Először juthat négy közé afrikai csapat

Vágólapra másolva!
2010.07.02. 19:25
null
A ghánaiak a „fentiek” segítségében is bíznak (Fotó: Reuters)
Afrikai csapat még sohasem jutott elődöntőbe labdarúgó-világbajnokságon, de a nagy múltú Uruguay is negyven éve járt legutóbb a legjobb négy között. A péntek esti Ghána–Uruguay találkozón tehát egyik oldalon megtörik a jég.

Sokan azt várták az idei vb-től, hogy végre eljön a fekete kontinens csapatainak ideje, a hat afrikai résztvevőből azonban csak egy, Ghána tudott továbblépni csoportjából. Igaz, a „fekete csillagok" egyedüli csoportmásodikként bejutottak a legjobb nyolc közé is, ahol az uruguayiak személyében verhető ellenfelet kaptak.

Verhető, ám ezzel együtt pokoli erős és egységes válogatottat, amely ráadásul a sikerek hatására egyre nagyobb önbizalommal bír. Ezt jól jelzi Diego Lugano nyilatkozata is. Az uruguayi védő szerint csapata megnyerheti a vb-t.

„Azért gondolom így, mert semmivel sem vagyunk rosszabbak a többi csapatnál – mondta a Fenerbahce játékosa, aki ezzel együtt nem becsüli le Ghánát. – Technikásak, és jól játsszák a saját játékukat, a többségük pedig Európában légióskodik. Egész Afrikát maguk mögött tudhatják, de nekünk is van hárommillió szurkolónk, számunkra pedig ők többet jelentenek az egész világnál."

Az uruguayi válogatottnak pedig a Cavani, Forlán, Suárez támadótrió jelenthet mindennél többet, az életveszélyes hármas pedig még nagyobb gondot okozhat a ghánaiaknak, ha az afrikai válogatott felforgatott védelemmel kényszerül kiállni. Márpedig erre van esély, mivel az eltiltott és sérüléssel küzdő játékosok között több védő is található.

Szintén nem jó jel a Ghánáért szorítók számára, hogy a csapat házi gólkirálya, Asamoah Gyan ugyancsak nincs százszázalékos állapotban. Milovan Rajevac szövetségi kapitány azonban nem kíván változtatni az eddig bevált játékstílusukon.

„Uruguay a világ egyik legjobb csapata: minden tiszteletet megérdemel, Forlán pedig klasszis – közölte a ghánaiak szerb szövetségi kapitánya, aztán részletezte is elképzeléseit. – Ám akkor is úgy játszunk, ahogy eddig. Nem fogjuk átalakítani a játékstílusunkat, de kihasználjuk majd az ellenfél összes gyengéjét, amit találunk. Nagyon fontos, hogy a szerkezetünkön tudjunk változtatni, ha a mérkőzés menete megkívánja. A csapat képes a váltásra, ami jó, mert nem lehet egy meccset egyetlen felállásban végigjátszani."

A SZÁMOK NYELVÉN 
1
csoportmásodik jutott csak be a legjobb nyolc közé: Ghána
 
2
kapufát is lőtt már Asamoah Gyan, ennél többet eddig senki sem, ugyanennyiszer volt
viszont balszerencsés Cristiano Ronaldo, Frank Lampard, Lionel Messi és Katlego Mphela is
 
3.
vb-meccsén találhat be sorozatban Luis Suárez: ezt korábban csak Pedro Cea és Alcides Ghiggia tudta véghezvinni az uruguayiak közül
 
4
szerzett gólban is tevékeny részes volt eddig Luis Suárez (3 gól+1gólpassz), aminél többet csak az öthöz hozzájáruló David Villa (4+1) és a hat találatban is közreműködő Thomas Müller (3+3) tett eddig csapatáért
 
30.
helyen áll a szövetségi kapitányok fizetési listáján a 205 ezer eurót kereső Oscar Washington Tabárez, míg Milovan Rajevac évi 365 ezer euróval a 22.

 

VB 2010
NEGYEDDÖNTŐ
URUGUAY–GHÁNA
Johannesburg, Soccer City Stadion, 20.30. Vezeti: Benquerenca (portugál)
Uruguay: Muslera –  M. Pereira, Lugano, Victorino, Fucile – D. Pérez, Ríos, Á. Fernández – Suárez, Forlán, Cavani. Szövetségi kapitány: Oscar Washington Tabárez
Ghána: Kingson – Paintsil, John Mensah, Vorsah, Sarpei – Inkoom, Annan, D. Boateng, Muntari – K. Asamoah, Gyan. Szövetségi kapitány: Milovan Rajevac
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik