Az argentin-németen még az „isteni” is pályára lépne

Vágólapra másolva!
2010.07.03. 10:27
null
Maradona a pályán segítené játékosait (Fotó: Action Images)
Igazi klasszikussal folytatódnak ma a negyeddöntő küzdelmei: a kétszeres világbajnok Argentína találkozik a háromszoros győztes Németországgal. Olyan mérkőzés ez, amelyen még az „isteni Diego" is szívesen pályára lépne, de mivel a szövetségi kapitányok nem hagyhatják el a technikai zónát, Lionel Messire bízza az albiceleste játékának szervezését.

Németország a nyolcaddöntőben legyőzte az ősi rivális Angliát, a mai negyeddöntőben pedig egy újabb régi ellenfél, Argentína vár Joachim Löw csapatára. A két válogatott számtalan emlékezetes mérkőzést vívott már egymással (elég az 1986-os és az 1990-es vb döntőjét megemlíteni), ráadásul az argentinokban még ott él a négy évvel ezelőtti kudarc, amikor Németország tizenegyespárbajban (szintén a nyolc között) búcsúztatta az albicelestét. Minden adott tehát egy újabb klasszikushoz...

 JÁTÉK A SZÁMOKKAL
 

1 kísérletet rontott el a 18-ból (Nyugat-)Németország a vb-n megvívott négy tizenegyespárbajából: Uli Stielike az 1982-es vb-n, a Franciaország elleni csatában tévesztett, azóta 14-ből 14 a rúgók mérlege.

3 negyeddöntőt vesztett el a 12-ből (Nyugat-)Németország: 1962-ben Jugoszlávia (0:1), 1994-ben Bulgária (1–2), 1998-ban Horvátország (0–3) múlta felül.

10 vb-meccs óta nem kapott ki Argentína (legutóbb Anglia verte meg 1–0-ra, még a 2002-es csoportkörben), a vb-rekord 13-mal az 1958 és 1966 között menetelő Brazíliáé.

20 éve nem volt négy között a vb-n Argentína, ennél hosszabb ideig csak egyszer (1950–78) kellett várnia az újabb elődöntős szereplésre.

40 gólt szerzett a Nationalelfben Lukas Podolski, eggyel többet, mint a Bundesligában összesen.

„Én is szeretném ismét magamra húzni a nemzeti mezt, kimenni a pályára és játszani – jelentette ki Diego Maradona, az argentinok szövetségi kapitánya, aki játékosként hatalmas szerepet játszott az 1986-os világbajnoki győzelemben. – Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy kikapjunk, de nem hasonlítanám az 1986-os döntőhöz a mai meccset. Németország nagyon kemény ellenfél, tudjuk, hogy jobbak Mexikónál – de vagyunk annyira jók, hogy legyőzzük őket."

Az argentin szurkolókat leginkább az nyugtalanította, hogy Lionel Messi kihagyta a csütörtöki edzést, hiszen a Barcelona csillaga – annak ellenére, hogy gólt még nem szerzett – nagyszerű teljesítményt nyújt eddig a világbajnokságon.

„Eszembe sem jutott, hogy Messit kihagyjam a kezdőcsapatból – nyugtatta meg a drukkereket Maradona. – Pénteken már ugyanazt a munkát végezte, mint a többiek, úgy vélem, megfelelő állapotban lesz. Azt nem tudom, hogy visszavont vagy előretolt csatárt játszik, hiszen ő mindig ott van, ahol a labda. Teljes szabadságot adok neki ilyen tekintetben."

„Tudjuk, hogy Németország könnyedén legyőzte Angliát, de ne feledjük, az angolok könnyeddé tették nekik a meccset – mondta a szakember, akit természetesen az ősi rivális brazilok búcsújáról is kérdeztek. – Nos, ez Brazília problémája. Nekem más dolgom van, nincs időm a brazilok vereségével foglalkozni."

A németeknél Lukas Podolski játéka kérdéses, és Joachim Löw úgy nyilatkozott, hogy csak kevéssel a mérkőzés kezdete előtt dönt a kölni csatár játékáról. „Ha nem játszhat, más megoldást keresünk. Nem félek attól, hogy kidől egy-egy játékosom. Nem aggódok, hiszen jó az egyensúly a csapaton belül" – nyilatkozta a szakember.

ÖRÖKMÉRLEG
Eddig 18 alkalommal találkoztak egymással a felek: nyolcszor az argentinok, ötször a németek nyertek, ötször döntetlenre adták.
A legemlékezetesebb összecsapásokról itt olvashat!
Miroslav Klose a századik válogatottbeli mérkőzésére készül, és a centenáriumot góllal ünnepelné – erre meg is van minden esélye, hiszen a Nationalelf mezében nagyon gólérzékeny, eddig ötven alkalommal volt eredményes.

„Ha a neveket nézzük, Argentína erősebb nálunk. De Anglia ellen is ugyanez volt a helyzet. Az angol csapat is nagyobb nevekből és tapasztaltabb játékosokból állt, de ez nem látszott a pályán. Nagyszerű csapatunk van, és képesek vagyunk arra, hogy úgy teljesítsünk, mint a legutóbbi mérkőzésünkön" – nyilatkozta a lengyel származású csatár.

 

 VB 2010
NEGYEDDÖNTŐ
ARGENTÍNA–NÉMETORSZÁG
Fokváros, Green Point Stadion, 16.00. Vezeti: Irmatov (üzbég)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
Argentína: Romero – Otamendi, Demichelis, Burdisso, Heinze – M. Rodríguez, Mascherano, Gutiérrez – Messi – Higuaín, Tévez
Németország: Neuer – Lahm, Mertesacker, Friedrich, J. Boateng – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller, Özil, Podolski – Klose
A mérkőzést élő, szöveges tudósításunk, illetve folyamatosan frissülő cikkünk segítségével is figyelemmel kísérhetik!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik