Győzelemre váltották emberelőnyüket a szerbek

Vágólapra másolva!
2010.06.18. 13:10
null
Gólöröm, szerb módra
Szerényen fogadták az elismeréseket előző mérkőzésük után a németek, pedig sokan máris a vb legnagyobb esélyesei között emlegették őket. A szerbek viszont nagyon nehéz helyzetbe kerültek a ghánaiak elleni múlt heti vereségük miatt, így erősen fogadkoztak, hogy a németekkel szemben kiköszörülik a csorbát. Ez sikerült is nekik, igaz, nem hétköznapi előzmények után.

 

A szerbek, mérkőzés előtti ígéreteiknek megfelelően, támadólag léptek fel a meccs elején, így csak a 2. percig kellett várni első kapura lövésükig, amikor is Zdravko Kuzmanovics egy méternyivel a jobb alsó mellé lőtt. Öt minutum múlva egy formás német akció során Nemanja Vidics fejelte ki Thomas Müller beadását, de Lukas Podolski elé pattant a labda, aki 20 méterről lőtt is, szintén nem sokkal a jobb alsó sarok mellé.

Az első negyedórában még kétszer veszélyeztettek a szerbek, ám pár centiméter mindig hiányzott ahhoz, hogy a lehetőségből igazi ziccer váljon. A játék egyre keményebb lett, ahogyan a támadások helyett a mezőnymunkával kezdtek el foglalkozni a felek, pár percen belül négyen is sárga lapot kaptak. A lapeső végén Milos Kraszics jobb oldali szögletét a rövid ötösről fejelte fölé a toronymagas Nikola Zsigics. A következő percekben az első hétről ismerős gyengébb idei vb-színvonalat tapasztalhattuk, legnagyobb sajnálatunkra. A 30. percben Miroslav Klose kis híján megszerezte a vezetést a németeknek, de a játékvezető, a spanyol Malenco lesállás miatt érvénytelenítette az ék találatát.

Három perc múlva Phillip Lahm akasztotta csúnyán Kraszicsot, amiért ő sárgát, a szerbek szabadrúgást kaptak, amelyet 20 méterről a középső védő Alekszandar Kolarov lőtt nem sokkal a bal felső mellé. A 37. percben felélénkült a mérkőzés: Klose hátulról akasztotta Kuzmanovicsot, teljesen fölöslegesen, amiért megkapta a második sárgát és az ezzel járó piros lapot.

Hamar kihasználta emberelőnyét a szerb csapat: Kraszics ment el szépen a jobb oldalon, beadását Zsigics fejelte vissza Lahm és Per Mertesacker ölelésében, Milan Jovanovics pedig öt méterről, középről a kapuba lőtt. 0-1

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!
Nagy kérdés, hogy a Jovanovics elől érthetetlenül behátráló Arne Friedrich hogyan számol el a lelkiismeretével a gól után. Amelyet követően a szerbek azonnal beálltak védekezni, s ennek kis híján megitták a levét az első félidő hosszabbításában, amikor Sami Khedira 24 méterről szétlőtte a lécet.

A második játékrész elején Podolski rúgta el keresztbe az ötösön a labdát, de ezzel jó időre el is lőtte a puskaporát a Nationalelf, hiszen az öt szerb középpályás tökéletesen blokkolta a germán támadásokat. Jó tíz perc múlva Khedira célzott 16-ról, középre, majd a kipattanó után mindenkiben megállt az ütő egy pár pillanatra, ugyanis Bastian Schweinsteiger fejbe ollózta Kolarovot. Szerencsére a délszlávot kemény fából faragták.

Az 58. percben Khedira kiváló ütempasszával Podolski lépett ki, de gyatrán keresztbe lőtte újfent, majd Özil labdáját durrantotta a rövid felső mellé centikkel, ezúttal is az ötös bal sarkáról. A 60. minutumban feltette eddig ténykedésére a koronát Podolski, ugyanis kihagyta a Vidics teljesen fölösleges kezezése miatt megadott teljesen jogos büntetőt: a jobb alsóba lőtt volna, de Vladimir Sztojkovics egy gyors vetődéssel elcsípte a Jabulanit.

A 71. percben Joachim Löw cserére szánta el magát: lehozta a szinte láthatatlan Thomas Müllert és a gyengécske Mesut Özilt, s beküldte a Marin, Cacau párost. Mégis a szerbek lőttek kis híján újabb gólt: Kraszics sokadik szép jobb oldali beadását Zsigics fejelte kapura, és a labda a lécet érintve hagyta el a játékteret.

Az utolsó tíz percre fordulva Zsigics forintos labdáját Gojko Kacsar a 16-osról fölé lőtte, nagy helyzetben, hiszen a kitámadó védelem nagy része mögötte volt. Négy perc múlva Podolski rontotta el a hetedik kapura lövését is. A rohamozó német védelmet Kacsar kerülte még meg a végén, de beadása nem találta meg Danko Lazovicsot. A háromperces hosszabbításban Podolski ugratta ki jól Marint, aki azonban nagy helyzetben rosszul vette át a labdát, és nem érte már azt utol, csak a reklámtábláknál; majd Khedira lövésébe vetődött bele önfeláldozóan Radoszav Petrovics.

Összességében megérdemelten nyertek a szerbek, hiszen több nagy gólhelyzetet is kialakítottak, kapufákat is rúgtak. A németekre már Klose kiállítása előtt sem lehetett ráismerni, azt pedig végképp nem bírták el, hogy Podolski sorra hagyta ki a ziccereket, amelyek többségét azért óriásinak nem lehet nevezni. Nem úgy azt hibát, amelyet Podolski vétett a büntetője kihagyásával, és ez egy pontjába került ma a Nationalelfnek.

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Németország 2 1 1 4–1 +3  3  
  2. Ghána 1 1 1–0 +1  3  
  3. Szerbia 2 1 1 1–1 0 3  
  4. Ausztrália 1 1 0–4 –4  0  

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik