A diadalünnepet ülő egyiptomiaknak még az elnökük is gratulált

Vágólapra másolva!
2009.06.19. 10:01
Hatalmas tombolás fogadta országszerte az egyiptomi labdarúgó-válogatott váratlan, 1–0-s sikerét Olaszország ellen a Konföderációs Kupán. A torna eddigi legnagyobb pozitív meglepetését szolgáltató afrikai csapat szakmai stábja szerint bizonyították: a Brazília elleni kitűnő teljesítmény nem a véletlen műve volt. Más kérdés, hogy a kétarcú „fáraók” mire mennek a mostani jó szerepléssel, ha ősszel lecsúsznak a 2010-es vb-ről?
Elnézést kértek, majd győztek: az optimista egyiptomi úr jól érezte, hogy meglepetést okozhatnak kedvencei
Fotó: Reuters
Elnézést kértek, majd győztek: az optimista egyiptomi úr jól érezte, hogy meglepetést okozhatnak kedvencei
Elnézést kértek, majd győztek: az optimista egyiptomi úr jól érezte, hogy meglepetést okozhatnak kedvencei
Fotó: Reuters
Elnézést kértek, majd győztek: az optimista egyiptomi úr jól érezte, hogy meglepetést okozhatnak kedvencei

KONFÖDERÁCIÓS KUPA 2009

Az olaszoknak még hosszú ideig fájhat a csütörtök este elszenvedett „egyiptomi csapás”: története során először kapott ki afrikai válogatottól a squadra azzurra. Egyiptomban viszont közel sem meglepő módon eszelős ünneplés tört ki, a nemzeti csapatot pedig az egekbe magasztalják – többek között Mubarak elnök is köszönetet mondott a hatalmas élményért.

A hős persze a szenzációs védéseivel a világbajnokot őrületbe kergető kapus, el-Hadari, valamint a gólszerző Homosz lett, de rengeteg dicséretet kapnak a védők is, főleg Vael Gomaa, aki meg tudta fogni Vincenzo Iaquintát.

„Megmutattuk, hogy a Brazília elleni teljesítményünk nem egy egyszeri, jól kicsúszott meccs volt. Innen már a továbbjutás a cél: le akarjuk győzni az Egyesült Államokat, és a csapat ereje alapján képesek is leszünk rá” – nyilatkozta a rutinos szövetségi kapitány, Hasszan Sehata a kairói Arabnetnek.

„Történelmi siker ez, amelyre mindenhol felfigyelnek. Istennek, Egyiptom népének és a szakmai stábnak ajánlom a győzelmet, hatalmas örömet szereztünk országunknak” – mondta el-Hadari.

Külön köszönetet mondott a dél-afrikai szurkolóknak az egyiptomiak Németországban légióskodó csatára, Mohamed Zidan.

„Csodás volt a hangulat, mintha hazai pályán játszottunk volna. Köszönöm a dél-afrikai drukkereknek, hogy mellénk álltak és hajtottak minket” – nyilatkozta a Konföderációs Kupa eddigi legmagasabb nézőszámát (52 150) hozó mérkőzés után a támadó.

HOMOSZ GYŐZTES GÓLJA



Az egyiptomiakkal kapcsolatban azonban ismét felvetődik a kérdés: miként lehet Afrika egyik (ha nem a) legjobb válogatottja ennyire kétarcú? A „fáraók” remekül szerepelnek most a Konföderációs Kupán, az Afrikai Nemzetek Kupáján pedig az utóbbi 11 évben háromszor is diadalmaskodtak, beleértve a legutolsó két kiírást.

Az együttes másik, rosszabbik arca viszont következetesen előkerül a vb-selejtezőkön. A válogatottak legnagyobb seregszemléjére mindössze kétszer jutott el a válogatott: 1934-ben, amikor a magyar csapat búcsúztatta – visszavágva az 1924-es olimpián minket érő, hírhedt „egyiptomi csapásért” –, illetve 1990-ben, amikor kőkemény csoportba került, és két döntetlennel, valamint egy vereséggel kiesett.

Azóta kudarcot kudarcra halmoztak az egyiptomiak. 1993-ban a csoportmeccsek első köre során újrajátszásra kényszerült Zimbabwéval és elbukott. Vagy inkább elbuktatták a szurkolói: az egyiptomiak ugyan győztek hazai pályán, de a rendbontások miatt a FIFA megismételtette a mérkőzést Franciaországban, a 0–0 pedig Zimbabwénak kedvezett. Az 1998-as vb selejtezőin az első fordulót erőnyerőként abszolváló „fáraók” elbukták az összes kulcsmeccsüket a 2. csoportban, és esélyük sem volt Tunézia ellen.

A 2002-es kvalifikáció során nehéz csoportban maradt le a továbbjutásról Egyiptom, miután nem tudta legyőzni az utolsó fordulóban Algériát. Legutóbb meg – szegény embert az ág is húzza alapon – belekerültek az abszolút halálcsoportba, Kamerun és Elefántcsontpart mellé. A Drogbáéktól elszenvedett kettős vereség be is tett nekik: kiestek.

Most az Algéria, Zambia, Ruanda triót elméletileg simán felül kellene múlniuk, ehhez képest előbb Kairóban pontokat vesztettek Zambia ellen, majd Algériában ki is kaptak az észak-afrikai rangadón. A játékosok és vezetők maguk is tisztában vannak azzal, hogy a Dél-Afrikában bemutatott villogás nem sokat ér, ha jövőre nem térhet ode vissza a csapat.

„Egy fantasztikusan tehetséges generáció búcsúzhat el úgy, hogy egyszer sem jut ki a világbajnokságra, ezért mindent meg kell tennünk ennek elkerüléséért. A Ruanda elleni vébéselejtező megnyerése sokkal fontosabb még a Konföderációs Kupánál is, azon múlik a sorsunk. Bebizonyítottuk, hogy méltó ellenfelei vagyunk a legnagyobb csapatoknak, és ezt kell majd tennünk az afrikai riválisokkal szemben is” – mondta Mohamed Abutrika, az egyiptomiak kitűnő képességű kulcsembere.

LIPPI: LE KELL GYŐZNÜNK A BRAZILOKAT!

„Megérdemeltünk volna legalább egy gólt – mondta csalódottan a mérkőzés után az ősz hajú mester. – Úgy gondolom, hogy Egyiptom két nagyszerű meccset játszott itt Dél-Afrikában. Tudtuk, hogy nagyon veszélyes a csoportunk, nem úgy, mint a másik kvartett. A kapusuk egészen fantasztikusan védett, nekünk pedig egyszerűen nem jöttek össze a dolgok.”

„Nem voltunk elég agresszívak. Nem úgy játszottunk az elején, ahogy elterveztük. Miután Egyiptom gólt szerzett, gyakorlatilag nem találtuk a labdát. A második játékrészben már jól játszottunk, és sok helyzetet dolgoztunk ki. Egyiptom egy fantasztikus első félidőt tudhat maga mögött Brazília ellen, és egy kiválót ellenünk.”

Marcello Lippi szerint most egyetlen feladatuk van, a vasárnapi, Brazília elleni pretoriai összecsapásra összpontosítani, amelyen eldől majd a továbbjutás kérdése. „Egyszerűen győznünk kell. Erre törekszünk majd az első sípszótól kezdve” – tekintett előre az olasz szövetségi kapitány.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik