„Meg akartuk mutatni, hogy a futball csapatjáték"

Vágólapra másolva!
2010.06.25. 06:48
null
Érthető a japánok öröme (Fotók: Reuters)
A japán szövetségi kapitány, Okada Takesi a Dánia ellen aratott 3–1-es győzelem után úgy vélekedett, hogy megmutatták a világnak, hogy a futball csapatjáték. A dánokat irányító Morten Olsen szerint minden lehetséges fegyvert bevetettek, de ezúttal ez csak ennyire volt elég. Bert van Marwijk Arjen Robben pályára lépésének örül, míg a kameruniaknál megbukó Paul Le Guen hivatalosan is elismerte, hogy nem folytatja a munkát az afrikai csapat kispadján.

„A mi csapatunknak olyan ereje van, amilyen másoknak nincsen, igazán egységesek vagyunk. Meg akartuk mutatni, hogy a futball csapatjáték. Az volt az elsődleges célunk, hogy bejussunk a kieséses szakaszba, úgyhogy most megkönnyebbültem. A fuballistáim folyamatosan mentek a pályán, anélkül, hogy egy pillanatra is alábbhagyott volna a koncentrációjuk. Büszke vagyok, hogy ennyi remek játékosom van" – mondta a japán szövetségi kapitány, Okada Takesi a dánok felett aratott 3–1-es győzelmet követően.

A japán csapat legjobbja, Honda Keiszuke ígéri: a „kék szamurájok" nem állnak meg a világbajnokságon a legjobb tizenhat között.

TOMASSON, A REKORDER
Góljával Jon Dahl Tomasson lett a legeredményesebb dán játékos a vb-k történetében (5 gól), egyben beállította az abszolút válogatottbeli gólrekordot, utolérve az 52 találatot jegyző Poul „Tist" Nielsent.

„Azt hittem, ennél jobban magával ragad az ünneplés, de nem örülök még nagyon, mert nem hiszem, hogy itt befejeztük. Tovább is juthatunk a nyolcaddöntőnél, ígérem, sokáig eljutunk" – nyilatkozta a meccs legjobbjának választott Honda.

Dán oldalon érthető módon senki sem ünnepelt. Mindenki nagyon csendes volt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. Morten Olsent, a dán válogatott szövetségi kapitányát teljesen lesújtotta a Japán elleni 1–3 és a kiesés.

„Kimentünk a pályára, a többit mindenki láthatta..." – mondta a szakvezető.

„Nyugodtan kezdtünk, és volt egy nagy lehetőségünk a 13. percben. Kihagytuk, megbűnhődtünk érte, kaptunk két gólt szabadrúgásból, s innen már nagyon nehéz volt a helyzetünk. Minden rendelkezésre álló fegyvert bevetettünk, ennyire volt elég" – értékelt.

A dán kapus, Thomas Sörensen magában kereste a hibát, amelyet meg is talált: elismerte, hogy hibázott Honda Keiszuke (egyébként remekbe szabott) szabadrúgásgóljánál.


Dánia nem élt a lehetőséggel
Dánia nem élt a lehetőséggel

„Egyet balra léptem, és nem tudtam már visszaérni. Nem kellett volna elmozdulnom, kis hiba volt, de remek lövés, így nem tudtam hárítani. Több volt ebben a meccsben, az első két gólt anélkül rúgták a japánok, hogy igazán veszélyesen játszottak volna. Nem tudom, hogy a többi rutinos játékos hogy dönt, de én mindenképpen a válogatott rendelkezésére állok a jövőben is" – nyilatkozta a dán Tv2-nek.

A mérkőzés után a 32 éves (a japánok ellen nem játszó) Jesper Grönkjaer bejelentette: visszavonul a válogatottól. A szélső 80 válogatott mérkőzésen 5 gólt szerzett, 3 világbajnokságon húzhatta magára a dánok piros-fehér mezét.

Az E-csoport másik összecsapásán már a meccs előtt biztosan továbbjutó Hollandia és a kieső Kamerun játszott egymással. Az oranje végül 2–1-re nyert, s három győzelemmel jutott a nyolcaddöntőbe.

Bert van Marwijk holland szövetségi kapitány szerint csapatának hozzá kellett szoknia a Kamerun elleni mérkőzésen ahhoz, hogy ellenfele mindent vagy semmit alapon futballozik. A szakember szerint ez tíz perc után sikerült is.

„Ma olyan ellenféllel találkoztunk, amely már a meccs előtt kiesett a világbajnokságról. Az pedig mindig kiszámíthatatlan, ha egy csapat mindent vagy semmit alapon futballozik. Kellett nekünk is tíz perc, amíg  hozzászoktunk ehhez, de ezután a szakasz után elkezdtünk jobban passzolni és helyzeteket kialakítani" – étékelt a találkozót követően Van Marwijk.

A holland szakember szerint miután megszerezték a vezető találatot, uralták a mérkőzést, de a második félidő elején túl kényelmesen futballoztak, ezért is egyenlíthetett Kamerun. Van Marwijk viszont annak azért örül, hogy a sérülésből felépülő Arjen Robben ismét játszhatott.

Hollandiában mindenki örülhet, a válogatott a csoportkör után is marad Afrikában
Hollandiában mindenki örülhet, a válogatott a csoportkör után is marad Afrikában

„Boldog vagyok, hogy Robben húsz percet játszhatott. Remélem, a nyolcaddöntőben még többet bír majd Szlovákia ellen" – tette hozzá a kapitány a 73. percben beálló és kapufát lövő Bayern-szélsővel kapcsolatban.

A Kamerunt irányító Paul Le Guen hivatalosan is elismerte, hogy nem folytatja munkáját a kameruni válogatott élén. Nem mintha az bárkinek a fejében megfordult volna az afrikai országban, hogy hosszabbítani kellene a francia szakemberrel.

„Természetesen nem vagyok a legjobb hangulatban, tudom, hogy három mérkőzést veszítettem el a világbajnokságon. A szerződésem Kamerunnal hamarosan lejár, s én nem folytatom a munkát. Ezt már előre elterveztem, most pedig már előre gondolok, meglátjuk, mit hoz a jövő" – mondta a sokak által kritizált francia a találkozót követően.

A csoportgyőztesként továbbjutó Hollandia Szlovákiával, míg a második helyen végző Japán Paraguay-jal találkozik a nyolcaddöntőben.

 A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Hollandia 3 3 5–1 +4  9  
  2. Japán 3 2 1 4–2 +2  6  
  3. Dánia 3 1 2 3–6 –3  3  
  4. Kamerun 3 3 2–5 –3  0  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik