Nemzetközi harc a vuvuzela ellen

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 09:48
null
Vuvuzela-egységbe forrtak a szabad köztársaságok (Fotó: Action Images)
Talán sohasem látott egységbe kovácsolja a világ Dél-Afrikán kívüli részét a labdarúgó-világbajnokságok mérkőzésein látott, de még inkább hallott vuvuzela. A hagyományos helyi zeneszerszám hangja méhzümmögésre hasonlít, és állandó vitatémát jelent a pályán lévő játékosoknak, a kedvenceket a távoli országba elkísérő drukkereknek éppen úgy, mint a találkozókat a televízión keresztül figyelemmel kísérőknek. Miután a dél-afrikai szervezők közölték, hogy nem tiltják be a vuvuzelát, a földkerekség fennmaradó részének alternatív megoldás után kellett néznie, melyet reményeik szerint meg is találtak.

Ami Magyarországot leginkább érintheti és érdekelheti ebből, hogy a találkozókat közvetítő Magyar Televízió hangmérnökei kedden egy újfajta közvetítési rendszert tesztelnek, amellyel reményeik szerint tompítani lehet a vuvuzela hangját.

SZAVAZÁS

Ön betiltaná a vuvuzelát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Flamand televíziós kollégáik az alapokhoz próbálnak meg visszanyúlni azzal, hogy régi mikrofonnal dolgoznak. Azokat ugyanis közelebb kell tartani a szájhoz, ezért jobban megszűrik a környező zajt – így a vuvuzela hangját is –, mint a mai, modern változataik.

Egy német hobbizenész pedig számítógépes szoftvert dolgozott ki, amely a tévéközvetítésből egész egyszerűen leveszi a zavaró hangsávot. A szoftver felkerült az internetre is, de akkora érdeklődés mutatkozott a letöltés iránt, hogy azt a rendszer képtelen volt kezelni és megbénult.

A BBC a The Guardian információi szerint ismét nekiveselkedik a nehéz technikai feladatnak és „vuvuzelamentes" verziót is kínál majd a nézőknek. A vb előtt ezt megvalósíthatatlannak tartották a szakembereik... A dél-afrikai zajkeltő eszköz egyébként hatalmas sikert aratott Nagy-Britanniában, a Sainsbury's szupermarket 12 óra alatt 22 ezer vuvuzelát adott el az angol meccs előtt, az Amazonon a hangszer iránti érdeklődés nagyon megnőtt.

A dél-afrikai szervezők döntését hétfőn Rich Mkhondo, a szervezőbizottság szóvivője közölte a nyilvánossággal. Meglátásuk szerint a vuvuzela – így annak hangja is – szerves része a dél-afrikai kultúrának, ami ellen csak egy kisebbség emelt szót. No igen, Dél-Afrikából nézve a világ többi része alighanem a kisebbséget képviseli, minden gondjával és problémájával együtt. A rendezők ragaszkodnak a hangszerhez és arra kérik a világot, hogy tiszteljék őket és szokásaikat azzal, hogy ebből nem csinálnak problémát.

A vuzuzela így egyelőre a technikusoknak jelent szakmai kihívást, a vb-helyszínről döntőknek pedig tanulsággal szolgál, hogy a pályázati anyagba újabb opciót vegyenek be, amelyet a voksolásnál majd figyelembe vesznek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik