Maradona: Ez életem legsúlyosabb veresége

Vágólapra másolva!
2010.07.03. 21:29
null
Maradona még nem tudja, marad-e a válogatott élén (Fotó: Action Images)
Diego Maradona élete legsúlyosabb vereségének nevezte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a németektől elszenvedett 4–0-s zakót. A Nationalelfet irányító Joachim Löw szerint csapata egyszerűen klasszis teljesítményt nyújtott a második félidőben.

„Őrület, ami történt – hüledezett a vb eddigi talán legnagyobb felfedezettjének számító Thomas Müller, aki két sárga lapja miatt kénytelen kihagyni az elődöntőt. – Amikor négy góllal megveri valaki az argentinokat, nehezen talál szavakat. Ma a csapat volt a sztár, remélem, az elődöntőben is legalább ilyen jól játszanak társaim, és akkor a döntőben is gólt szerzek majd."

Bastian Schweinsteiger szintén nem hétköznapi teljesítményt nyújtott.

„Nagyon jó mérkőzést játszottunk – értékelt. – Mi is és az ellenfél is sportszerűen futballozott, csak edzőjük reklamált folyton sárgáért. Büszke vagyok a csapatra. Taktikusan és jól játszottunk, de szerintem ennél még erősebbek is leszünk, hiszen vannak pimasz, de tapasztalatlan játékosaink. Szerintem a spanyolokkal találkozunk majd, ők a legerősebbek az egész világon."

„Le sem tudom írni, mi folyik itt – adott betekintést az öltözőbeli ünneplésbe a 77. válogatottbeli fellépésén első gólját szerző Arne Friedrich. – Csapatszellemünk hihetetlen, de két lábbal állunk a földön, nem szállunk el magunktól. Nem hittem volna, hogy ma gólt szerzek..."

AZ 1970-ES BRAZIL VÁLOGATOTT CSINÁLT ILYET LEGUTÓBB

Legutóbb a Pelé nevével (is) fémjelzett legendás 1970-es brazil válogatott volt képes arra, hogy egy világbajnokságon három mérkőzésen is négy gólt lőjön ellenfelének. Most Németország megismételte ezt a teljesítményt. A Nationalelf a dél-afrikai világbajnokság csoportkörében 4–0-ra verte meg Ausztráliát, majd a nyolcaddöntőben 4–1-gyel küldte haza Angliát, most pedig 4–0-ra győzte le a negyeddöntőben Argentínát.

„Az egész csapatra nagyon büszke vagyok, de nem csak mai teljesítményük miatt – értékelt a mérkőzés végén Joachim Löw kapitány. – Különösen a második félidőben játszottunk ragyogóan, egyenesen klasszisként. Úgy futballoztunk, mint a nagy bajnokok. Korábban el sem mertük képzelni, hogy így futballozhatunk, és ilyen eredményeket érünk el. Négy gólt rúgtunk és egyet sem kaptunk ma, a csapat tökéletes volt, Messit pedig levettük a pályáról."

„Ez egy álom – olvadozott a minden német gólnál a díszpáholyban valóságos örömköröket járó kancellár, Angela Merkel. – Olyan nagyszerű teljesítményekkel, mint amelyet az angolok és az argentinok ellen mutatott a csapat, igen közel értünk célunkhoz."

Diego Maradona élete legsúlyosabb vereségének aposztrofálta a 4–0-s zakót.

„Ez életem legsúlyosabb veresége, véget ért egy álom" – mondta az argentin válogatott szövetségi kapitánya a vereség után.

 KLOSE EGY GÓLRA RONALDÓTÓL
Miroslav Klose Anglia ellen játszotta 99. válogatott mérkőzését a német válogatottban (megelőzte Michael Ballackot), az argentinok ellen 4–0-ra megnyert negyeddöntőben pedig meglett a 100. fellépése is.

Nem mellesleg: Miro megszerezte 51. és 52. gólját is a címeres dresszben – a vb-találatait tekintve meg már 14-nél jár. Ugyanannyinál, amennyinél az eddigi (nyugat)német vb-gólrekorder, Gerd Müller 1974-ben befejezte.

A vonatkozó világbajnoki örökrangsort a brazil Ronaldo vezeti 15 góllal.

„Az első gól mindent megváltoztatott, utána új meccs kezdődött, amelyet könnyűvé tettünk nekik – folytatta a találkozó elemzését Maradona. – Nem voltunk kreatívak a pályán, a németek pedig olyan dolgokkal rukkoltak ki, amiket korábban nem láttunk tőlük, engedtük őket játszani, amiből előnyt kovácsoltak. Az eredmény azonban nem tükrözi a pályán látottakat, így nincs miért szégyenkeznem. Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatnak, a játékosoknak, akik gólt szereztek, a segédedzőimnek, és mindenkinek, aki a mi oldalunkon állt. Azt akarom, hogy ezek a játékosok megmutassák, mit is érnek valójában. Büszke vagyok rájuk. Nem szereztük meg, amiért jöttünk, de ezen az úton kell továbbhaladnunk."

A jövőjéről a következőt mondta a 86-os világbajnok argentin csapat vezére: „Most teljesen kimerült vagyok. Lehet, hogy holnap felállok a kispadról, a lényeg azonban az, hogy megmutattuk a világnak, hogyan kell félelem nélkül futballozni. Hosszú távon kell gondolkoznunk. Nem tudok mit mondani a folytatásról, először egyeztetnem kell a családommal és a játékosokkal. Szeretném, ha ismét felvirágozna az argentin futball."

CSAK A CSEHSZLOVÁKOK PÁHOLTÁK EL JOBBAN AZ ARGENTINOKAT

A Németország elleni 4–0-s vereség Argentína második legnagyobb zakója a világbajnokságok történetében. A dél-amerikai válogatott 1958-ban 6:1-re kapott ki Csehszlovákiától.

Volt még egy 4–0-s veresége Argentínának, 1974-ben a holland válogatott tanította móresre.

Lionel Messi nem lőtt gólt a vb-n, ám Maradona szerint a Barcelona aranylabdása nem vallott szégyent.

„Hogy nem szerzett gólt? Amikor kapura lőtt, mindig védeni tudtak a kapusok. Összességében jól játszott a világbajnokságon. Borzasztó volt látni őt sírni az öltözőben, aki azt mondja, hogy nem tesz meg mindent a válogatottért, az hülye."

„Nagyon fáj – nyilatkozott a lefújás után az argentin támadó, Carlos Tévez. – Tudtuk, hogy borzasztóan nehéz lesz, tudtuk, hogy nem fognak beszorítani minket, tudtuk, hogy mire készülnek. Ám nem rúgtunk gólt, így aztán fölösleges arról vitatkozni, hogy ki érdemelte meg a győzelmet."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik