikával illette a brazilok játékát (Cruyff azt mondta, egy petákot sem fizetne azért, hogy lássa futballozni ezt a brazil válogatottat.)

„Hollandiában mi is hasonló problémákkal küszködünk. Harminchat éve a totális futballról beszélt mindenki, de a sport – és így a labdarúgás is – változik. Ma mindenki jobb fizikai teljesítményre képes, jobban szervezettek a csapatok, szóval ha úgy játszanánk, mint akkor, abban az esetben biztosan nem nyernénk világbajnokságot.”

„Megértem a brazilokat, mert képesek ma is remekül játszani ezt a játékot, és mi is hasonlóak vagyunk. De látni kell, hogy különbség van a jó és a látványos futball között. Szeretnénk jól játszani, de ez nem mindig jelenti azt, hogy attraktívnak is bizonyulunk. A sokgólos találkozó mindig látványosabb, mint egy meccs, amelyiken nem esik gól” – nyilatkozta a holland kapitány, akinek csapata eredményességéért sokat tehet Arjen Robben.

Szlovákia ellen látszott igazán, mennyit is számít, hogy a Bayern München szélsője ott van a pályán. Nem túlzás állítani, érződött rajta, hogy bármikor képes eldönteni a találkozót. Hollandiának egyértelműen szüksége van Robben megvillanásaira, hiszen Brazíliának is vannak hasonló képességű játékosai. Talán nem véletlen, hogy több szakértő a Michel Bastos–Robben párharc kimenetelét tekinti a mérkőzés kulcskérdésének.

Lehet, hogy mégis csak a védekezés dönti el a csatát?

VB 2010 
NEGYEDDÖNTŐ
HOLLANDIA–BRAZÍLIA
Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 16.00. Vezeti: Nisimura (japán)
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst – Van Bommel, De Jong – Robben, Sneijder, Kuyt – Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Brazília: Júlio César – Maicon, Lúcio, Juan, Michel Bastos – Felipe Melo, Gilberto Silva – Daniel Alves, Kaká, Robinho – Luís Fabiano. Szövetségi kapitány: Dunga
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik