Inkább hallhatatlan, mint halhatatlan eddig a vb

Vágólapra másolva!
2010.06.17. 15:14
null
Világbajnokság és vuvuzela, napjaink két meghatározó szava.
Mi tagadás, sokkal több gólt, és főleg jobb mérkőzéseket vártunk az első afrikai labdarúgó-világbajnokságtól, amelynek első csoportköre után megpróbálunk valamiféle (óhatatlanul szubjektív elemeket is tartalmazó) visszatekintőt nyújtani a kedves olvasók számára.


E, mint előjelek


Nem a legszerencsésebb csillagzat alatt rendezik meg a dél-afrikai megatornát, gondoljunk csak a világválságra vagy a kezdésig naponta kieső futballcsillagokra, és sokan kétségeiket fejezték ki amiatt, hogy a rendező ország időben készen áll-e a vb-nyitóra. Igaz, 2006-ban Németország sohasem látott magasságba rakta a lécet e tekintetben. A létesítményekre nem lehet a panasz, a közlekedésre és a bejutás megszervezésére már igen, de ez legkevésbé sem zavart bennünket, egyszerű földi halandókat. Annál inkább az, ami a gyepen és annak hallótávolságában zajlott.

G, mint gólszegény

A vb első körében ugyanis igencsak takarékoskodtak a gólokkal a csapatok, az újságírók pedig nem győzték keresni az unalmas kifejezésre a rokon értelmű szavakat, a körülírás módozatait. Jelentem: kezdünk kifogyni belőlük. Az előző vb-n 39, 2002-ben 46, 1998-ban 37 találat esett a vb ezen szakaszában, most csupán 25, egyet abból is két derék dán bekk, Daniel Agger és Simon Poulsen ügyködött össze saját kapujába. Csupán 1.56-os gólátlagot hoztak össze a felek, jellemző módon a termésből a jó előre lesajnált német válogatott, a Nationalelf négyet vállat, miközben rajtuk kívül senki sem jutott még csak háromig sem.

N, mint Nationalelf

Sokan bírálják fórumozóink közül (is) a több nem „echte” németországi játékossal (InterNationalelf) felálló németeket, de három gólszerzőjük közül Lukas Podolski és Miroslav Klose lengyel, Cacau pedig brazil születésű. Szerkesztőségünk jelen lévő tagjai eskü alatt vallják, hogy a németek játszották eddig a legszebb futballt, jelentős rést ütve ezzel a nemzeti közhelyek falán. Ez nem garancia természetesen arra, hogy ezúttal is igaza legyen a nagy Gary Linekernek (akire egyébként oly sokszor rácáfoltak már maguk a németek is).

CS, mint csalódás

Olyan válogatottak hirdettek korántsem önkéntes gólszünetet, mint a spanyol, az elefántcsontparti, a portugál, a francia, a kameruni vagy a nigériai, s bizony voltak olyan mérkőzések, amelyeknél önfeledt menetben sátoros ünnepre vonultunk a kiskertbe, ha láttunk végre egy épkézláb kapura lövést. A braziloktól is sokkal többet vártunk, de játékuk csak nyomokban tartalmazott jogo bonitót, azaz szép játékot, az argentinoknál Lionel Messi pedig – ha így folytatódik a vb – már az első kör után gólkirályi címet szerzett volna, ha belövi a helyzeteit.

E, mint első kör

Egyebekben a méltán népszerű Sharon naplója c. rajzfilm egyik jelenete ugrik be a vb első szakaszáról: a címszereplő Sharon és Brock megtudják egymásról, hogy találkozójuk „első körös randinak” minősül, ettől aztán ijedtükben nem tudnak mit kezdeni a másikkal. Több csapat is így járt Dél-Afrikában: a hatalmas várakozás és a tét szemmel láthatóan agyonnyomta őket, a máskor oly biztos lábak és kezek megremegtek. Bízunk benne, hogy kikupálódnak a második körre.

ÖN SZERINT MELYIK A LEGSZEBB?
Szavazzon az eddigi legszebb vb-gólra!

B, mint betonvédelmek

Az már a vb-t felvezető végtelen csapatmustrahegyekből kiviláglott, hogy a 4–5–1-es felállást korábban sohasem látott mértékben alkalmazzák majd a pályára lépő csapatok, ezért is láttunk több jég-, mint gólesőt az elmúlt napokban. A 32 közül 13 válogatott nem tudott gólt rúgni, érdekes módon ugyanennyi védelme pedig nem kapitulált. Külön szót érdemelnek az észak-koreaiak, akik a brazilok ellen az első félidőben éppen csak szögesdrótot nem húztak és aknazárat nem fektettek le tizenhatosuk elé, hiszen a négy védő előtt három szűrő is ölte a selecao-támadásokat. Figyelemre méltó viszont, hogy amikor elkezdtek és mertek futballozni, milyen veszélyes támadásokat szőttek. Ha már szót ejtettünk a felállásokról: eljutottunk oda, hogy több gárda valósággal megcsúfolja a 4–3–3-as felállást, emlékezzünk vissza az első körös olasz vagy görög támadógépezetre, amely szemmel láthatóan sokat veszített hatékonyságából az ókori Róma és Spárta óta.

P, mint potya gól

Nem kimondottan a kesztyűs emberek össznépi diadalmenetét hozta a vb első etapja, erről szerintük főképpen a hivatalos vb-labda, a Jabulani szitáló, kiszámíthatatlan röppályája tehet. Meglehet. Mindazonáltal születtek szép számmal klasszikus potya gólok, és még csak belegondolni is borzasztó, hány találatnál járnánk, ha megannyi Buffon és Casillas védett volna a mérkőzéseken.

V, mint vuvuzela

Naná, hogy vuvuzela. A szegény ember pszichológiai hadviselő eszköze, amely minden bizonnyal napjaink legtöbbször kiejtett vagy leírt idegen szava, egyben nagyon szép példa arra, milyen csekély anyagi ráfordítással őrületbe lehet kergetni százmillió embert a XXI. században. Akik szót emelnek mellette, úgy gondolják, a hangszer mértéktelen és indokolatlan használata hozzátartozik a rendező ország vb-hagyományaihoz, mint a mexikóihoz a hullámzás. Igaz, utóbbitól elhanyagolható számban kaptak tengeribetegséget, most viszont tapasztaljuk: országos szintű a méltatlankodás a hallhatatlan mérkőzések miatt (igaz, a gyepen a notórius labdaelrúgók legalább tudnak mire hivatkozni). Nem meglepő módon fórumaink izzanak a vuvuzelás hasonlatokról, metonímiáktól és népnyelvi fordulatoktól, még ha egyik-másik 18-as karikáért kiált is.

N, mint nők

Mivel a dél-afrikai télben az esti mérkőzésre alaposan lehűl a levegő, néha egészen a 0 fok körülire, épp mire hangulatba jönnek a szemrevaló nőnemű szurkolók, pulóvereket, kabátokat öltenek magukra, fájdalmas csapást mérve esti mérkőzéssel foglalkozó képgalériáinkra.

AZ 1. FORDULÓK GÓLMUTATÓI 1998 ÓTA  
Vb Gól Gólátlag 3 vagy többgólos csapat Többgólos játékos Torna gólátlaga
1998 37 2.31 4 2 2.67
2002 46 2.87 3 3 2.52
2006 39 2.44 5 6 2.30
2010 25 1.56 1 ???

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik