Az angol bajnokság és a Barca adja a legtöbb játékost a vb-re

Vágólapra másolva!
2010.06.07. 10:59
null
Dani Alves, Lionel Messi és Xavi Hernández a világbajnokságon ellenfélként találkozhat egymással <br />(Fotó: Action Images - archív)
Miut&aacute;n kialakultak a v&eacute;gleges vil&aacute;gbajnoki keretek, a 736 j&aacute;t&eacute;kos &eacute;rdekes statisztikai vizsg&aacute;latokhoz szolg&aacute;ltat alapot. Elősz&ouml;r a d&eacute;l-afrikai torn&aacute;ra nevezett labdar&uacute;g&oacute;k doyenjeit &eacute;s benj&aacute;minjait szedt&uuml;k egy csokorba, most pedig azt vizsg&aacute;ljuk, melyik bajnoks&aacute;g &eacute;s klub adja a legt&ouml;bb j&aacute;t&eacute;kost a vil&aacute;gbajnoki keretekbe.

A világbajnokságra nevezett 736 játékos több mint fele, 386 labdarúgó szerepel az öt nagy európai bajnokság (angol, német, spanyol, olasz, francia) valamelyikében. Ha összehasonlítjuk ezt az adatot a négy évvel ezelőttivel, látható, hogy az utóbbi években tovább nőtt az öt nagy liga dominanciája, ugyanis 2006-ban még „csak" 346 játékost adtak a világbajnoki keretekbe.

Az öt nagy liga különversenyében a Premier League áll az élen, az angol bajnokságból utazik a legtöbb játékos a dél-afrikai tornára, szám szerint 118 (2006-ban 103 labdarúgó képviselte az angol élvonalat). A második helyen a Bundesliga áll 84 vb-résztvevővel, a német bajnokságot a Serie A (80), a Primera División (59) és a Ligue 1 (45) követi.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a 2010-es labdarúgó világbajnokságot?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 32 világbajnoki résztvevő között mindössze három olyan válogatott van, amelyiknek mind a 23 játékosa a hazai bajnokságban szerepel: Anglia, Olaszország és Németország. Igaz, az angol és a német válogatott David Beckham, illetve Michael Ballack sajnálatos sérülése következtében utazik légiós nélkül a tornára.

Az ellenpólust a nigériai válogatott jelenti, ugyanis Lars Lagerbäck szövetségi kapitány egyetlen olyan labdarúgót sem visz magával a tornára, aki a hazai bajnokságban szerepel. A „szuper sasokat" az egyaránt 22 légióst, hazai játékost pedig csak mutatóba felvonultató Elefántcsontpart és Kamerun követi a listán, míg Ausztrália, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Uruguay 21 légiós mellett két, hazai bajnokságban edződő játékost nevezett keretébe.

A klubok versenyében a spanyol bajnok Barcelona áll az élen, a katalánok keretéből 13 labdarúgó lesz ott a világbajnokságon. A virtuális első helyen egyébként sokáig a Chelsea állt, de a klub játékosait sújtó sérülések miatt a jelenlegi állás szerint „csak" 12 labdarúgó képviseli a londoni „kékeket" Dél-Afrikában – sőt ez a szám tovább csökkenhet, ha Didier Drogba kihagyni kényszerül a pénteken kezdődő tornát.

A BAJNOKSÁGOK RANGSORA
Bajnokság Vb-résztvevők (2010) Vb-résztvevők (2006)
Premier League 118 (16.1%) 103 (13.9%)
Bundesliga 84 (11.4%)
75 (10.2%)
Serie A 80 (10.8%) 61 (8.3%)
Primera División 59 (8.0%)
51 (6.9%)
Ligue 1 45 (6.1%) 56 (7.6%)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik